StoryEditorOCM
Crna kronikaizrečena presuda

Mađarica stigla na ljetovanje i Mercedesom se kod Prgometa ‘nasadila‘ na kamen: slučaj je završio na sudu, Županijske ceste uzalud su negirale krivnju

5. ožujka 2020. - 09:12

Koliko košta kamen na cesti u zaleđu Trogira? Nekog 500 kuna, nekog 2.000 kuna, a Mađaricu iz naše priče, puno više.

Početkom lipnja prije dvije godine Etelka je došla na ljetovanje u svom Mercedesu CLA 250 da bi se u općini Prgomet malo prije podne vozilom "nasadila" na kamen županijske ceste.

Na teren su izašli službenici Postaje prometne policije Split koji su napravili očevid i podnijeli prekršajni nalog protiv “Županijskih cesta Split” i odgovorne osobe za nadcestarij Kaštela - Trogir. Prijavili su ih da nisu naredili da se sa sjeverne kolničke trake županijske ceste na predjelu Labinska Draga ukloni kamen dimenzija 15 puta 25 centimetara čime su prekršili Zakon o sigurnosti prometa na cestama.

U nalogu su naveli kako je Etelka Piriska L. K. Mercedesom CLA 250, mađarskih registarskih oznaka, vozeći od smjera istoka u smjeru zapada, postrojem automobila naletjela na kamen. Pritom je oštetila postroj šasije i motora automobila. Na prekršajnom sudu u Kaštel Sućurcu izrekli su im novčane kazne i to Županijskim cestama kao pravnoj osobi 2.000 kuna, a nadcestaru 500 kuna.

Prije izricanja presude pozvani su na sud da iznesu obranu, ali nisu došli već su je poslali u pisanom obliku. U svojim dopisima su i tvrtka i nadcestar naveli da je Županijska uprava za ceste nadležna za održavanje ceste. ŽUC je dužna voditi brigu i poduzimati mjere glede omogućavanja sigurnog odvijanja prometa, a ne ŽC, izjavili su.

Također su naveli da su ŽC u cijelosti izvršile svoju ugovornu obvezu tako da je obavila ophodnju sukladno Pravilniku o ophodnji javnih cesta. Smatraju da je policija bila dužna navesti način dospijeća kamena na kolnik, vrijeme dospijeća kamena na kolnik te vrijeme od dospijeća kamena na kolnik do nalijetanja vozila.

Nadalje su istakli da je iz dokumentacije vidljivo da se dospijeće kamena na cestu nije moglo predvidjeti te se nisu mogle poduzeti adekvatne mjere da bi se to spriječilo. Stoga su sudu predložili da se protiv njih obustavi postupak.

Prekršajni sudac nije njihove obrane prihvatio, a razloge je objasnio u presudi. Naime, kako su ŽC Ugovorom o obavljanju poslova redovnog održavanja cesta sa ŽUC Split preuzeli obvezu redovnog održavanja županijskih i lokalnih cesta time su i odgovorni za izazivanje prometne nesreće koja je izazvana dospijećem kamena na kolnik.

Kako nisu otprije prekršajno kažnjavani i nije bilo drugih otegotnih okolnosti sudac ih je kaznio minimalnim kaznama. Osim toga moraju platiti i po 200 kuna sudskih troškova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 17:44