StoryEditor
Crna kronikaodgovor na pismo

Nadbiskupski ordinarijat odbacio optužbe fra Šime Nimca: Nismo dali nalog za njegovo uništenje! Do svega je došlo zbog nepoštovanja pravila i propisa...; Slučajem će se pozabaviti i Vatikan

16. rujna 2019. - 10:18
Fra Šime Nimac osuđen je na Županijskom sudu u Splitu zbog zlouporabe položaja na dvije godine zatvora

Nakon objave pismenog izvješća fra Šime Nimca koje je, vezano uz aferu prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi, poslao generalnom vizitatoru Provincije Presvetog Otkupitelja Darku Tepešu i u kojem vrlo detaljno opisuje cijeli tijek događaja, ali i vrlo žestoko napada nadbiskupa Marina Barišića, ponovno se u javnosti "probudio" interes za taj slučaj u kojem je još 2014. godine donesena nepravomoćna presuda.

Procurilo interno pismo u kojem bivši župnik iznosi teške optužbe protiv vrha Crkve; Fra Šime: Ja sam žrtva provincijala i nadbiskupa, pokušali su me ušutkati!

Po toj je presudi, koju je, podsjetimo, donijelo sudsko vijeće splitskog Županijskog suda pod predsjedanjem suca Slavka Lozine, fra Šime Nimac kao župnik u Baškoj Vodi zbog zlouporabe položaja i ovlasti kojom je Crkvi uzeo 9,8 milijuna kuna osuđen na dvije godine zatvora, dok je bankarica Jasmina Bilonić proglašena krivom za poticanje te je dobila godinu i 9 mjeseci zatvora.

Fra Nimac je osuđen jer je tvrtki "Sunčani Bast" prodao gotovo 40.000 kvadrata crkvenog zemljišta u Bastu kod Baške Vode koje je bilo u vlasništvu župe Blažene Djevice Marije. Bankarica Bilonić, pak, osuđena je jer je poticala fratra na kazneno djelo budući da je, kao tadašnja direktorica sektora privatnog bankarstva Splitske banke, Nimca nagovorila da podigne novac sa župnog računa i prebaci ga na svoj osobni račun.

Prema optužnici, fra Nimac i Bilonić su od novca navodno kupili jahtu, luksuzni automobil i naposljetku zatvorili stara dugovanja prema bankama. Na računu bankarice naknadno je pronađeno 2,3 milijuna kuna, no ostatak nije nikad pronađen.

Presuda je izrečena krajem studenog 2014. godine, a do dana današnjeg Vrhovni sud nije donio pravomoćni pravorijek. No, kako nam je na naš upit odgovorio sudac Željko Pajalić, glasnogovornik Vrhovnog suda, "hlađenju" spisa u sudskim ladicama uskoro će doći kraj.

- Predmet je zaprimljen 23. veljače 2015. godine i bit će dovršen do kraja ove godine. Predmet još nije dovršen zbog izuzetne opterećenosti VSRH - odgovorio nam je sudac Pajalić.

Dakle, za koji mjesec postat će jasno hoće li presuda biti potvrđena ili će biti ukinuta i vraćena na ponovno postupanje pred novim sudskim vijećem s obzirom na to da sudac Lozina više ne sudi u prvom stupnju.

Ako presuda bude potvrđena, stvar će biti jasna i bit će potvrđen stav Crkve prema kojemu je fra Šime sve radio mimo njihova znanja i uzeo župni novac. No, stvar će za nadbiskupa Barišića i crkvene strukture postati puno ozbiljnija ako dođe do novog suđenja. Jer nema sumnje da će novo sudsko vijeće, odnosno sudac koji će dobiti predmet inzistirati na tome da na klupu za svjedoke sjedne ključni svjedok - nadbiskup Barišić.

Jer fra Šime cijelo vrijeme tvrdi da su nadbiskup i sve crkvene instance znale za svaki detalj projekta prodaje zemlje, dok oni, naravno, tvrde suprotno. Tijekom prvog suđenja sudac Lozina zvao je nadbiskupa Barišića kao svjedoka, no on se nikad nije pojavio u sudnici. U travnju 2014. godine sudu je pismeno poručio da moli da ga se izuzme od svjedočenja zbog velikih i svakodnevnih obveza, ali i zbog činjenice da o samom predmetu nema nikakvih saznanja osim onih iz medija i od Ivana Čubelića, generalnog vikara Splitsko makarske nadbiskupije, i fra Joška Kodžomana, provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, koji su o tome svjedočili na sudu.

I Čubelić i Kodžoman danas su "bivši", odnosno nisu više na tim funkcijama. Čubelić je završio kao župnik u Zagvozdu, nakon što je na sudu kazao da suglasnosti za prodaju crkvenih nekretnina daje nadbiskup, a ne on kao generalni vikar. Kodžoman je, pak, postao ravnatelj Franjevačkog sjemeništa u Sinju.

U svom pismu sucu Lozini nadbiskup je također tada napisao da nikada i nikome nije dao "bilo kakvu pisanu ili usmenu suglasnost ili odobrenje za prodaju bilo koje nekretnine, pa tako ni one koju je prodao fra Šime".

No, fra Šime je cijelo vrijeme tvrdio da je dobio usmenu suglasnost nadbiskupa za prodaju, što je bilo uobičajeno postupanje, a da se crkvena imovina mogla prodavati i bez pisane suglasnosti, u svom je svjedočkom iskazu tada potvrdio i Željko Tolić, bivši provincijal, govoreći o prodaji župne kuća u Baškoj Vodi 2008. godine, za što nije bilo pisanih odobrenja nadbiskupa i Svete Stolice.

Dakako, bilo bi vrlo zanimljivo vidjeti što bi na ova pitanja o suglasnosti i spoznajama nadbiskup odgovorio na sudu kao svjedok.

Poslali smo upit Nadbiskupiji tražeći komentar na izvješće fra Šime i razgovor s nadbiskupom. No, umjesto odgovora, Nadbiskupija je objavila priopćenje.

"Nadbiskupski ordinarijat u Splitu javno i nedvosmisleno odbacuje iznesene optužbe kao najobičnije laži i besramne klevete. Nikada Ordinarijat niti nadbiskup nisu o ovom bolnom slučaju nastupali u medijima i davali izjave; nikada nije vršen bilo kakav pritisak na redovnike franjevce ili na sud ili na medije što odlučiti i kako postupati s fra Šimom; nikada nitko nije dao nalog za nečiji progon i uništenje pa niti za fra Šimin!

Nadbiskupija dijeli žaljenje što je do ovoga uopće došlo, a došlo je zbog nepoštovanja pravila i propisa, Crkvenih i civilnih, od strane fra Šime Nimca te konačno zbog nedopuštene prodaje zemljišta i otuđenja novca s računa župe koja je oštećena. O tome će svoj pravorijek dati nadležni sud. Nadbiskupija i Nadbiskup osobno se neće upletati u unutarnje odnose redovničke zajednice i rješavanje statusa fra Šime Nimca" - stoji u priopćenju.

I nuncija će zanimati slučaj

Preko Vatikana je dva puta, 2013. i 2017. godine, pokušano ishoditi isključenje fra Šime iz redovničke zajednice, no oba puta stigla je odbijenica. A krajem rujna u Hrvatsku bi trebao stići i novi apostolski nuncij, nadbiskup Giorgio Lingua, kojega je imenovao papa Frane i koji će zasigurno tražiti razjašnjenje mnogih, za crkvu u Hrvata, opterećujućih pitanja, pa tako sigurno i pitanje slučaja fra Šime Nimca.

 

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 13:32