StoryEditor
Crna kronikažrtva sustava?

Kristian Vukasović s Bilica se nikad nije vratio kući: pod čudnim okolnostima pao je u komu i preminuo u bolnici; Tko je mladića s posebnim potrebama strpao u zatvor s najgorim kriminalcima?!

27. kolovoza 2019. - 15:10
bilice

Danas je sprovod Kristianu Vukasoviću, 18-godišnjaku iz Jesenica kraj Omiša koji je preminuo u KBC Split, a da se nije ni probudio iz kome u kojoj je dovezen prije tri tjedna iz zatvora na splitskim Bilicama.

Tek će nalaz obdukcije utvrditi koji je uzrok smrti nesretnog mladića, ali za sada je sigurno kako se on nije smio nalaziti na Bilicama.

Kristian je bio dijete s poteškoćama u razvoju te mu je po HZZO-u prošle godine dijagnosticiran teži invaliditet zbog tjelesnih i mentalnih oštećenja. Vještačeno je tada kako mora imati pomoć i njegu u punom opsegu tj. 24 sata dnevno.

Kako se dogodilo da je procesuiran u redovnom postupku unatoč dobi i svom zdravstvenom stanju, je li bio mentalno sposoban sklopiti sporazum s DORH-om kojem je priznao podmetanje požara i prihvatio zatvorsku kaznu, zašto se išlo na najtežu kaznu, onu zatvorom, unatoč prijašnjoj neosuđivanosti i već navedenim elementima, sve su to pitanja na koja će se odgovor naći prekasno za Kristiana i njegovu obitelj.

Osamnaestogodišnjak dovezen iz zatvora u splitsku bolnicu, pao u komu i preminuo; Odvjetnik obitelji: Dogodila se tragedija, okolnosti su čudne. Sigurno se radi o propustu, samo je pitanje čijem

Krajem ožujka ove godine je na području Sumpetra izazvao četiri požara jer boluje od poremećaja piromanije. Kako ga je grizla savjest jer nije želio da se netko drugi okrivi zbog toga sam se prijavio policiji. Uhićen je i prijavljen za izazivanje požara i određen mu je istražni zatvor kako ne bi ponovio kazneno djelo.

Kao dijete se s 12 godina već psihijatrijski liječio zbog piromanije, a sudski vještak je procijenio da je prilikom paljenja požara bio bitno smanjeno ubrojiv. Odveden je u Zatvor na Bilicama gdje je bio do lipnja kada sklapa sporazum s Općinskom državnim odvjetništvom.

Priznao je krivnju i na Općinskom sudu u Splitu je osuđen na kaznu od osam mjeseci zatvora. Tužiteljstvo ustrajava da mu se produlji istražni zatvor i sudac Mario Franetović kojem je raspoređen predmet to prihvaća. Tada je Kristiana zastupao odvjetnik Dino Radić koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti.

- Točno je da je sklopio nagodbu te mu je tada produljen istražni zatvor. Ukinut mu je po mojoj žalbi na tu odluku - kazao nam je odvjetnik Radić.

Kada smo ga pitali za Kristianove zdravstvene nalaze prema kojima je osoba s teškoćama u razvoju i posebnim potrebama, nije više imao vremena za razgovor jer je upravo ulazio u sudnicu.

Činjenica je da se Kristijan s 12 godina liječio u Poliklinici za djecu i mladež u Zagrebu kada mu je utvrđeno da ima teškoće zbog ADHD uz nepoželjna socijalna ponašanja i disharmoničan intelektualni razvoj. Uz sve ostalo boluje i od bronhijalne astme.

Prilikom vještačenja stupnja invaliditeta vijeće HZZO-a je utvrdilo kako Kristijan ima tjelesna i mentalna oštećenja i teži invaliditet trećeg stupnja. Dijagnosticirana mu je hiperaktivnost te poremećaj ponašanja i emocija, astma i metabolički sindrom. 

Određeno da je mora imati prijeko potrebnu privremenu pomoć u punom opsegu što znači kontinuiranu pomoć u svakodnevnom životu jer inače ne može normalno funkcionirati.

Unatoč nalazu i njegovoj dobi, Kristijan je nakon uhićenja stavljen u istražni zatvor, umjesto u neki zavod ili dom gdje bi imao stalnu skrb. Unatoč tome su DORH i sud prihvatili njegov potpis kojim priznaje krivnju i prihvaća zatvorsku kaznu te nisu išli na načelo svrhovitosti da ga oslobode kazne ili na rad za opće dobro ili na uvjetnu kaznu.

Odlučeno je da je boravak od osam mjeseci u zatvoru s kriminalcima najbolja opcija za mladića s poteškoćama u razvoju i dijagnosticiranim mentalnim i tjelesnim oštećenjima. 
 
Odvjetnik Vinko Ljubičić je preuzeo slučaj i zastupanje shrvane obitelji.

- Trenutno je najvažnije saznati uzrok nastavka štetnog događaja, a to će pokazati obdukcija. Što se tiče dokumentacije za koju me pitate, nju su imali svi, i sud i državno odvjetništvo i znali su kakvo mu je zdravstveno stanje.

Zašto su se donosile odluke kojima je bio zatvoren ondje gdje mu nije bilo mjesto, na to trebaju oni odgovoriti - kazao nam je odvjetnik Ljubičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. prosinac 2020 16:07