StoryEditorOCM
Crna kronikaužas iza rešetaka

Mandat prve žene na čelu brutalnog sustava obilježio niz afera, splitski zatvor je među najgorima: u ćelijama se umiralo, gladovalo, drogiralo... ali propusta nije bilo!?

20. rujna 2022. - 10:20
Jana Špero kada je preuzimala dužnost šefice svih hrvatskih zatvora; Željo Rajić, optuženi šef najpoznatije ‘zločinačke‘ u Splitu, slikao se dok čita knjigu u ćeliji Zatvora u SplituCropix;Privatni album

Najnovije otkriće o prikrivanju zlostavljanja 18-godišnjeg Kristiana Vukasovića iz Jesenica kraj Omiša, tijekom njegova boravka u Zatvoru u Splitu, još jednom je dokazalo da je glavni model rješavanja problema u zatvorskom sustavu - zataškavanje afera.

Nesretni mladić je u istražnom zatvoru proveo četiri mjeseca, nakon kojih je prvog dana kolovoza 2019. godine iz te ustanove iznesen u stanju moždane kome te je umro u splitskoj bolnici krajem istog mjeseca.

Konferenciju za novinare pred zatvorom održao je tadašnji ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, zajedno s Janom Špero, u to vrijeme pomoćnicom ministra za zatvorski sustav i probaciju, a sada već bivšom. Javnosti je tada kazano kako mladić nije imao nikakvih problema u zatvoru u Splitu te da su modrice koje je imao po tijelu izazvane samoozljeđivanjem ili nesretnim slučajem.

Ovlaštenje za Penića

Pokazalo se međutim kako je Kristian Vukasović bio sustavno zlostavljan u splitskom zatvoru o čemu postoje i upisi u službenim knjigama i dokumentima. Dokazi o zlostavljanju, od kojeg ga nije nitko zaštitio, izišli su u javnost tek tri godine nakon smrti mladića.

Nije nam poznato jesu li ti dokumenti dio izvještaja o inspekcijskom nadzoru koji je 2019. godine provela Jana Špero, ali je poznato da nitko nije odgovarao, ni stegovno ni na bilo koji drugi način, nakon smrti mladića.

image

Doživio je tragičan i još uvijek misteriozan kraj
- Kristian Vukasović s roditeljima
 

Privatni album

Krajem prošlog mjeseca ona je na osobni zahtjev razriješena dužnosti. Ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za zatvorski sustav dobio je Zvonimir Penić, načelnik Sektora tretmana, do provedbe javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Uprave, a najduže šest mjeseci.

Doznajemo kako će se sljedeći tjedan susresti s predstavnicima pravosudne policije te smo upitali Armina Tatarevića, predsjednika Sindikata pravosudnih policajaca, koji je razlog sastanka.

- Očekujemo veću suradnju i uzajamno poštovanje. Po mom sudu, razdoblje u kojem je Jana Špero rukovodila zatvorskim sustavom nije bilo povoljno za pravosudne policajce. Konkretno, nije uvažavala primjedbe i prijedloge, unatoč očitim poteškoćama u našem svakodnevnom radu. Pogotovo u svjetlu činjenice da su problemi postali još izraženiji tijekom pandemije, kao i zbog povećanja broja zatvorenika - istaknuo je.

Slučaj s Daruvarcem

Predsjednik sindikata sustavno je upozoravao na nepravilnosti zbog kojih su njegovi članovi ugroženi na svom radnom mjestu. Oglasio se i nakon otkrivanja afere oko pokušaja dostave paketa Darku Kovačeviću Daruvarcu u Kaznionici Glina, iz koje je ovaj u međuvremenu izašao na slobodu.

image

Darko Kovačević Daruvarac ulazi u zatvor gdje je bio dobro opskrbljivan

Srdjan Vrančić/Cropix

Utvrdilo se tada kako mu je nedozvoljene stvari mimo propisane procedure pokušala dostaviti pravosudna policajka na koju su godinama pisanim putem upozoravali njezini kolege s kojima je radila u navedenoj kaznionici, ali i u Zatvoru u Splitu i u Zatvoru u Osijeku. Pisane predstavke o njenim vezama s kriminalnim miljeom i pogodovanju osobama lišenim slobode slane su nadređenima u Upravu za zatvorski sustav tijekom šest godina, ali nije bilo ni odgovora ni reakcije.

Tek je početkom ove godine, kada je u javnosti objavljen pokušaj zlouporabe u Glini, pokrenut inspekcijski nadzor nakon kojeg je promijenjen upravitelj, a pravosudna policajka je dobila drugo radno mjesto unutar sustava. Za dugogodišnje ignoriranje problema, mnogi su smatrali odgovornom upravo Janu Špero.

Niska higijena

Pomoćnicom ministra za zatvorski sustav i probaciju Jana Špero postala je 2017. godine u mandatu Dražena Bošnjakovića. Prije toga je pet godina bila načelnica Sektora za probaciju Ministarstva pravosuđa, na koju funkciju je došla s mjesta voditelja Probacijskog ureda u Rijeci.

Ostala je čelna žena zatvorskog sustava i po dolasku ministra Ivana Malenice 2019. godine. Tu godinu je u zatvorskom sustavu obilježila afera sa smrću Kristiana Vukasovića, ali te 2019. godine je službeno sve bilo “kao po koncu” i Jana Špero je dobila i povjerenje novog ministra.

Međutim, smrt bespomoćnog mladića iz Jesenica pokazala se tek prvom u nizu afera koje su obilježile naredno razdoblje. Sljedeće godine u Zatvoru u Splitu je u ožujku pokrenut štrajk glađu jer su se zatvorenici žalili na nepoštivanje epidemioloških mjera i nisku razinu higijene. Ubrzo se pokazalo kako su 41 osobe lišene slobode bile zaražene koronavirusom u toj ustanovi.

image

Jana Špero pet je godina vodila sustav

 

Darko Tomas/Cropix/Cropix

U svim ostalim zatvorima i kaznionicama u Hrvatskoj bile su zaražene ukupno tri osobe lišene slobode. Situacija se riješila tako da su se kolovođe štrajka smjestile po drugim zatvorima, a službeni stav je bio kako nema propusta u postupanju odgovornih u zatvoru.

U rujnu iste godine dvojici pravosudnih policajaca je prilikom izlaska iz zgrade Županijskog suda u Splitu pobjegao Branimir Ćaleta (36), optužen za teško ubojstvo trudne Ukrajinke. Ubojica je uhićen nakon nekoliko sati potrage gradskim ulicama. Kasnije se pokazalo kako jedan od pravosudnih policajaca iz Zatvora u Splitu ima invaliditet zbog kojeg nije smio biti raspoređen na navedenu dužnost.

Zatvorski kuhar

Tijekom iste godine u Zatvoru u Remetincu u Zagrebu preminulo je osam osoba lišenih slobode. U većini slučajeva je bilo pokazatelja na neadekvatan tretman, ali je službeno u svih osam slučajeva utvrđeno kako je sve bilo sukladno propisima.

Tijekom 2021. godine su u javnost izašle fotografije snimljene mobitelom u ćeliji zatvora u Split na kojima su Željko Rajić, optužen kao šef najpoznatije zločinačke iz Splita, Sandro Firić iz Solina, optužen za ubojstvo Branka Mijatovića i još dvojica manje poznatih istražnih zatvorenika. Utvrdili smo kako su fotografije snimljene od travnja do rujna te godine, ali nikada nismo dobili točan dogovor od Uprave za zatvorski sustav i probaciju odakle im mobitel.

image

Sandro Firić, Željko Rajić i dvojica cimera u ćeliji Zatvora u Splitu mjesecima su koristili mobitel

 

Privatni album

U kolovozu iste godine otkriveno je kako je u Zatvoru u Šibeniku tijekom tri mjeseca zatvorski kuhar unosio drogu i mobilne telefone za iznos viši od 10 tisuća kuna. Iste godine u prosincu je u šibenskom zatvoru preminuo 46-godišnjak s Brača. Istragu oko njegove smrti pokrenulo je Županijsko državno odvjetništvo Šibenik. Tog mjeseca su zbog uzimanja narkotika još tri zatvorenika šibenskog zatvora završila u bolnici po nekoliko dana.

Pedofil poslan djeci

Osim zatvorskog sustava, kao neadekvatan i loše organiziran pokazao se i sustav probacije. Početkom ovog mjeseca otkriveno je kako je muškarac osuđen za pedofiliju, proglašen krivim i kažnjen radom za opće dobro, poslan u u udrugu koja radi s djecom.

Pokazalo se kako se radi o sistemskom propustu jer probacijski uredi znaju za koja su kaznena djela osuđene osobe koje dođu u njihovu nadležnost. Sklapaju ugovore s ustanovama, tijelima javne vlasti i drugim pravnim osobama za izvršavanje rada za opće dobro skladno Zakonu o probaciji.

Te pravne osobe načelno su upoznate s osnovnim obilježjima osuđenika koji im se upućuju u rad, ali ne i u ovom slučaju. Tko god dobije u nasljeđe zatvorski sustav i sustav probacije neće dugo moći odgađati promjene, koje će imati smisla jedino ako se provedu sustavno i na svim razinama. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2022 15:20