StoryEditor
Crna kronikavrhovni sud odlučio o presudi županijskog suda u Splitu

Mati Vukušiću potvrđeno 22 godine za ubojstvo Lovela Matkovića i Marina Vukšića

Piše PSD.
7. kolovoza 2009. - 23:47

Vrhovni sud potvrdio je presudu suca Županijskog suda u Splitu Bruna Kleina od 22 godine zatvora Mati Vukušiću (22) za ubojstvo Lovela Matkovića (21) i Marina Vukšića (21) te pokušaj ubojstva Ivana Ljubića u veljači 2007. godine na parkiralištu u Vinkovačkoj ulici u Splitu.

Vrhovni sud smatra kako je prvostupanjsko vijeće pravilno ocijenilo kao se ne radi o ubojstvu iz bezobzirne osvete što je kvalificirani oblik tog kaznenog djela za što je zapriječen dugotrajni zatvor do 40 godina.

Bezočno maltretiranje

Predsjednik sudskog vijeća Bruno Klein je objasnio u obrazloženju presude u prosincu prošle godine kako nisu prihvatili da se radilo o zločinu iz bezobzirne osvete jer to podrazumijeva ili krvnu osvetu ili da su žrtve nevine osobe.

U navedenom slučaju dokazano je kako je postojalo maltretiranje od strane sada pokojnih prema Vukušiću. Dokazano je kako su nekoliko dana prije ubojstva Matković i Vukšić na Pujankama prijetili i pljusnuli Vukušića.

Također je dokazano kako je Vukušićev passat bio propucan, o čemu je on i govorio. U automobilu u kojem su ubijeni Matković i Vukšić nađena su dva pištolja koje su ponijeli na dogovoreni susret s Vukušićem.

Vještak psihijatar također je posvjedočio kako je Vukušić bio u afektu zbog dugotrajnog maltretiranja.

PRESUDA_VUKSIC3-031208
Goran Stanković morat će ponovno na optuženičku klupu

Istom odlukom Vrhovni sud ukinuo je presudu Goranu Stankoviću (32) koji je kao pomagač dobio četiri godine zatvora. Stanković je osuđen samo kao pomagač što se tiče smrti Marina Vukšića.

Tada je u obrazloženju presude navedeno kako je Stanković mislio kako će se Vukušić susresti samo s Vukšićem, a o oružju koje je bilo u automobilu nije ništa znao. Stanković je, naime, čuo kako Vukušić mobitelom razgovara s Vukšićem, a nije bio na mjestu zločina, nego je čekao u automobilu malo dalje. Kada je Vukušić došao do njega nakon pucnjave nije znao da imaju tri žrtve kada mu je pomagao skrivati dijelove kalašnjikova.

Vrhovni sud smatra kako se nad njim mora ponoviti suđenje pred istim sudskim vijećem te kako mora biti izrijekom navedeno u presudi da je oslobođen krivnje za pomaganje u ubojstvu Lovela Matkovića i pokušaju ubojstva Ivana Ljubića.

PRESUDA_VUKSIC1-031208
Mate Ivan Ljubić (u bijelom), jedini preživjeli nakon pucnjave u Vinkovačkoj ulici u Splitu

Stankoviću je nakon izricanja prvostupanjske presude odmah ukinut pritvor. Na samoj objavi presude optuženima su prijetili prijatelji pokojnika.

katarina marić banje

Primjerena visina kazne

Splitsko sudsko vijeće također nije prihvatilo ni stav obrane kako se radi o ubojstvu na mah. U svojoj obrani Mate Vukušić je kazao kako je bio prisiljen počiniti zločin jer su ga Matković i Vukšić reketarili te prijetili kako će nauditi njegovoj obitelji i silovati mu sestru.

Stav vijeća je bio kako se ne može raditi o ubojstvu na mah jer provokacije nisu bile neposredno prije zločina, a Vrhovni sud je njihovo mišljenje potvrdio.

U rješenju Vrhovnog suda stoji i kako su u visinu kazne pravilno uzete otegotne okolnosti: doza osvetoljubivosti i podmuklosti. Za svako ubojstvo dobio je po deset i pol godina zatvora, za pokušaj ubojstva pet godina, za posjedovanje manje količine amfetamina dva mjeseca.

 

Izdvojeno

02. kolovoz 2020 18:19