StoryEditor
Crna kronikaReakcije na presudu

Mlatio ju je šakama, davio i prijetio da će je izbosti, ali ne ide u zatvor; Sarnavka: Najgore od svega je što će on i dalje ostati župan

Piše Anita Belak-Krile
22. siječnja 2020. - 13:22
 Danijel Soldo/Hanza media

Današnje izricanje nepravomoćne presude požeško – slavonskom županu Alojzu Tomaševiću, kojom je proglašen krivim za nasilje nad suprugom i uvjetno osuđen na 10 mjeseci, izazvalo je lavinu komentara.

Užarile su se društvene mreže, reagirali su i političari i aktivisti za ljudska prava.

U obrazloženju presude sudac Županijskog suda u Slavonskom Brodu detaljno je opisao kako je Tomašević maltratirao suprugu od srpnja 2016. do listopada 2017. godine.

- Učestalo joj je govorio da je luđakinja, glupa kravetina, budala, glupača, fizički je nasrtao na nju, hvatao je rukama za vrat i stiskao te ju šamarao, govorio da će je ubiti, izbosti i rasparati joj grkljan... U srpnju 2016. godine, nakon što se vratio sa službenog puta, a supruga mu rekla da je ondje sigurno bio s ljubavnicom, šakom ju je udario u predjelu oka.

U listopadu 2017. nakon što je supruga čula da razgovara na mobitel i pitala 'Je li te to kuja zove?', u nakani da je tjelesno ozlijedi, više ju je puta udario po glavi. Potom ju je obuhvatio za vrat i rukama čvrsto stiskao. Kad je oštećenica počela vrištati, rukama je čvrsto uhvatio njezine nadlaktice i rukama i nogama snažno odgurnuo, a tom prilikom je tijelom udarila u radijator - opisivao je sudac u obrazloženju presude.

Upravo zbog ovih brutalnih opisa većina se zgraža kako je uz ovakvo obrazloženje sudac mogao županu izreći samo uvjetnu kaznu.

No dugogodišnja aktivistica za prva žena Sanja Sarnavka kaže kako je i ovakva kazna napredak s obzirom na sve okolnosti.

- Pravda i pravosuđe su dvije različite stvari to svi znamo, no u ovom slučaju važno je ipak da je zlostavljač proglašen krivim – smatra Sarnavka.

Ispričala je kako je danas razgovarala s gospođom Marom Tomašević koja nije nezadovoljna presudom.
 - Kazala mi je kako je kazna minimalna ali je ipak kazna. Treba znati da je ona cijelo vrijeme bila pod strašnim pritiskom, a i danas je Tomaševićev odvjetnik rekao kako su djeca svjedočila protiv majke. Dakle, doista jedna strašna situacija. Mislim da je jako bitno što je ona nakon svega što je proživjela imala snage danas reći kako se nada da će ipak ova presuda biti poticaj drugim ženama da prijave nasilje – objašnjava Sarnavka.

Napominje kako je i to veliki napredak budući je gospođa Mara tijekom procesa više puta govorila kako joj je žao što je uopće sve prijavila.

- Ona je zadovoljna i time što je nakon pokretanja postupka, zlostavljanje i maltretiranje prestalo. Zlostavljaču je ipak ovaj proces uvukao strah u kosti. U cijeloj je priči najtragičnije što on i dalje ostaje župan, što i dalje otvara škole i što je to ljudima normalno. Tu bi društvo trebalo pokazati da ne tolerira nasilje, a kod nas toga nema u dovoljnoj mjeri – negoduje Sarnavka.

 Reagirale su i članice Foruma žena SDP-a koje su duboko nezadovoljne presudom. Smatraju da pravosuđe ne želi kažnjavati nasilje nad ženama oštrijim kaznama nego što su predviđene za neplaćanje alimentacije, carinske prijestupe, nedozvoljenu trgovinu i prijevare.

 - Učestalo je govorio da je luđakinja, glupa kravetina, budala, glupača, fizički je nasrtao na nju, hvatao je rukama za vrat i stiskao te je šamarao, govorio da će je ubiti, izbosti i rasparati grkljan... Za ove stvari se u Hrvatskoj ne ide u zatvor. Za ove stvari u Hrvatskoj dobiješ deset mjeseci uvjetno. Neka se nitko ne čudi što su već počeli komentari o tome da bi žrtva trebala uzeti pravdu - i kalašnjikov - u svoje ruke, kad institucije nisu u stanju ispuniti i opravdati razloge svojeg postojanja – zgraža se saborski zastupnik Bojan Glavašević.  

 Tumači i kako su uzalud postrožene kazne za obiteljsko nasilje kad sutkinje i suci i dalje smatraju da hvatanje za vrat i prijetnja da će ženi rasparati grkljan, izbosti je i ubiti nije pokušaj ubojstva nego nebitan prekršaj.

 - Nemojmo se lagati: uvjetna kazna nije kazna nego obično upozorenje – tvrdi Glavašević.

- Osim što ovakva presuda odvraća žrtve od prijavljivanja nasilja, demotivira žrtve u traženju pomoći, a u konačnici i izlaska iz kruga nasilja. Upravo zbog ovakvih presuda, žrtve nemaju povjerenja u institucije, stoga velik postotak rodno uvjetovanog nasilja ostaje neprijavljen, u takozvanoj sivoj zoni - upozoravaju iz Udruge B.a.B.e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. siječanj 2021 12:30