StoryEditorOCM
Crna kronikatragedija kod dicma

Muškarac koji je alkoholiziran usmrtio 18-godišnju Maju Zoricu dobio pet i pol godina zatvora. Nije se pojavio na sudu

Piše Vladimir Urukalo
30. rujna 2024. - 16:09

Jakov Žuljević, 45-godišnjak iz Splita, nije se u ponedjeljak pojavio na izricanju presude već je ostao u svom domu pripremivši se za dolazak policije koja ga je odvela u zatvor na Bilicama nakon što je zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je život izgubila 18-godišnja rukometašica Maja Zorica, a dvije su njene prijateljice teže ozlijeđene, nepravomoćno osuđen na pet i pol godina zatvora. Kako je dobio više od pet godina, automatski mu je određen istražni zatvor. 

Maja (18) poginula, Splićanin se brani: ‘Bio je to nesretni splet okolnosti‘. Sudac uzvratio: ‘Imali ste 2,2 promila‘

Žuljević je osuđen jer je 8. rujna prošle godine, oko 18.35 sati, a nakon što je prije toga konzumirao veće količine pića i samim time bio svjestan da su mu zbog alkohola bitno smanjene vozačke sposobnosti, ipak sjeo u svoje vozilo VW Touareg i, vozeći tako alkoholiziran, u jednom trenutku izgubio je kontrolu nad vozilom i prešao u suprotnu kolničku traku. 

Tada iz suprotnog smjera, dakle vozeći u svojoj prometnoj traci iz pravca Splita prema Sinju, nailazi VW Polo koji je vozila 25-godišnja Matea M., a u kojem su kao suputnice bile maloljetna A.M. i Maja Zorica. Sve tri bile su rukometašice Ženskog rukometnog kluba Split i tada su se vraćale s treninga. Touareg kojim je upravlja Žuljević, a kojem je poslije izmjereno 2,20 promila alkohola u krvi, zabija se u direktno u Polo. Nesretna 18-godišnja Maja zadobila je teške ozljede kojima je podlegla dan kasnije u splitskoj bolnici, dok su ostale dvije djevojke zadobile višestruke teške ozljede. 

Velika tuga u Cetinskom kraju: na mjestu pogibije mlade Maje Zorice noćas svijetle lampioni, ljudi donose plišance...

Žuljević je na suđenju sve priznao i iskreno se pokajao što mu je uzeto kao olakotna okolnosti isto kao i to što je otac troje djece od kojih je dvoje maloljetno te to što je preko svoje supruge pokušavao stupiti u kontakt s obitelji pokojne djevojke, ali i obiteljima ozlijeđenih cura. Otegotno mu je to što je imao, po riječima suca Zorana Ivaniševića, "iznimno veliku količinu alkohola u krvi" i time je grubo prekršio prometne propise zbog čega je izgubljen jedan mladi život, a dvije su djevojke teško ozlijeđene. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2024 16:20