StoryEditor
Crna kronikaNASTAVLJENO SUĐENJE

Monstrum s Paga iznio obranu: ne osjeća se krivim, ispričao je što se događalo kobnog jutra; Utvrđena mu je dijagnoza koja bi mogla biti ključna u određivanju kazne

Piše Božana Sviličić
17. prosinca 2019. - 20:29
Poprište tragedije

Što se događalo 28. veljače oko šest sati ujutro kada je svoje četvero djece pobacao s prvog kata kuće na Pagu, 54-godišnji otac ispričao je na Županijskom sudu u Zadru, u utorak kada je iznio svoju obranu.

Dok su spavala, svoju djecu u dobi od tri, pet, sedam i osam godina uzeo je iz spavaće sobe u naručje, te potom svako bacio s terase ispred ulaznih vrata s visine od 4,95 metara na popločanu betonsku podlogu u dvorištu kuće. Dvije djevojčice i jedan dječak bili su teško ozlijeđeni, a jedna djevojčica lakše.

Smrt djece izbjegnuta je isključivo hitnom medicinskom intervencijom.

Osim da se ne osjeća krivim zbog toga što je učinio, nije se moglo doznati što je 54-godišnjaka nagnalo na zločin, koji je svojom monstruoznošću uzbunio domaću i svjetsku javnost, jer se suđenje zbog zaštite obiteljskog života žrtava odvija iza zatvorenih vrata.

– Optuženik je aktivno iznosio obranu, što je svojom odlukom odlučio učiniti na početku postupka. Odgovarao je na pitanja obrane i optužbe te suca. To je sve što možemo reći s obzirom na tajnost postupka – rekao je punomoćnik maloljetnih žrtava Boris Grgić.

U nastavku kaznenog postupka u kojem se ocu sudi za četverostruki pokušaj ubojstva djece u kvalificiranom obliku, za što će se naknadno utvrditi točan datum ročišta, nad 54-godišnjakom će se provesti dopuna medicinskog vještačenja.

Osim što je u vrijeme počinjenja višestrukog pokušaja ubojstva bio bitno smanjeno ubrojiv, utvrđeno je da 54-godišnjak već duže boluje od hidrocefalusa, odnosno “vodene glave”. Upravo ova dijagnoza, zbog koje je otac već dulje vrijeme u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu, mogla biti biti ključna u određivanju kazne.

Kako doznajemo, već prvih dana u zadarskom pritvoru rastrojeni se otac osjećao loše. Imao je glavobolje i bilo mu je slabo.

Nakon otprilike dva tjedna iza zatvorskih rešetaka premješten je u Zatvorsku bolnicu, gdje mu je nakon niza obavljenih pretraga dijagnosticiran hipertenzivni hidrocefalus. Koja mu je trauma prethodila, još nije poznato.

Iako se zbog nasilja našao na stranicama domaćih i stranih medija, najvjerojatnije neće dobiti maksimalnu kaznu od 50 godina zatvora zbog dijagnoze njegova psihičkog i fizičkog stanja u trenutku izvršenja kaznenog djela.

– Kada je netko smanjeno ubrojiv zbog svojih duševnih smetnji, postoji mogućnost smanjene kazne – rekao je Hrvoje Visković, sudac i glasnogovornik Županijskog suda u Zadru.

Nakon što je počinio zločin nad djecom, rezultati toksikološke analize pokazali su da je u to vrijeme bio pod utjecajem lijekova za smirenje, te da u krvi nije imao alkohola.

Vrhovni sud je odbio zamijeniti mu zatvor blažim mjerama jer je kaznena djela počinio kao otac djece, koja se ni po čemu nisu mogla nadati ovakvom zlu.

Utvrđeno je i kako postoji opasnost da će boravkom na slobodi ponoviti kaznena djela ili dovršiti pokušana kaznena djela.

Provedenim psihijatrijsko-psihologijskim vještačenjem utvrđena su mu, naime, trajna oštećenja psihičkih funkcija, pa zbog mogućnosti daljnje progresije tih oštećenja postoji rizik od počinjenja novih kaznenih djela.

 

#PAG# MONSTRUM S PAGA

Izdvojeno

28. svibanj 2020 17:29