StoryEditor
Crna kronikaušli mu u trag

‘Mislila sam da mokri, a on pali šibice! Pratila sam ga u šumu...‘: 69-godišnjakinja za ‘Slobodnu‘ ispričala kako je uhvatila čiovskog piromana

16. rujna 2020. - 09:32
Nikola Vilić/Cropix

Zahvaljujući prisebnosti i hrabrosti mještanke (69) Okruga Gornjeg, trogirska policija došla je do piromana Danijela J. (36), hrvatskog državljanina s prebivalištem u Njemačkoj, kojeg su prijavili za podmetanje požara na Čiovu.

Nakon što je muškarac ispitan, splitski ODO je sucu istrage predložio da mu odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela iako nije ranije osuđivan. No tužitelji smatraju da bi to mogao napraviti s obzirom na to da je bio vrlo uporan i da je u kratkom vremenu izazvao čak četiri požara.

– Sumnjiči se da je 13. rujna u Okrugu Gornjem izazvao četiri požara na otvorenom prostoru u blizini kuća. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanju protiv njega je podnesena kaznena prijava – kazali su u splitskoj policiji.

Priznanje

Mještani Okruga već pričaju da je mogući motiv navodni spor s Općinom oko nekog zemljišta, te da je na njegovoj zemlji navodno bilo ilegalno odlagalište koje mu je smetalo. Prvi požar izbio je u nedjelju oko 15.50 sati te je na teren poslano stotinjak vatrogasaca s 25 vozila, koji su uz pomoć kanadera obuzdali vatru. U međuvremenu, na drugom kraju otoka, u blizini crkve, buknula su još tri požara. Doznajemo da je privedeni muškarac priznao da je zapalio drugi požar, no da je kategorički opovrgao da ima ikakve veze s prvim koji je "na noge" digao jake vatrogasne snage.

Navodno u blizini njegove roditeljske kuće postoji ilegalno odlagalište raznog otpada na koje je on više puta upozoravao mjesne vlasti i tražio da se to ukloni. No bez reakcije. Tog je dana s društvom navodno malo popio te krenuo prema trgovini s kutijom u kojoj su bile dvije "hepo kocke", kako bi kupio još jedno pakiranje da naloži roštilj. Tu gotovo praznu kutiju je ponio jer nije znao kako da u dućanu na hrvatskom jeziku kaže što mu treba, zato što dugi niz godina živi u Njemačkoj. Malo pripit, prošao je pokraj nagomilanog otpada i u njemu je nešto "puklo" te je izvadio šibice, zapalio jednu od kocaka i bacio je prema deponiju. Tada je vidio, kazao je, da mu u ruci gori i druga "hepo kocka" s kutijom, pa je i nju odbacio od sebe.

Općinska službenica za informiranje u Okrugu Daniela Ćudina kazala je da u općini ne postoje nikakvi ilegalni deponiji i da se to vidi iz godišnjih izvješća.

– Ovo što spominjete jest općinska zemlja na koju se donose grane i ostali zeleni otpad koji nastaje prilikom održavanja zelenih površina i to je privremeno – kazala nam je.

Doznajemo i da se kuća prijavljenog nalazi najmanje pola kilometra od ove lokacije, poznate kao "Vela Gomila".

– Kad ja kažem da je namjerno upaljeno, onda budite sigurni da je to točno. Čujem da je govorio po mjestu da je to napravio zbog osobnih problema s načelnikom općine, a ja nikad nisam vidio tog čovjeka. Taj komad zemlje je privremeno odlagalište zelenog otpada koji se prikupi pri pripremi i tijekom sezone i nema govora o ilegalnom otpadu. Taj čovjek živi stotinjak metara od vatrogasaca, blizu crkve i on točno zna i vidi kad oni izlaze na intervenciju. Znam da su ga snimile i kamere kako pali između kuća i direktno dovodi ljudske živote u opasnosti, sve se vidi. Sve vatrogasne postrojbe koje su sudjelovale u gašenju pohvalio bih na brzini i operativnosti, jer ovdje se vidjelo da sustav funkcionira. Imali smo još požara na našem području prije više mjeseci, sad se pitam je li u pitanju isti uzrok? – kazao nam je Ivica Radić Bagi, načelnik Okruga s diplomom iz zaštite okoliša i zaštite od požara.

Oko crkve

Nazvali smo odvjetnika Duju Duplančiča koji zastupa Danijela J., no u ovoj fazi postupka on ne može govoriti o detaljima.
Nakon dojava o požarima odmah se posumnjalo da se radi o namjernim paljevinama, no da nije bilo neustrašive 69-godišnjakinje, posao otkrivanja piromana policiji bi sigurno bio puno teži.

– Nemojte, molim vas, ja sam stara i bolesna, imam i bolesnog muža. Nemojte ništa pisati o meni, jučer sam sve rekla policiji, neka vam oni kažu – uznemirenim glasom nam je u utorak rekla žena nakon što smo je nazvali.

Kako je ispričala policajcima, ona je u nedjelju oko 18 sati krenula od mjesne crkve svetog Križa prema jugu uskim putem, kako bi brala ljekovito bilje. Čula je šuškanje i pedesetak metara od crkve ugledala muškarca od tridesetak godina, visokog oko 190 centimetara, odjevenog u crnu majicu i svijetle kratke hlače, sa sivom kapom, šiltericom.

– Prvo sam pomislila da mokri, no kad sam se malo približila, vidjela sam da nešto sprema u desni džep i ide dalje. Ništa nisam posumnjala već sam i ja nastavila hodati, a kad sam stigla do mjesta gdje je on stajao, čula sam nekakvo pucketanje. Okrenula sam se i vidjela vatru u grmlju. Krenula sam za njim i počela vikati zašto pali, ali se on nije osvrtao na mene. Stotinjak metara dalje ponovno je zapalio šibicu i bacio je u travu pa je buknula vatra. Pokušala sam ga sustići, požurila sam, ali je i on naglo ubrzao te opet, nakon pedesetak metara, zapalio šibicu i bacio je u travu koja je odmah planula. Zvala sam odmah vatrogasce i rekla im da meni nepoznati muškarac pali vatru. Pratila sam ga i dalje jer sam ga htjela uhvatiti, ali sam ga u šumi izgubila pa sam se vratila kući – ispričala nam je 69-godišnja žena.

Ipak, njezin trud nije bio uzaludan: zahvaljujući informacijama o kretanju piromana, policija je uspjela ući u trag i naposljetku ga i uhititi.

image
čitatelj
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. siječanj 2021 17:03