StoryEditor
Crna kronikauhićen u lipnju

Na Općinskom sudu u Metkoviću počelo suđenje Talijanu za krijumčarenje 25 kilograma kokaina vrijednog 17 milijuna kuna

2. veljače 2021. - 10:19
Talijanskog državljana dovode na sudlikemetkovic.hr

Jutros u devet sati na općinskom sudu u Metkoviću započelo je suđenje talijanskom državljaninu Andrei M. (49) koji je krajem lipnja, uhićen u pograničnom području grada Ploča u čijem vozilu 49-je pronađeno gotovo 25 kg kokaina čija je vrijednost procijenjena na oko 17 milijuna kuna.

Međutim, akcija razbijanja krijumčarskog lanca ilegalne preprodaje kokaina je nastavljena te je pokrenuto je kriminalističko istraživanje koje je rezultiralo uhićenjem još troje hrvatska državljanina s područja grada Metkovića koji su se udružili sa spomenutim državljaninom Italije, u počinjenju kaznenih djela zločinačkog udruženja i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Podsjetimo, svi hrvatski državljani, jedan u dobi od 59 godina, 55-godišnjakinja i muškarac u dobi od 44 godine, uhićeni su na području Metkovića i Zagreba, dok se spomenuti 50-godišnji talijanski državljanin bio u pritvoru još od lipnja prošle godine.

Radi se o zločinačkom udruženju od ukupno četiri osobe za koje je utvrđena osnovana sumnja da su stavili u promet najmanje 146 kilograma kokaina od čega su stekli imovinsku korist od najmanje 32 milijuna kuna koju su međusobno podijelili. Organizator zločinačkog udruženja je bio 59-godišnjak koji je financirao i razradio detalje transporta kokaina teretnim brodovima u Luku Ploče odakle je dalje organizirao njegovu dalju distribuciju po Hrvatskoj i Italiji. Radi se o kokainu vrlo visoke čistoće od gotovo 77% čija bi vrijednost na uličnom tržištu dosegla iznos od preko 100 milijuna kuna.

Tijekom 2020. godine 59-godišnjak je s 55-godišnjakinjom, 44-godišnjakom i već spomenutim talijanskim državljaninom, razradio nabavu i distribuciju kokaina cilju stjecanja znatne protupravne imovinske koristi. Kokain, koji se kontejnerima dopremao u Luke Ploče, je 44-godišnjak uzeo na čuvanje, a potom ga po uputama prvoosumnjičenog 59- godišnjaka i drugoosumnjičene 55-godišnjakinje, predavao krajnjim kupcima na različitim lokacijama u Opuzenu i Metkoviću. Jednu od tih pošiljki preuzeo je spomenuti talijanski državljanin kada je zatečen u Pločama.

Protiv svih četvero osoba Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnesena je kaznena prijava zbog kaznenog djela „Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja“ iz čl. 329. st. 1. t. 4, u svezi kaznenog djela „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“, dok je protiv 59-godišnjaka podnesena i kaznena prijava za kazneno djelo „Zločinačko udruženje“ iz čl. 328 Kaznenog zakona.

Stečenu nepripadajuću imovinsku korist od 32.639.280,00 kuna, među sobom su raspodijelili sukladno njihovim ulogama i statusima u udruženju.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvoje okrivljenika.

Sljedeće ročište u ožujku

Prvo ročište Andrei M. na općinskom sudu u Metkoviću potrajalo je manje od sat vremena. Njegova braniteljica, dubrovačka odvjetnica, Ana Birimiša kazala je nakon ročišta da su zastupnici optužbe iznijeli svoje dokazne prijedloge, a obrana svoje.

Sljedeće ročište je zakazano u ožujku, kada će se privesti predloženi dokazi s obzirom na to da je sud prihvatio dokazne prijedloge i optužbe i obrane, kazala je Birimiša.

Odvjetnica Birimiša je naglasila da je ovo prvo ročište za kazneno djelo iz lipnja prošle godine te da nema nikakve veze s nedavnom policijskom akcijom razbijanja ilegalne trgovine kokainom na području Metkovića.

O tome nemamo nikakvih saznanja, kazala je Birimiša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2021 11:11