StoryEditorOCM
Crna kronika‘JUNAK‘ CRNE KRONIKE

Mile Mesar ne odustaje od svoje kriminalne rabote, podužoj listi nedjela dodao i jedno novo: ‘ispod banka‘ prodao tri kilograma heroina

Piše Vladimir Urukalo
29. rujna 2022. - 12:24
Mile Mesar između dvojice policajaca na jednoj od prijašnjih sudskih rasprava Vladimir UrukaloVladimir Urukalo/

Krajem prošlog tjedna istarska policija “razbila” je šesteročlanu zločinačku grupu koja se, po sumnjama USKOK-a, bavila krijumčarenjem i preprodajom heroina na području Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske i Istarske županije.

Svi su nakon uhićenja završili iza rešetaka istražnog zatvora, a od osoba poznatijih široj javnosti, i to posebice splitskoj, kao član zločinačke organizacije pojavljuje se i “čuveni” Milivoj Utrobičić zvani Mile Mesar, 49-godišnjak iz mjesta Slime kraj Omiša.

Prema rješenju o provođenju istrage koje je detaljno prepričao portal Burin.hr, osim Utrobičića, uhićeni su i Djemazi Bajrami (43), državljanin Sjeverne Makedonije, Shatman Bafti (59), državljanin Srbije rodom s Kosova, a sada s adresom u Zagrebu, Zdravko Kocijančić (66) iz Zaprešića i Nenad Martinčić (47) iz Pule. Istražni zatvor određen je i Muhamedu Bajramiju (42) iz Tetova, koji je u bijegu.

Vozač autobusa

USKOK ih sumnjiči da su posljednju godinu dana od krijumčarenja narkotika iz Sjeverne Makedonije i njihove daljnje preprodaje zaradili najmanje 80 tisuća eura, prodavši najmanje četiri kilograma heroina.

Što se tiče Utrobičićeve uloge, istraga je dosad pokazala i da je 23. ožujka ove godine Kocijančić, kod kojeg se skladištila i pakirala prokrijumčarena droga, Audijem A6 odvezao do Mile Mesara u Slime te mu predao najmanje kilogram heroina. Istu stvar je napravio i desetak dana poslije, a u oba je slučaja novac dobiven od prodaje heroina otišao za Sjevernu Makedniju preko vozača autobusa.

Tajnim mjerama nadzora utvrđeno je i da se Kocijančić s Utrobičićem našao i početkom svibnja davši mu također najmanje kilogram “žutog”. Zarađenih 18 tisuća eura od Mesara je preuzeo Djemazi Bajrami, a novac je poslije opet otišao put Makedonije, preko vozača autobusa. No, na graničnom prijelazu između Albanije i Makedonije novac je oduzela makedonska carinska služba.

Otišlo u zastaru

Nije ovo prvi put Mili Mesaru da ima posla s USKOK-om. Uhićen je još 2012. godine kao dio lanca od 15 osoba koje se teretilo za šverc najmanje tone i pol mesa bez valjanih papira o podrijetlu i zdravstvenoj ispravnosti, a osim zbog udruženja u počinjenje kaznenih djela, primanja i davanja mita, izbjegavanja carinskog nadzora i zlouporabe položaja i ovlasti, Utrobičić i ostali bili su prijavljeni i zbog dva razbojstva 2009. godine u mjenjačnici u Brelima, kada su uzeli oko pola milijuna kuna, te teške krađe radnih strojeva, kamiona i drugih vrijednih stvari.

No ta priča pravosudno još nije okončana jer je slučaj na splitskom Županijskom sudu bio razdvajan, neki su okrivljenici umrli, neki se nagodili, mnoga zakazana ročišta odgađana su iz raznih razloga, a neka su djela otišla u zastaru.

Tako je u zastaru otišla i točka optužnice u kojoj se spominju Utrobičić te Mile Ćališ i Nikola Grbeša pa je za to djelo udruživanja za počinjenje kaznenih djela obustavljen postupak. Po tome je Andrija Beljo organizirao gore navedenu trojicu i druge osobe da ukradu teretno vozilo s kran dizalicom, strojem za pjeskarenje i kompresorom u vrijednosti od najmanje 340 tisuća kuna te automobilske i kamionske gume vrijedne najmanje 250 tisuća kuna.

- Kazneni progon zastarijeva nakon 10 godina za kaznena djela za koja se može izreći kazna zatvora u trajanju duljem od jedne godine. Okrivljenicima Milivoju Utrobičiću, Mili Ćališu i Nikoli Grbeši predmetnom optužnicom pod toč. 4., među ostalim, stavlja se na teret počinjenje kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela iz čl. 333. st. 3. KZ/97, za koje djelo je zapriječena kazna zatvora do 3 godine.

U odnosu na ta djela 27. srpnja 2022. godine nastupila je zastara kaznenog progona. Postupak protiv okrivljenika Andrije Belje, Milivoja Utrobičića, Mile Ćališa, Milana Radoša i Nikole Grbeše u odnosu na druga kaznena djela koja su im stavljena na teret predmetnom optužnicom pod toč. 1-4., bit će nastavljen - obrazložio je, uz ostalo, u svom rješenju donesenom prije nekoliko dana sudac Mile Rebić koji je “friško” zadužio predmet.

Drugi dio postupka koji se odnosi na krijumčarenje mesa dobila je sutkinja Ivana Kanaet Samardžić.

Krijumčarenje mesa

O Mili Mesaru ispisano je mnogo novinskih članaka jer u svom životopisu od 1995. godine do danas ima čak 16 pravomoćnih presuda na uvjetne i kazne zatvora zbog prijevare, nedopuštene trgovine, zlouporabe opojnih droga, teške krađe, krivotvorenja isprava i žigova, kaznenog djela prenošenja zaraznih bolesti...

Prijavljivan je i zbog otmice te krijumčarenja 20-ak kilograma marihuane, kao i kaznenog djela trgovine ljudima. Posljednji put je za ovakvo (ne)djelo prijavljen u lipnju 2017. godine, kada ga se teretilo da je iskorištavao jednog državljanina BiH koji se nalazio u teškoj financijskoj situaciji. Čovjek je nakon mjesec dana uspio pobjeći s njegova imanja. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 14:15