StoryEditor
Crna kronikapravosudna golgota

Muž joj poginuo na gradilištu trgovačkog centra, a sud je kaznio!? Udovica već 6,5 godina pokušava dokazati odgovornost ‘Cestara‘ za smrt supruga, ona i djeca sada su dočekali novu nadu

11. travnja 2022. - 21:11

Vrhovni sud ukinuo je presudu kojom je prije dvije godine odlukom sudskog vijeća Županijskog suda u Splitu oduzeta novčana odšteta udovici Anđeliji Matas i njezinoj djeci za smrt Andrije Matasa (56), radnika “Cestara”, u radnoj nesreći na gradilištu trgovačkog centra “Mall” u Splitu, u studenom 2015. godine.

Njihovo rješenje doneseno je u postupku revizije protiv sporne presude koju je tražila obitelj poginulog radnika. Vrhovni sud naložio je da se o slučaju donese nova odluka jer je u prvoj naveden pogrešan datum nesreće, koji daje potpuno drugačiju i pogrešnu perspektivu o okolnostima i dinamici tragedije.

Naime, splitski sud utvrdio je kako se nesreća dogodila 21. lipnja 2016. godine, u vrijeme pred ljetni solsticij, kada je dan najduži, a noć najkraća, te je time vidljivost u vrijeme tragedije, oko18 sati, dobra.

image

Udovica Anđelija Matas još vodi sudsku bitku

Josko Šupić/Cropix

Dobra vidljivost bila im je jedan od temelja za oslobađanje od odgovornosti poslodavca, tj. “Cestara” i oduzimanje odštete udovici i djeci. Međutim, nesreća se dogodila 10. studenog 2015. godine, kada sunce zalazi prije 18 sati, što je i navedeno u nizu dokumenata u sudskom spisu i kazano u izjavama svjedoka koji su saslušani tijekom glavne rasprave.

Udovici radnika iz Splita oduzeta odšteta, a iz DORH-a stiglo još jedno ‘pravosudno iznenađenje‘: Moja kaznena prijava dodijeljena u rad jednome od prijavljenih!

Anđelija Matas iz Splita, supruga radnika Cestara poginulog na gradilištu, trpi pritiske i prijetnje otkazom: ‘Pokušali su me slomiti, ali neću odustati od pravde!‘

Udovica radnika poginulog na gradilištu u Splitu mora platiti 200.000 kuna koje je tražio ‘Cestar‘ na ime troškova suđenja: ‘Idem u kazneni postupak!‘

Udovica poginulog radnika ‘Cestara‘ ogorčena greškom: Možda je sucima taj datum bio lijep, ali meni nije, Andrija je već bio mrtav 224 dana i noći!

Nadalje je Vrhovni sud istaknuo da se trebalo utvrditi je li “Cestar” mogao utjecati na uzroke radne nesreće sa smrtnom posljedicom. Vrhovni sud smatra kako je Županijski sud u Splitu u svojoj odluci propustio procijeniti sve okolnosti, uključujući i postupke poslodavca. Nesretni radnik skončao je prignječen između dva kamiona na gradilištu, gdje su se danima obavljali poslove u produženom radnom vremenu.

Redovno radno vrijeme bilo je do 15 sati, a zbog kašnjenja radova bio je angažiran veći broj radnika tijekom prekovremenih sati. Andrija Matas radio je kao KV vozač i bio zadužen za kamion Mercedes, težak 15 tona, koji se tog poslijepodneva pokvario i stao na uzbrdici na mjestu na kojem je ometao sigurno prometovanje.

image

Inspekcija je utvrdila je niz propusta na gradilištu

Zvonimir Barišin/Cropix

Općinski sud u Splitu, nakon provedenog suđenja i saslušanja niza svjedoka, u svibnju 2019. godine, u svojoj presudi dodijelio je odštetu udovici Anđeliji Matas i njezinoj djeci. Utvrdio je kako su radnici na gradilištu dobili nalog od šefa da u kamion stave akumulator iz drugog vozila, kako bi ga pomaknuli s mjesta.

Prostor je bio skučen i osvjetljenje je bilo loše, te je jedan radnik svijetlio mobitelom dok su Andrija Matas i još jedan kolega na kamion montirali akumulator, koji je težio oko 20 kilograma. U jednom trenutku kamion je krenuo unatrag i prignječio je Andriju Matasa uz teretno vozilo koje je bilo parkirano iza njega.

Rukovoditelji gradilišta morali su izmjenu akumulatora povjeriti mehaničarima, umjesto vozačima, koji su radili tog dana dulje od 11 sati, naveo je prvostupanjski sud u svojoj presudi.

Kaznene prijave

Osim toga, Andrija Matas radio je i prethodnog dana do noći, što je dodatni razlog visoke psihičke i fizičke iscrpljenosti. Kako je prema izjavi jednog radnika ručna kočnica bila spuštena kad je ušao u kabinu nakon nesreće, sud je procijenio da je Andrija Matas stoga kriv za nesreću u omjeru od 30 posto.

Stoga je Općinski sud Anđeliji Matas i za njezinih troje sada odrasle djece dodijelio po 154.000 kuna odštete svakome, umjesto po 220.000 kuna koliko su tražili u tužbenom zahtjevu. Ukupna naknada štete iznosila je 757.000 kuna. Istom prvostupanjskom presudom “Cestar” je morao platiti i 140.000 kuna parničnog troška.

Tročlano vijeće Županijskog suda u Splitu je tu presudu, nakon manje od godine dana, preinačilo i oduzelo odštetu udovici i njezinoj djeci i pri tome su naveli krivi datum nesreće, tvrdeći kako je vidljivost tog dana bila nedvojbeno dobra. Ustvrdili su i kako zamjena akumulatora na kamionu nije zahtjevna radnja te da to obavljaju svi prosječni vozači na svojim osobnim automobilima.

image

Pokojni Andrija Matas

Privatni album

Odlučili su također da udovica i djeca plate sudske troškove, koji su se tada popeli na 200.000 kuna. Obitelj Matas tada je zatražila reviziju od Vrhovnog suda, što joj je odobreno početkom prošle godine.

U međuvremenu su se odlučili na podnošenje kaznenih prijava DORH-u u Zagrebu protiv onih koji nisu napravili sve potrebno da se utvrde okolnosti radne nesreće te onih koji su donosili odluke u postupku na temelju nepotpunih podataka. Dvije njihove kaznene prijave ustupljene su USKOK-u u Zagrebu, jedna protiv šest osoba uključenih u očevid i istragu tragedije na gradilištu te protiv troje sudaca iz Splita koji su donijeli drugostupanjsku presudu.

Treća kaznena prijava, protiv tvrtke “Cestar” i odgovornih osoba, proslijeđena je na Državno odvjetništvo u Šibeniku. Nakon što je u postupku revizije donesena odluka Vrhovnog suda o ukidanju sporne drugostupanjske presude, spis je ponovno dodijeljen predsjedniku sudskog vijeća koji je odlučivao i prvi put, unatoč kaznenoj prijavi protiv njega. Obitelj Matas je stoga zatražila izuzeće.

Metoda iscrpljivanja

- Poslala sam zahtjev za izuzećem i Županijskom sudu u Splitu i Vrhovnom sudu, i to cijelog splitskog suda, a ne samo sudaca koji su sudjelovali prvi put u donošenju odluke. Pa oni kao da ne znaju za postojanje kaznene prijave, iako je USKOK zatražio predmet od njih. Ovo izgleda kao metoda iscrpljivanja, ali ja ću ustrajati i izvan naših sudova ako bude trebalo - kazala nam je Anđelija Matas.

Naša sugovornica je i sama zaposlenica “Cestara”, gdje je radila i kada joj je muž poginuo na njihovu gradilištu nakon 38 godina staža. Zbog pravne bitke s poslodavcem, na svom radnom mjestu trpi pritiske koji su kulminirali i upozorenjem pred otkaz u rujnu 2020. godine. Ona je do danas provela u “Cestaru” isto toliko godina radnog staža kao i njezin pokojni suprug. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. kolovoz 2022 12:35