StoryEditorOCM
Crna kronikaNOVAC NESTAO

Naivni Švicarci postali žrtve kosovske zločinačke skupine. ‘Olakšani‘ za milijun eura

Piše Vijesti SD
10. ožujka 2024. - 19:54

Građani Švicarske, zemlje poznate po siru, satovima i čokoladi u očima mnogih stranaca pošteđeni su problema koji znaju zadesiti građane manje sretnih zemalja. Ipak, kako prenosi Slobodna Bosna, ni Švicarska, možda najugodnija zemlja za život u Europi, ne može svojim građanima pružiti potpunu sigurnost. Pokazao je to slučaj umirovljenog švicarskog arhitekta Manfreda K. (79) i njegovog partnera. Naime, oni su postali žrtve prevaranata nakon što su uložili dva milijuna franaka u platforme za trgovanje kriptovalutama, ali je dio tog novca nestao.

Za ovo kazneno djelo navodno se sumnjiči sedam osoba, a na čelu ove kriminalne grupe bio Ardit T. Kako švicarski mediji navode, sedam pripadnika kriminalne grupe je uhićeno prošlog tjedna na Balkanu, a najvjerojatnije se radi o kriminalcima s Kosova. Oni su već optuženi za prevaru i pranje novca.

Sve je počelo još 2021. godine. Tada je Ardit T. otvorio fiktivnu firmu, koja je navodno imala sjedište u Zurichu. Potom je kontaktirao Manfreda K. i ponudio mu pomoć u trgovanju kriptovalutama. Inače, Manfred K. je i ranije trgovao preko sličnih platformi i imao je oko 700.000 eura u kriptovalutama. Mediji prenose da se ne zna kako su prevaranti saznali za ove aktivnosti, ali da je šteta u milijunima eura.

Ardit T. je obećao arhitekti da se investirani novac može povući. Platiti transfer novca je bilo sve što je Manfred K. navodno trebao učinit. Međutim, ova prevara je trajala više od dvije godine i Manfred K. i njegov partner su tek u siječnju 2023. godine shvatili da su prevareni. Do tada, oni su ovoj kriminalnoj grupi već dali oko 940.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:03