StoryEditor
Crna kronikaprevario državu

Lažnom branitelju stradalom s 14 godina isplatili 310.000 kuna mirovine

Piše PSD.
2. lipnja 2014. - 13:09
Gospićanina u dobi od 37 godina lička polcija kazneno je prijavila zbog sumnji da je počinio kažnjeno djelo prijevare, radi so o lažnom invalidu koji je u deset godina, na temelju krivotvorene dokumentacije, "digao" barem 310.000 kuna invalidske mirovine, oštetivši za taj iznos državu.

U svojem istraživanju policija je utvrdila da je Gospićanin u ožujku 2004. godine u Uredu državne uprave Ličko-senjske županije podnio zahtjev za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida u kojem je naveo da je u prosincu 1991. godine zadobio povrede kao pripadnik hrvatskih obrambenih snaga. Svojem je zahtjevu priložio protokol kirurške ambulante jednog medicinskog centra na kojemu su preko podataka koji se odnose na drugu osobu, unijeti njegovi osobni podaci.

- Na taj način je lažno prikazao činjenice o zadobivanju povrede i doveo u zabludu Ured državne uprave koji mu je u srpnju 2004. godine donio Rješenje kojim je ostvario status hrvatskog ratnog vojnog invalida. Na temelju navedenih lažnih činjenica doveo je u zabludu i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, te na taj način ostvario pravo na invalidsku mirovinu, čime je sebi pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu ne manjem od 310.000 - priopćili su iz policije.

Zanimljivo je, osim što nisu primjetili fizičko krivotvorenje podataka, da državnom službenicima nije bilo čudno kako je ovaj lažnjak mogao biti pripadnik neke postrojbe i još k tome teško stradati u borbi sa samo 14 godina, koliko je imao te ratne 1991. godine.

M. Pušić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. kolovoz 2022 11:18