StoryEditorOCM
Crna kronikaoperacija preko luke ploče

Ludi detalji tajne policijske akcije, krijumčari cariniku dali 90.000 eura mita da im propušta švercane cigarete, a onda mu poručili: ‘Idemo na kokain‘. Na ovo, pak, nisu računali...

Piše Marin Dešković/JL
27. siječnja 2022. - 21:54

Deseci tona cigareta krijumčarenih iz Dubaija. Korumpirani carinik iz Luke Ploče kojemu su krijumčari dali 90.000 eura mita, a za kojega se na kraju ispostavilo da je prikriveni policijski istražitelj.

Planovi krijumčara da s cigareta prijeđu na pošiljke po pola tone kokaina za Australiju. Blokada Sueskog kanala u ožujku i travnju prošle godine koja je omela isporuku krijumčarenih cigareta na vrijeme...

Jednogodišnja akcija

Sve su to događaji koji su se odvijali u sklopu jednogodišnje tajne akcije policije, Uskoka i Carine, a koja je finalizirana uhićenjem dvojice navodnih organizatora - Zvezdana Dane Grmuše (41), hrvatskog poduzetnika s beogradskom adresom, i Raymonda Markovića (44), državljanina Srbije i Mađarske koji živi u Budimpešti. Uz njih su osumnjičena još četvorica - Ukrajinac, Srbin, Slovenac i Hrvat. Dok su organizatori u utorak i srijedu uhićeni u Zagrebu, ostala četvorica njihovih navodnih vozača su nedostupna i u tijeku je raspisivanje međunarodne tjeralice za njima, piše Jutarnji list.

Prema optužbama policije i Uskoka, osumnjičenici su od ožujka prošle godine do sada u Hrvatsku iz Dubaija prokrijumčarili najmanje 35 tona cigareta brenda "Regina", zaradivši tako 28,5 milijuna kuna. Isto tako, kako je to policija detektirala tijekom istrage, Grmuša i Marković imali su vrlo ozbiljne i konkretne planove za krijumčarenje kokaina preko Luke Ploče dalje za Australiju, a navodno su planirali pošiljke od 100 do 500 kilograma. Međutim, u tome ih je ove godine spriječila epidemija covida odnosno zatvorene granice.

Kokain za Australiju

Tijekom tajne jednogodišnje istrage policija i Uskok koristili su tzv. posebno dokazne radnje odnosno snimali su telefonske razgovore osumnjičenika, no uz to su im ubacili prikrivenog istražitelja koji je glumio ulogu kakvu dosad nismo vidjeli u sličnim akcijama. Naime, predstavio im se kao korumpirani carinski službenik kojega su oni htjeli angažirati da uz novčanu naknadu kroz Luku Ploče propušta kontejnere s njihovom robom bez pregleda, kao i da pazi da se takav pregled ne obavi u carinarnici u Zagrebu.

Štoviše, za usluge su mu u manje od godinu dana platili čak 90.000 eura. Prikriveni istražitelj im je pak u dogovoru s policijom i Uskokom te uz nalog suda za prikrivenu akciju "gledao kroz prste" i propuštao im pošiljke koje su, međutim, cijelo to vrijeme bile pod tajnim nadzorom. Otkriveno je tako da su osumnjičenici, odnosno njihovi vozači, kontejnere koji su bili deklarirani kao roba široke potrošnje, a u kojima su se nalazile skrivene cigarete, preuzimali u Luci Ploče, te ih vozili u carinarnicu Zagreb. Međutim, prije toga bi "zastali" u skrivenom skladištu na Markuševačkoj cesti, gdje bi krijumčari izvadili cigarete i tek potom bi kontejner s robom nastavio put u carinarnicu.

Snimanjem telefonskih razgovora istražitelji su pak doznali da je lanjska kalvarija tegljača Ever Given u Sueskom kanalu koji je izazvao blokadu prolaza značajno omela jednu od ukupno sedam nadziranih pošiljki cigareta iz Dubaija, a što je brinulo krijumčare koji su kontejnere čekali u Pločama. U rujnu ove godine, pak, Grmuša i Marković su na sastanku u lokalu u Prečkom obavijestili prikrivenog istražitelja da prelaze na bolje poslove od cigareta i da će za pomoć pri krijumčarenju kokaina za Australiju biti puno izdašnije nagrađivan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 20:56