StoryEditorOCM
Crna kronikaAMERIČKA PRAVDA

Mlađahni Amerikanac pregazio je majku i kćer na cesti, sudac mu ‘odrezao‘ 24 godine. Njegov odvjetnik se uzalud žalio...

Piše Petar Čikeš
23. rujna 2024. - 23:57

U Hrvatskoj pravda često ne stanuje u sudnici - reći će mnogi cinični građani. U Sjedinjenim Američkim Državama ima mnogo manje takvih građana. Jedan od razloga za manjak cinizma u SAD-u je slučaj Camerona Herrina. Mlađahni Amerikanac vozio se kobnog 23. svibnja 2018. godine u Ford Mustangu GT, koji je dobio kao poklon za maturu.

Istog dana je, na svoju nesreću, Jessica Reisinger-Raubenolt hodala gurajući svoju kćer u kolicima uz obalu kad je krenula prijeći kolnik. Herring je pregazio majku i kćer dok su izlazile na cestu. John Barrineau, 17-godišnji prijatelj, vozio se blizu njega u Nissan Altimi. Svjedoci su rekli da se činilo da se njih dvoje utrkuju.

Još jedan tragični slučaj obijesnog mladića za volanom koji je brutalno prekinuo život slučajnih prolaznika. Ali, tada na scenu nastupa američko pravosuđe. John Barrineau se krajem 2020. izjasnio krivim za ubojstvo vozilom zbog svoje uloge u nesreći. U dogovoru s tužiteljima dobio je kaznu od šest godina zatvora.

Herrin se također izjasnio krivim, ali njegovo je priznanje došlo bez jamstva o kazni. U cjelodnevnom saslušanju o kazni, koje je uključivalo emotivna svjedočenja obitelji, tužitelj Aaron Hubbard zatražio je kaznu između 18 i 30 godina. Sudac je odlučio dosuditi kaznu od 24 godine zatvora.

Herrinov odvjetnik John Fitzgibbons je u žalbi na presudu kao argument u korist svog klijenta navodio komentare smijenjenog državnog odvjetnika Andrewa Warrena dane nakon izricanja kazne.

Poseban fokus bila je govorna pošta koju je Warren ostavio odvjetniku Johnu Fitzgibbonsu dan nakon saslušanja u travnju 2021., u kojoj je tužitelj rekao da je "iznenađen" i "razočaran" kaznom i nazvao ju je "pretjerano oštrom".

Fitzgibbons je rekao da bi sudac trebao čuti više o Warrenovim stavovima na novom saslušanju. Državno odvjetništvo borilo se za očuvanje kazne, tvrdeći da su Warrenovi komentari nevažni. Sudac Christopher Nash je na kraju odbio zahtjev za manju kaznu, piše Tampa Bay Times.

Sud je prethodno potvrdio Herrinovu kaznu, koja je donesena nakon što se izjasnio krivim za optužbe za ubojstvo vozilom za smrt Jessice Reisinger-Raubenolt (24) i njezine 21-mjesečne kćeri Lillie.

Budući da su njegove pravne mogućnosti iscrpljene, 23-godišnjak će iz zatvora izaći u četrdesetim godinama svog života. Fitzgibbons je izrazio razočaranje. Ponovio je da mu je Warren rekao da je kazna "luda" i "užasna".

- Ali Warren nije imao dovoljno moralnih uvjerenja da kaže sudu što je stvarno mislio kada su on i njegov ured tražili ovu vrlo tešku kaznu. I to je čisto licemjerje, po mom mišljenju - rekao je Fitzgibbons.

Warren, koji je usred tužbe kojom se osporava njegova suspenzija od 4. kolovoza od strane guvernera Rona DeSantisa, izdao je izjavu ponavljajući svoje prethodne javne komentare o slučaju.

- Nije tajna da sam bio iznenađen sučevom kaznom jer je otišao iznad zakonskih odrednica. Ali, na kraju krajeva, moj posao kao državnog odvjetnika bio je pozvati optuženike na odgovornost, boriti se za obitelji žrtava i isporučiti pravdu koju su Jessica i Lillia zaslužile, a to je upravo ono što smo učinili - stoji u njegovom priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 23:58