StoryEditorOCM
Crna kronikaUBOJSTVO IZ 1995.

Likvidacija, ljubavni trokut, misterij hotela u Selcu: ‘Pao‘ Hrvat osuđen za jedan od najkontroverznijh zločina!

Piše JL/Hina
3. lipnja 2023. - 20:11

Hrvatski 74-godišnji državljanin, za kojim je iz Hrvatske raspisana Interpolova tjeralica zbog poticanja na ubojstvo 1995. godine, uhićen je na aerodromu u Panami.

Muškarac čije ime nije objavljeno priveden je u zračnoj luci u Tocumenu, gradu u centralnom dijelu Paname, izvijestila je policija iz te srednjoameričke države, piše Jutarnji list.

“Nacionalna policija uhitila je na aerodromu u Tocumenu stranog državljanina kojeg traže vlasti u Hrvatskoj zbog ubojstva”, izvijestila je policija Paname u petak putem Twittera. Ondje je objavila video isječak u kojem se vidi kako dvojica lokalnih policajaca iz Interpolovog ureda odvode muškaraca, kojem je zamagljeno lice, u automobil ispred aerodroma.

Hrvatska policija odgovorila je Hini u subotu da je riječ o muškarcu osuđenom u Hrvatskoj na 15 godina zatvora, a koji nije dostupan hrvatskom pravosuđu.

“Možemo potvrditi kako je hrvatski državljanin (rođen 1949.) uhićen u Panami temeljem hrvatske Interpolove tjeralice raspisane radi odsluženja zatvorske kazne od 15 godina, izrečene presudom Županijskog suda u Rijeci radi počinjenja kaznenog djela poticanja na ubojstvo iz 1995. godine”, navela je hrvatska policija u e-mailu.

Uhićeni povezan s ubojstvom iz 1995.

Prema neslužbenim informacijama, uhićeni muškarac je Mario Pečaver kojeg je Hrvatska tražila zbog ubojstva Ljubomira Novaka, bogatog povratnika iz Švedske koji je hicima iz sačmarice likvidiran u prosincu 1995. godine na šetalištu u Crikvenici.

Ljubomir Novak, pisala je Slobodna Dalmacija, bio je žrtva ljubavnog trokuta. Naime, njegova supruga Snježana, koja je bila Pečaverova ljubavnica, osuđena je na 15 godina zatvora. Ona je naručila ubojstvo i pomogla pri izvršenju ubojici Damiru Peraszu, bivšem vojniku iz Bribira, koji je osuđen na 20 godina.

Krešimir Luketić iz Crikvenice je, zbog kaznenog djela poticanja na ubojstvo, dobio 15 godina zatvora. On je dogovorio ubojstvo, a tada je bio u ljubavnoj vezi s Anom Lesić, kćeri Marija Pečavera. Upravo je Luketićev iskaz bio koban za Pečavera i njegovu kćer jer je na samom kraju toga suđenja u svojoj obrani ispričao kako su i oni umješani u zločin.

Pečaver i njegova kći Ana osuđeni su u travnju 2013. godine na po 15 godina zatvora, a presudu je 2016. godine potvrdio i Vrhovni sud. Suđeno im je u odsutnosti jer su godinama ranije pobjegli iz Hrvatske.

Brutalno ubojstvo odigralo se uz obalu između Selaca i Crikvenice, dva dana nakon Božića 1995. godine, kada je pokojni Ljubomir krenuo na jogging u pratnji supruge Snježane. U parkiranom automobilu na koji su putem naišli sjedio je Perasz koji ga je upitao da mu nešto pokaže na karti, a kada je ovaj prišao, udario ga je i pucao u njega iz sačmarice.

Ubojstvo je razriješeno tek nakon osam godina uz pomoć ubačenog policijskog pouzdanika kodnog imena “Stela”. U razgovoru koji je “Stela” snimao Perasz je sve priznao.

- Nakon što sam ga udario, tad sam ga bum-bam, znaš. Otišao sam kući, ali sam shvatio da je ostao na cesti, da će ostaviti trag. Vratio sam se i ona je još uvijek stajala tamo. Ništa nije ni prijavila. Ona je, kurva, naručila ubojstvo. On je ležao i hroptao - pričao je Perasz koji je policiji priznao da ga je na ubojstvo nagovorio Luketić.

Jedan od najkontorverznijih zločina

Kako je Jutarnji list tada pisao, Novakovo ubojstvo jedan je od najkontroverznijh zločina i od prvog dana protkan je nizom misterioznih propusta, a potom i sudskih obrata.

Pečaver se teretilo da je uz dogovor sa Snježanom preko kćeri Ane, odnosno njezina dečka Luketića, angažirao i platio Perasza.

On i kći prvo su bili osumnjičeni i protiv njih se vodila istraga, no tužiteljstvo je na kraju odustalo od progona. Međutim, tijekom suđenja na vidjelo je isplivao niz zanimljivih detalja i indicija o tome da su Pečaver i Snježana Novak bili u ljubavnoj vezi i da su zajedno isplanirali zločin.

Na kraju je, obrazlažući presudu, sutkinja Ika Šarić otvoreno izjavila da je Pečaver sudjelovao u planiranju ubojstva te da je čak gledao egzekuciju.

Istražitelji tvrdili da je umro od srčanog udara

Uz zapletene obiteljske odnose te ljubavne veze i trokute cijeli su slučaj zakomplicirali i policijsko-sudski istražitelji koji su iz nikada razjašnjenih razloga na očevidu propustili utvrditi da je Ljubo ustrijeljen sačmaricom.

Njihov je zaključak, naime, bio da je preminuo od srčanog udara. Gotovo filmski scenarij slučaju je zatim dalo i Pečaverovo putovanje jedrilicom preko Atlantika na koje je krenuo nekoliko mjeseci nakon Ljubina ubojstva.

O tom pothvatu snimio je čak dokumentarac koji je objavljen na HTV-u. Na tom putovanju pridružila mu se i udovica Snježana Novak s djecom.

Oni su tvrdili da su se tek tada intimno zbližili, no svi su bili uvjereni da su ljubavnici postali mnogo prije. Snježana Novak je na početku drugog suđenja dovedena s izdržavanja kazne i na saslušanju je izjavila da je nevino osuđena.

No, zanimljivo je kako je na pitanje ima li Pečaver veze s ubojstvom rekla: “Ja to ne znam.” I Perasz je također tvrdio da je nevin te je čak otvoreno prozvao Pečavera, rekavši da je pravi motiv imala samo jedna osoba.

- Da, mislim na Pečavera i mislim da je motiv bio Ljubin novac - izjavio je.

Htjeli kupiti hotel

Zanimljivo je da su Mario Pečaver i Snježana Novak nakon Ljubine smrti htjeli kupiti i hotel Selce u Selcu.

O ljubavnom trokutu kao motivu ubojstva na sudu je ispitivan i Ljubin brat Zlatko koji je izjavio da su mnogi sumnjali u iskrenost ljubavi između Ljube i Snježane jer je ona bila puno mlađa od njega.

- Drugi brat je sumnjao u Snježanu. Govorilo se da je imala ljubavnika. Majka mi je na pogrebu isto rekla da pripazim na Snježanu, valjda je i ona sama nešto sumnjala - prisjećao se Ljubin brat na sudu, rekavši da on nije tako razmišljao jer je znao da je Snježanu ispitala policija i da je prošla detektor laži. No, ipak je zbog zločina osuđena na 15 godina, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 18:35