StoryEditor
Crna kronikaPREVARANTSKI PAR

Krivotvoriteljicu na sudu 'utopio' bivši mladić: Izvarao sam majku i stričeve za zemlju na Čiovu jer mi je trebao novac za kamatare! Linda je izradila lažne papire za što sam joj dao Pontiac Firebird!

Piše Katarina Marić Banje
20. travnja 2019. - 19:05

Na uvjetnu kaznu zatvora od godine dana uz rok kušnje od tri godine nepravomoćno je osuđena Linda R. (34) iz Splita zbog krivotvorenja isprava i prevara kojima prodavala tuđu zemlju i zaradila 150.000 kuna. Prevare je izvodila s tadašnjim mladićem Dujom D. koji je priznao sve i osuđen je u posebnom postupku. Njena uloga je bila izrada lažnih dokumenata kojima su obmanjivali žrtve, stoji u presudi, koja se uglavnom temelji na iskazu bivšeg dečka kojim je tereti.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu tereti Lindu R. da je u dva navrata s tadašnjim dečkom uspjela lažno prikazati kako imaju ovlasti za prodati nekretnine.

Tako je Duje D. s trgovački društvom iz Velike Gorice sklopio kupoprodajni ugovor za komad zemlje na Čiovu, uvjerivši kupce kako ima punomoći članova obitelji koji su stvarni vlasnici zemlje. Pokazao im je četiri punomoći koje je izradila Linda R., a u kojima se navodilo da je Duje D. ovlašten zastupati vlasnike u zemljišno-knjižnom postupku prodaje čestica zemlje. Kupci su mu zemlju platili 22.000 kuna.

Drugom prilikom je Boži B. kazao kako je suvlasnik još jednog zemljišta na Čiovu te će mu prodati svoj dio za 80.000 kuna. Tada je Linda R. izradila lažno rješenje o nasljeđivanju tako što je preslikala pečat ovjere javnog bilježnika s drugog dokumenta te fotokopiranjem, ispuštanjem i dodavanjem pojedinih dijelova napravila lažno rješenje o nasljeđivanju iza pokojnog oca Duje D., pravog vlasnika zemlje. Prikazala je kako je njen mladić nasljednik navedene zemlje, iako je stvarni nasljednik i vlasnik bila njegova majka. Nakon toga su napravili kupoprodajni ugovor s Božom B.

Nadalje su Božu. B. uvjerili kako će mu drugi član obitelji, također suvlasnik zemlje, prodati i svoj dio. Napravili su stoga još jedan kupoprodajni ugovor koji su lažno ovjerili preslikavši pečat javnog bilježnika s drugog ugovor. Na temelju lažnih papira Božo B. im je dao tri osobna automobila vrijednosti 130.000 kuna.

Par prevaranata je optužen u isto vrijeme, ali kako je Lindu R. stalni sudski vještak proglasio raspravno nesposobnom nije dolazila na suđenje te je postupak protiv Duje D. proveden bez nje. Osuđen je na uvjetnu kaznu. Nad njom se nastavio voditi kazneni postupak te je 2015. godine ponovno vještačena prilikom čega je psihijatrica kazala kako je ima karakteristike teškog poremećaja osobnosti, ali je raspravno sposobna.

- Znam da je Duje prodavao zemlju koja nije njegova, ali nisam ja krivotvorila dokumente nego on. Poznato mi je da je koristio jednu tiskaru u Kaštelima koja se nalazi blizu mora, ali ne znam točno gdje, niti mi je poznato ime čovjeka s kojim se Duje dogovarao. Znam samo da je taj meni nepoznati čovjek poslije tražio Duju jer mu je on ostao dužan neke novce - izjavila je u svojoj obrani.

Bivši dečko je tijekom suđenja dao iskaz kao svjedok.

- Pokušao sam prevariti svoje stričeve i majku kako bi došao do novca koji mi je hitno trebao jer sam dugovao kamatarima. Oni su mi prijetili te je jedini način da se iz tog problema izvučem bio da prodam zemlju koju je moja obitelj posjedovala na Čiovu. Lindu sam upoznao jer smo dijelili ljubav prema automobilima. Kada sam joj rekao u kakvom sam problemu, ona mi je ponudila kako će izraditi lažne isprave. Ja osobno u samom činu krivotvorenja ni na koji način nisam sudjelovao jer o tome ni onda ni danas ne znam ništa i nisam to sposoban napraviti. Za uzvrat je tražila osobno vozilo "Pontiac Firebird" koji je tada bio vrijednosti oko 10.000 eura, kojeg sam joj i dao - izjavio je Duje D.

Lindu R. je teretio i Božo B. koji je također bio svjedok na sudu. Nakon takvog razvoja događaja, optužena je proglašena krivom i osuđena na uvjetnu kaznu. U sankciju joj je uračunato što je i prije osuđivana zbog krivotvorenja isprava.

#čIOVO#ZEMLJIŠTE#PREVARE#UVJETNA KAZNA

Izdvojeno