StoryEditor
Crna kronikaDOPIS SINDIKATA

Načelnik policije i njegov pomoćnik ilegalno prešli granicu, i u BiH unijeli kutiju nepoznatog sadržaja. Njihovo objašnjenje ne zvuči uvjerljivo

Piše PSD
1. studenog 2021. - 17:25

Sindikat policijskih službenika Hrvatske uputio je dopis načelniku Postaje granične policije Gruda Ivanu Pavličeviću u kojem ga prozivaju da nije odgovorio na ranije upite o snimci nadzorne kamere na kojoj se vidi kako djelatnici kojima je on nadređen ilegalno prelaze državnu granicu, noseći kutiju nepoznatog sadržaja.

Iz Sindikata poručuju da je nepobitno nepobitno utvrđeno da su djelatnici navedene postaje, načelnik Matko Klarić i njegov pomoćnik Marko Čuvalo, prešli državnu granicu u policijskim odorama izvan graničnog prijelaza, odnosno kroz šumu, i dalje makadamskim putem na kojem je zapriječen ulaz u Republiku Hrvatsku. Na taj su način, navodi se u dopisu, izbjegli graničnu kontrolu i u zemlju unijeli spornu kartonsku kutiju. Njihov je "nestašluk" zabilježila mobilna kamera za nadzor državne granice. 

Služba za unutarnju kontrolu MUP-a provedenim provjerama nije uspjela utvrditi sadržaj koji je nosio načelnik Klarić, dok se prema njihovoj izjavi u njoj nalazila "plastična ambalaža od toplih napitaka konzumiranih tijekom sastanka s policijskim službenicima iz Trebinja (BiH)".

Međutim, Sindikat policijskih službenika smatra da je smiješno što je takav navod načelnika i njegova pomoćnika uvažen, kako od strane načelnika Pavličevića, tako i od strane Službe za unutarnju kontrolu MUP-a. Može se samo zaključiti, pišu iz Sindikata, da svaki građanin, a osobito policajac u policijskoj odori, "može prelaziti državnu granicu gdje ga je volja i prenositi stvari preko državne granice izbjegavajući time graničnu kontrolu, ali pod uvjetom da ih sakrije u kartonsku kutiju, i zasigurno nakon toga neće biti procesuiran".

"Ne trebamo Vam posebno naglašavati da su policijski službenici, osobito rukovodeći, dužni poznavati zakonske propise i pridržavati ih se, kao i svaki građanin, pa samim time bili su dužni znati način i mjesto prelaska državne granice te na koji određene stvari mogu unositi u Republiku Hrvatsku i iznositi izvan nje, a to zasigurno nije mjesto na kojem su to učinili", stoji u dopisu.

Naglašeno je i da se radi o dva prekršaja iz članka 42. Zakona o nadzoru državne granice kojim je zapriječena kazna zatvora do 30 dana ili novčana kazna u iznosu od 2.000 do 10.000 kuna. Prvi je prelazak državne granice izvan graničnog prijelaza (članak 42. stavak 1. Zakona o nadzoru državne granice i članak 4. Zakonika o schengenskim granicama) koji su počinila oba rukovodeća policijska službenika. Drugi je izbjegavanje granične kontrole (članak 42. stavak 2. Zakona o nadzoru državne granice) kojeg je počinio Matko Klarić, načelnik Postaje granične policije Gruda.

Sindikat je Pavličeviću ponovo postavio nekoliko pitanja o ovom slučaju. Prvo je pitanje je li pokrenuli disciplinski postupak protiv Klarića zbog teže povrede službene dužnosti, jer u konkretnom slučaju nije Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj dostavio izvješće koje je trebao dostaviti. Zanima ih i je li pokrenut disciplinski postupak protiv Klarića i njegova pomoćnika Marka Čuvala zbog tee povrede službene dužnosti, s obzirom na spomenute prekršaje. 

Isto tako, Sindikat postavlja pitanje je li Policijska uprava dubrovačko-neretvanska podnijela optužne prijedloge zbog počinjenih prekršaja iz članka 42. Zakona o nadzoru državne granice protiv Matka Klarića, načelnika Postaje granične policije Gruda i Marka Čuvala, pomoćnika načelnika Postaje granične policije Gruda, a ako nije iz kojeg razloga to nije učinjeno?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. kolovoz 2022 20:13