StoryEditor
Crna kronikarazgovor s bjeguncem iz kaznionice u požegi

Krijan: ‘Nisam kriv za smrt Iranaca ‘

Piše PSD.
14. ožujka 2008. - 09:46
Krijan je dobio sedam godina zbog pokušaja krijumčarenja ljudi kada se 12 Iranaca utopilo. Odslužio je 4 godine i pobjegao ne vrativši se s odsustva

Ivica Krijan: Ako mi dokažu krivnju, odslužit ću i 20 godina
Nema šanse da se vratim natrag i ležim za nešto što nisam učinio - kaže Ivica Krijan (39), bjegunac iz požeške Kaznionice gdje treba odslužiti kaznu od sedam godina zatvora zbog, prema sudskoj presudi, pokušaja organiziranja ilegalnog prelaska 20 iranskih državljana preko Save. Te noći, 20. kolovoza 2000. godine, zbog prevrtanja čamca 12 se Iranaca utopilo.

Razgovarali smo s njim u Bosanskom Brodu (BiH) gdje se sklonio nakon što je prije desetak dana, u ponedjeljak 3. ožujka, odlazeći na odsustvo, napustio požešku Kaznionicu, ne namjeravajući se ponovno vratiti i odslužiti još tri godine, koliko mu je preostalo.

- Ma, ogorčen sam čovječe! Nisam odgovoran za utapanje Iranaca. Imam dvoje djece koji su kod mojih roditelja u Slavonskom Brodu i koji su, nakon moje rastave, povjereni meni na skrb i čuvanje, otac mi je teško bolestan, nitko mi ne odgovara na žalbe, a prije 21 mjesec moj je odvjetnik uputio Vrhovnom sudu zahtjev za preispitivanje presude. Ni od koga odgovora. Jedino je, dok je bila ministrica, Vesna Škare Ožbolt naredila da mi daju obnovu postupka, no sutkinja Krnić se na to oglušila. Kažem ti, nitko te ne zarezuje: Smeće si, šuti i lezi. Moje papire nitko i ne čita. Imao sam pet odvjetnika. Do sada sam im dao 30 do 40 tisuća eura - govori Krijan ogorčeno.

 - Svi kažu da je moja krivnja “teška” 1,5 do tri godine zatvora, i to ako mi dokažu da sam znao da oni idu preko Save. Priznajem, znao sam da idu preko Save. Svi su pošteni, samo je Krijan kriminalac. Zašto ne riješe na Vrhovnom sudu zahtjev za preispitivanje presude? U Kaznionici na moje ponašanje nemaju primjedbi, nemam niti jedne opomene, imam godišnje odmore, slobodne vikende, dakle poštujem red i stegu - tvrdi bjegunac.

Iskrcao Irance i otišao

Dodaje da je njegov zahtjev za prekid kazne izdržavanja sudac odbio kao neosnovan pod obrazloženjem da “ionako koristim slobodne vikende”.

- Dali su mi sedam za nešto što nisam počinio niti su mi dokazali. Ako mi dokažu da sam kriv za smrt Iranaca, služit ću i 20 godina ako treba. Ali nisam. Ne bježim od svoje odgovornosti. Te večeri me pozvao jedan prijatelj i pitao mogu li iz Doboja do Bosanskog Broda prevesti troje Iračana, dva muškarca i ženu. Pitao sam jesu li oni tu ilegalno. Rekli su mi da nisu i ja sam to prihvatio i za njihov prijevoz platili su mi 200 ili 300 KM. Ne sjećam se, bolan, više. Dovezao sam ih do Bosanskog Broda, istovario i više ništa ne znam. Oni su prelazak preko Save preživjeli i nitko me nije teretio da sam bio u čamcu ili sudjelovao u njihovu prelasku - kazao je bjegunac Krijan.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 15:16