StoryEditorOCM
Crna kronikaviše ne šuti

Malvasija progovorio na suđenju Điđiju i šestorki: ‘Pričao sam curi da dilam drogu samo da joj se uvučem u gaćice‘

Piše Vladimir Urukalo
6. travnja 2023. - 18:15

Iznošenjem obrana primaklo se u srijedu kraju ponovljeno suđenje zločinačkoj organizaciji na čelu s Deanom Majstorovićem (33), zvanim Điđi, iz Splita i još šestorici koje USKOK optužuje da su bili članovi njegove organizacije.

Na prvom suđenju je Điđi bio osuđen na 11 godina zatvora, Bosiljko Šakić (30), zvani Bosi, na pet godina, Jerko Malvasija (36), zvani Jere, dobio je tada šest godina, Stojanović (40) sedam godina i šest mjeseci, Luka Buzdovačić (37), zvani Sken, šest godina, a po dvije godine zatvora dobili su Ivan Šunjić (32) i Hrvoje Miljak (34), zvani Castro. No nakon što je viši sud ukinuo presudu od ukupno 39 godina zatvora, provedeno je novo suđenje.

Grupu USKOK tereti da su se pod Điđijevim vodstvom udružili od polovine 2019. godine do kraja svibnja 2020. godine radi planiranja ubojstva T. M. (34) zbog duga od 270.000 eura, nastalog, kako tvrdi USKOK, "u sporu zbog prodaje droge". Zbog toga su naizmjence izviđali stanove i kuće koje je T. M. koristio, pratili su kretanje njegovih vozila te opservirali mjesta gdje su parkirana i zbog toga nabavili motocikl i motociklističku kacigu s vizirom. Kad su utvrdili da T. M., kad dođe iz Njemačke, u zgradi u Ulici Hrvatske mornarice koristi stan i da vozi automobil marke Lamborghini, Majstorović je unajmio i stan u toj zgradi te je zadužio Šakića da nepoznatu osobu pod nadimkom Killer (tijekom postupka se pokazalo da je to Željko Melvan koji je svjedočio o svojoj ulozi - op.a.), koju je angažirao za ubojstvo, preveze u BiH radi skrivanja i zametanja tragova. No do ubojstva nije došlo jer je 6. studenoga 2019. godine netko pokušao ubiti Điđija, a T. M. se od 9. studenoga te godine krio u Njemačkoj.

Nadalje, po presudi, kako bi zastrašili T. M.-ovu rodbinu i oštetili njihovu imovinu, članovi organizacije su u staklene pivske boce stavljali šećer i benzin, trake od tkanine i izrađivali Molotovljeve koktele. Potom su se dovezli motociklima do njihovih poslovnih prostora, razbili su staklene stijenke, ubacili Molotovljeve koktele i izazvali uništenje imovine. Majstorović je u istom razdoblju članovima zločinačke organizacije dao zadatak da kontinuirano iz Južne Amerike nabavljaju veće količine kokaina, a iz država Europske unije heroin i marihuanu pa su drogu trebali na našem području dalje preprodavati.

Majstorović je i jučer ostao pri obrani danoj tijekom prvog suđenja kada je rekao da se njegove rečenice izvlače iz konteksta kako USKOK-u odgovara, a sve da bi ga se diskreditiralo i u javnosti prikazalo kao narko-šefa i ubojicu te je od svih točaka optužnice priznao jedino da je sudjelovao u pripremi paljenja palačinkarnice T.M.-ova rođaka.

- Nikakvog dokaza nema da sam ja dugovao 270 tisuća eura, to nema veze niti sa mnom niti s drogom. Sve drugo je izmišljeno i iskonstruirano pa tako i da sam organizirao uvoz droge iz Južne Amerike. Ta se tvrdnja optužbe temelji na jednom razgovoru u kojem Dino Stojanović nešto spominje, ali se treba gledati u kontekstu kakvi smo tada bili, drogirani, to je bila jedna od naših seansi. Volio bih da je novac nađen kod Stojanovića u sefu moj, volija bi... Molim sud da donese odluku na temelju dokaza i činjenica, a ne nečijeg pretpostavljanja - kazao je Majstorović.

image

Na fotografiji: Dean Majstorović

Jakov Prkić/Cropix

I ostali su ponovili svoje obrane iz prvog postupka s malim dopunama, a jedino je Jerko Malvasija prvi put progovorio jer se prije branio šutnjom. Njega se, uz ostalo, tereti na temelju nadziranih razgovora s njegovom tadašnjom bivšom djevojkom da je, pored sudjelovanja u planiranju paljenja objekata, preprodavao drogu za Điđija. U tim razgovorima spominje dugove koje ima prema Majstoroviću te, uz ostalo, da bi mu davno vratio dug od 20 tisuća eura da mu je Điđi dao "robu kakvu triba".

- Nikakva zločinačka organizacija ovo nije niti sam ja član ičega. Ne poznam tog M. niti mi je Điđi ikad davao ikakve naredbe da ga pratim. Za drogu iz Južne Amerike sam saznao tek iz optužnice i o tome ništa ne znam. A ovi razgovori su snimani dok smo ja i moja tadašnja cura bili u krevetu, to je bilo moje laganje i muljanje, bija sam drogiran i spreman na svakave perverzije i da joj se uvučem u gaćice pa sam zato svašta priča. To nije istina, tija sam ispasti mangup pred njom - branio se Malvasija u srijedu.

image

Na fotografiji: Jerko Malvasija

Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 18:06