StoryEditor
Crna kronikarepovi prošlosti

Lada Pocrnić Mladinić, skupa sa suprugom uhićena u USKOK-ovoj akciji, već je optužena za zlouporabu položaja i ovlasti: pogodovala je Sikirici za ‘Villu Harmony‘

Piše Vladimir Urukalo
20. srpnja 2021. - 12:56

Lada Pocrnić Mladinić, bivša voditeljica Odsjeka za graditeljstvo grada Splita koja je u utorak ujutro zajedno sa svojim suprugom Nevenom uhićena u velikoj USKOK-ovoj akciji, već ima potvrđenu optužnicu za zlouporabu položaja i ovlasti.

Ona je, zajedno s bankarom Zoranom Sikiricom, arhitektom Damirom Rakom, bivšim načelnikom sektora u Ministarstvu graditeljstva Josipom Bienenfeldom, nekadašnjim inspektorom ministarstva Željkom Koricom, nekadašnjim voditeljem Odjela za katastarske programe i geodetske poslove Državne geodetske uprave Antom Duvančićem te Tatjanom Boban, višom upravnom savjetnicom Ureda za katastar, bila uhićena u aferi "Villa Harmony" u listopadu 2019. godine.

Županijski sud u Splitu je u lipnju ove godine potvrdio optužnicu i sad se čeka zakazivanje prvog ročišta kod suca Županijskog suda Zorana Ivaniševića koji je tek prije dva tjedna imenovan na tu dužnost.

Podsjetimo, potvrđena optužnica USKOK-a tereti Bienenfelda za primanje mita, Koricu za pomaganje u primanju mita, Sikiricu za dva kaznena djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, jedno produljeno djelo poticanja, davanje mita i produljeno djelo poticanja na krivotvorenje službene isprave.

Pocrnić Mladinić se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, Duvančić za zlouporabu položaja i ovlasti te produljeno krivotvorenje službene isprave, Boban za produljeno djelo zlouporabe položaja, a arhitekt Rako za produljeno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.

Konkretno, USKOK optužuje Pocrnić Mladinić da je pogodovala bankaru Sikirici za najmanje 181 tisuću eura i to tako što je na njegovo traženje izdala građevinsku dozvolu za hotel veće površine, iako je utvrdila da je granična nekretnina državna cesta koja predstavlja javno dobro koje se ne može otuđiti niti se na njoj mogu stjecati stvarna prava, pa se tako ni njezina čestica ne može koristiti za izračun koeficijenata iskorištenosti građevinske čestice.

Sikirica je, tvrdi USKOK, za dobivanje pozitivnog mišljenja Ministarstva graditeljstva potrebnog zbog izmjene građevinske dozvole hotela dogovorio preko Korice da će Bienenfeldu dati 660 eura mita.

Duvančić i Boban se, pak, terete da su na Sikiričino traženje mimo protokola preuzimali zahtjeve za formiranje čestice i provedbe cijepanja i spajanja zemljišta kako bi omogućili početak gradnje hotela prije formiranja građevinske čestice i izmjena građevinske dozvole s maksimalnim koeficijentom iskorištenosti izračunatim s površinom koja obuhvaća i državnu cestu.

Arhitekt Rako je, prema mišljenju USKOK-a, na traženje bankara Sikirice izdao i ovjerio izjave o sukladnosti glavnog projekta s odredbama Zakona o prostornom uređenja, Zakona o gradnji i GUP-a.

USKOK smatra da je na temelju takvoga glavnog projekta, protivno lokacijskim uvjetima što se tiče veličine i oblika građevinske čestice, izdana građevinska dozvola i time omogućena izgradnja hotela veće površine i katnosti.

item - id = 1114000
related id = 0 -> 1126084
related id = 1 -> 1126069
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2021 09:52