StoryEditor
Crna kronikanoćni obračun

‘Mogao sam ih ubiti, samo sam se branio jer su profesionalni borci, oni su ubojito oružje‘: završeno suđenje za dva pokušaja ubojstva u Splitu

11. ožujka 2020. - 13:39
Vedran Vujević (u sredini)Vladimir Urukalo

Na splitskom Županijskom sudu danas je došlo kraju ponovljeno suđenje Vedranu Vujeviću, 34-godišnjaku kojeg optužnica ŽDO-a tereti za dva pokušaja ubojstva - Marka Tomasovića, boksačkog trenera i vlasnika zaštitarske tvrtke "Villa Infinitus" te zaštitara Gordana Jukića u svibnju 2016. godine.

Presudu će sudac Dinko Mešin izreći početkom slijedećeg tjedna, a optužnica Vujevića tereti da je tog dana oko 13 sati, kad su ispred njegove zgrade došli Tomasović i Jukić kako bi se raspravili oko incidenta koji se zbio večer prije u klubu "Moon", a u kojemu zaštitu pruža Tomasovićeva zaštitarska tvrtka, nakon verbalne prepirke pucao u njih.

S njim je bio i Ivan Perica, a kad ga je Jukić upitao: "Šta ti imaš protiv nas?", Vujević je, kao odgovor, iz torbice koju je nosio preko ramena izvukao pištolj nepoznate marke, kalibra 7,65 mm, i u njegovu smjeru ispalio najmanje jedan hitac.

Metkom mu je prošao vrlo blizu genitalija zadavši prostrijelnu površinsku ranu lijeve potkoljenice, a kad mu je Marko Tomasović kazao: "Nemoj, zašto to radiš?", u njegovu je smjeru ispalio hitac zadavši mu prostrijelnu ranu lijevog koljena s napuknućem bedrene kosti unutar zgloba. Dok je ranjeni Tomasović padao na tlo, Vujević je u njegovu smjeru ispalio još jedan hitac, a nakon što je Jukić počeo bježati trčeći, za njim je ispalio najmanje jedan hitac vičući: "Ubit ću te!"

Vujević je na prijašnjem suđenju osuđen na godinu i pol dana i to ne za dva pokušaja ubojstva nego za nanošenja teških ozljeda Marku Tomasoviću i lakih Gordanu Jukiću. Na žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, Vrhovni sud je presudu ukinuo i slučaj je vratio na ponovno suđenje pred novim sudskim vijećem.

Vujević kojeg brane odvjetnici Jadran Franceschi i Ivanka Šamija je i danas, kao i tada, u svojoj obrani kazao kako se on samo branio kada ga je Jukić šakom okrznuo po licu, kako nije bilo potrebe da ga itko zove i s njim se sastaje jer je već prije preko telefona zaštitaru Ivanu Stričeviću, koji radi za Tomasovićevu tvrtku, kazao da više neće dolaziti u klub.

- Činjenica je da sam ja izbjegavao sukob i da sam učinija šta sam mora kako bi odbija napad na sebe, nikoga nisam napao. Da sam ih tija ubiti, to bi i napravija, puca bi im u glavu ili tijelo, a ne u noge i u pod. Oni su obojica ubojita oružja kao profesionalni sportaši borilačkih vještina. Ja sam u jednog ispalio jedan hitac, drugi u drugog, a kad je Jukić krenuo prema svom autu govoreći mi "Vidit ćeš ti", ispalio sam još dva hica u pod.

Tomasović je nakon ovoga imao ispad na gradilištu prodajnog centra "Mall" kad je upao na tuđe zemljište i napao čovjeka, a Jukić je prije ovoga bio osuđen za teške tjelesne ozljede. Ja poslije ovoga nisam imao nikakvih problema s zakonom, čak niti prekršaj u prometu. Smiješan je navod optužbe da sam pucao dok je Tomasović padao jer kad je on pao na pod, u pištolju su bila još tri, četiri metka i mogao sam ga ubiti da sam to želio - kazao je jučer Vujević u svojoj obrani pred sudskim vijećem suca Dinka Mešina.

Odvjetnik oštećenih Dragan Mijoč kazao je sucu Mešinu da njegovi klijenti ne postavljaju imovinsko-pravni zahtjev, ali da su zainteresirani za kazneni progon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2021 04:28