StoryEditorOCM
Crna kronikazločin bez kazne

Na Sljemenu postavljena spomen-ploča za obitelj Zec: ‘Još nitko nije odgovarao za trostruko ubojstvo… Sramota!‘

Piše vijesti sd
8. prosinca 2023. - 06:35

U povodu 32. godišnjice ubojstva obitelji Zec, kod Adolfovca na Sljemenu otkrivena je spomen-ploča i održana komemoracija, a gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je da je to podsjetnik i mračna uspomena kako se takav zločin više nikada ne bi ponovio, prenosi N1.

Dvanaestogodišnju Aleksandru i njezine roditelje Mariju i Mihajla u prosincu 1991. ubili su pripadnici pričuvne postrojbe MUP-a čiji je zapovjednik bio Tomislav Merčep, a za taj zločin nitko nije odgovarao.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasio je kako je spomen-ploča podsjetnik i “mračna uspomena” ovjekovječena u kolektivnoj memoriji i povijesti Zagreba na strašan zločin kako se više nikada ne bi ponovio.

“Tog 7. prosinca 1991. godine Aleksandra Zec je imala 12 godina. Ja sam imao nepunih 10 godina i bili smo gotovo vršnjaci. Ubojice koje su počinile taj strašni zločin, iako su ga priznali, nikada nisu za to odgovarali – i to je sramota”, poručio je Tomašević.

“Svi oni koji su godinama inzistirali na tome, večeras izražavaju svoju zahvalnost Gradu Zagrebu koji je podržao podizanje ovog znamena. To je značajno za grad i za zemlju, kao pokazatelj kako se treba sjećati, kako treba završavati s ratnim strahotama i kako treba graditi toleranciju i mir među ljudima”, poručio je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Istaknuo je i kako je mjesto ubojstva 12-godišnje Aleksandre Zec, njezine majke Marije te njihovog supruga i oca Mihajla prije 32 godine konačno dostojno obilježeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 23:58