StoryEditorOCM
Crna kronikaračunalna prevara

Muškarca sa splitskog područja prevarilo preko interneta, upisao je bankovne podatke pa ostao bez novca: evo kako da to izbjegnete

Piše Kronika SD
29. rujna 2022. - 11:03
Pula, 130212. Kompjuterski hakeri nepravilnim i krivo prevedenim takstovima pokusavaju doci do lozinki za citanje E-mailova. U zadnih par dana korisnici T-com-ove E-mail poste dobijaju poruke u kojima se vrlo cudnim hrvatskim jezikom od njih trazi da posalju svoje podatke pa cak i lozinku za citanje elektronske poste.Goran Sebelic/Cropix

Policijska uprava splitsko dalmatinska zaprimila je prijavu 44-godišnjaka koji je oštećen kaznenim djelom računalne prijevare. 

Naime, muškarac je preko internetskog oglasnika na prodaju stavio jedan artikal nakon čega mu se obratila nepoznata osoba koja mu je poslala link na web stranicu jedne kurirske službe koja je navodno trebala pokupiti artikal. Muškarac je doveden u zabludu i na stranici je ostavio podatke svoje bankovne kartice. 

Nakon što je 44-godišnjak unio podatke sa svoje bankovne kartice ubrzo mu je s računa podignut novac te je shvatio da je prevaren. Kriminalističko istraživanje je u tijeku.

Policija savjetuje kako to izbjeći

CEO prijevara/direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.

Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun. 

Krađe identiteta

Vishing - Krađa identiteta pozivom: Telefonska prijevara u vas kojoj prevaranti zovu i pokušavaju navesti da otkrijete svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da im uplatite novčana sredstva.

Phishing - Mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte: Prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih,  financijskih ili sigurnosnih podataka.

Smishing - Krađa identiteta SMS-om: Pokušaj je prevaranata da dođu do osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka putem tekstualne poruke.

Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.

Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.

Krađa osobnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.

Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja … ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2022 20:57