Crna kronikaBJEGUNAC PRED ZAKONOM

Mještanin Strožanca svjedočio je urednom životu kojeg su vodili uhićeni ruski državljani: Bili su pristojni, večeri su provodili uz piće u dvorištu i uvijek su pozdravljali

Piše Katarina Marić Banje

Treći sudionik pljačke zlatarnice u Ulici Petra Kružića u Splitu također nije hrvatski državljanin već je i on državljanin Rusije te je za njim raspisana potraga. Ako nije izašao iz države prije uhićenja dvojice njegovih sunarodnjaka, u utorak navečer u Podstrani, nema više načina legalno prijeći granicu.

Dvojica uhićenih su Georgij B.V. (42) i Denis Z.N. (42), jedan je prvi put došao u Hrvatsku početkom rujna, a drugi krajem listopada.

Policija objavila kako je 'sredila' uigranu rusku pljačkašku bandu: Našli smo svo ukradeno zlato, vrijedno je čak 1,6 milijuna kuna!

Dramatično uhićenje u Podstrani: policija uz sredstva prisile privela Ruse koji su opelješili splitsku zlatarnicu, jedan pokušao bijeg skokom kroz prozor; Mještani pričaju: Pitanje je tko im je jatak odavde...

Trojka se smjestila u unajmljenom stanu novogradnje u Strožancu u Podstrani, odmah iza osnovne škole Strožanac i školskog igrališta. Boravili su u stanu na visokom prizemlju koji ima prozor s prednje strane, ali i omanji vrt s unutarnje strane.

- U tom dvoriću su oni znali navečer sjediti, družiti se i piti alkohol. Nikada nisu toliko pretjerali u piću da bi bili nepristojni. Vidio sam da puše motani duhan, ali ne i marihuanu. Uvijek su uljudno pozdravljali susjede sa: “Hello!”. Bila su trojica, ali su jedan po jedan povremeno odlazili na određeno vrijeme i vraćali se - kaže susjed.

U utorak navečer su uhićeni te je jedan pokušao bijeg kroz prozor pa je upotrijebljen pepper sprej i lisičine. U apartmanu je nađena zlatnina spakirana za transport, a osim očevida unutar stana, pregledan je i jedan Renault Megane.

- Policija nas je obavijestila o uhićenju dvojice pljačkaša, nismo upoznati s detaljima, ali pogledao sam zlato i sve je pronađeno - kazao nam je Josip Đonlić, vlasnik splitske zlatarnice kojem je u manje od tjedan dana nađeno oko sedam kilograma zlata vrijednog 1,6 milijuna kuna.

Kriminalističko istraživanje inspektora Prve policijske postaje Split je i dalje u tijeku.

Policija ima saznanja da su “operirali” i u susjednim županijama te da su jedno kazneno djelo počinili i u Zagrebu. Od ruskih kolega su zatražili podatke iz njihove kaznene evidencije.

#POLICIJA#PLJAčKAšI#SPLIT#RUSI#STROžANAC