StoryEditor
Crna kronikaDOPUNA OBRANE

Kovačevićeve muke po USKOK-u: dvoji treba li priznati krivnju ili ne, ovo su detalji svih preokreta u aferi Janaf

Piše Marin Dešković/JL
12. travnja 2021. - 22:57
Na fotografiji: Dragan Kovačević doveden je na sud u pratnji policije.  Damjan Tadić/Cropix

Dragan Kovačević, bivši predsjednik Uprave Janafa, kojega Uskok sumnjiči da je još od 2012. primao mito kako poduzetnicima im sređivao poslove s Janafom, u ponedjeljak je, na vlastiti zahtjev, skoro dva sata iznosio dopunu svoje obrane na Uskoku. Što je sve pričao pred Uskokovim kamerama i obrana i Uskok drže kao strogo čuvanu tajnu, donosi Jutarnji list.

Kovačevićevi odvjetnici Ivo Farčić i Tomislav Grahovac u ponedjeljak su, nakon što su sa svojim klijentom od 13 do 14:45 sati bili u sjedištu Uskoka u Vlaškoj, samo prošli pored novinara uz "no comment". Kako je došlo do ponovljenoga ispitivanja, također je zanimljiva priča. Naime, Kovačević je, nakon što je nakon uhićenja na Uskoku negirao optužbe, u četvrtak na ročištu kod istražnoga suca zagrebačkoga Županijskoga suda, sam prišao Uskokovom tužitelju Tomislavu Kamberu, te mu rekao: "Želim sve priznati".

Ova rečenica navodno je iznenadila i njegove odvjetnike, s kojima je večer prije na Uskoku tvrdio da se ne smatra krivim, te da stanovi čije mu se posjedovanje Uskokovim optužbama stavlja na teret - uopće nisu njegovi. Kamber je pak, premda valjda i sam iznenađen, na Kovačevićev upit mrtav-hladan rekao samo: "Super.".

Kovačević je navodno tada poželio da sve prizna istu večer, dakle još u četvrtak navečer, kako uopće ne bi morao noćiti u Remetincu. No zakonski je to bilo teško izvedivo. Kovačeviću i ostalim osumnjičenicima istražni sudac je tada pak odredio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, no Uskok je Kovačevićevu želju da želi dopuniti svoju obranu ozbiljno shvatio, a što je ustalom Kovačevićevo zakonsko pravo koje mu nitko ne smije uskratiti. Prvo je postojala varijanta prema kojoj bi Kovačević bio ispitan još u petak, no na kraju je dogovoreno da se ispitivanje obavi u ponedjeljak, s početkom u 13 sati.

Kovačevića je kombi pravosudne policije u Uskokovo sjedište dovezao oko 12,45 te je ubrzo ispitivanje počelo. Premda sadržaj njegova iskaza nije u ponedjeljak bilo moguće doznati, postoje određeni pokazatelji da se bivši Janafovac predomislio i usprkos vlastitim najavama o "sveobuhvatnom priznanju", nastavio po svome, odnosno poricao ono što mu Uskok stavlja na teret. Uskok u ponedjeljak, naime, nije tražio od suca istrage da se ukine istražni zatvor protiv Kovačevića, a kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, to nije izgledno niti u neko dogledno vrijeme.

"Budući da nakon iznesene dopune obrane i nadalje opstoji osnova na temelju koje je sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu okrivljeniku odredio istražni zatvor, ovaj Ured neće predlagati njegovo ukidanje", objavio je Uskok nakon Kovačevićevog ispitivanja.

Iz toga se, pak, da zaključiti da Kovačević niti u najosnovnijim crtama nije priznao niti jednu od niza inkriminacija koje mu je Uskok od rujna prošle godine, kada je prvi puta uhićen, pa do sada stavio na teret. Treba pojasniti kakva je zakonska situacija po pitanju istražnoga zatvora. Dakle, jednom kada sudac istrage, po prijedlogu tužitelja, odredi istražni zatvor, jedan od načina, i to najbrži, za njegovo ukidanje je da to predloži sam tužitelj. Na osnovu prijedloga tužitelja sudac istrage je dužan odmah osumnjičenika pustiti na slobodu.

To u neku ruku čini tužitelja svojevrsnim gospodarom situacije, naravno samo dok je riješenje suda o pritvaranju na snazi. Budući da u ponedjeljak Uskok nije, a navodno niti ne namjerava tražiti puštanje Kovačevića na slobodu, za sada se čini da su Kovačevićeve najave da će sve priznati bile - prazna puška. Za sada, kako neslužbeno doznaju, nema niti neke najave nastavka iznošenja Kovačevićeve obrane, te je izgledno da će on bar još neko vrijeme ostati u Remetincu.

Tajni nadzor

 

Kovačevića je Uskok uhitio u rujnu prošle godine u sklopu akcije pokrenute nakon tajne istrage o poduzetniku Kreši Peteku, vlasniku tvrtke Elektrocentar Petek. Naime, policija i Uskok su tajno nadzirali Peteka zbog sumnji da je podmićivao HDZ-ovog gradonačenika Velike Gorice, Dražena Barišića, kako bi taj grad njegovoj tvrtki dodjeljivao poslove. Ubrzo se u istragu upleo i SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, zbog identičnih optužbi, ali i Dragan Kovačević koji je u tome trenutku bio čelni čovjek Janafa.

Odmah nakon uhićenja, vidjelo se da je, premda nije političar, Kovačević zapravo od svih osumnjičenika osoba s najvećim društvenim i političkim kontaktima i s lijeve i desne strane političkoga spektra. To je najviše postalo vidljivo po pitanju famoznoga "kluba" - prostora koji je koristio za neformalno druženje sa svojim prijateljima i poznanicima, i u kojemu su, kako se poslije otkrilo, boravila čak dvojica hrvatskih predsjednika, uključujući i aktualnoga, suprug bivše predsjednice, ministri, suci, poduzetnici i slično. Ubrzo su također uslijedile još dvije prilično interesantne stvari, poprilično čudne za direktora jednoga javnoga poduzeća - pronalasci novca.

Gotovina

 

Najprije je u kući njegova prijatelja u Samoboru, u prtljažniku Kovačevićeva automobila, pronađeno oko milijun eura u raznim apoenima. Kovačević neće sporiti da je on tamo dovezao novac te će kasnije novinarima objasniti da je riječ o novcima koje je prikupljao da svojim poslovnim partnerima kupi zemlju u Slavoniji.

Ubrzo će doći do novoga otkrića novca, točnije 4,6 milijuna kuna koji su pronađeni kod poduzetnika Gorana Puklina, a za koje Uskok također tvrdi da su Kovačevićevi. Za razliku od novca iz Samobora, Kovačević je pak tvrdio da s tim novcem nema veze. Najnoviji krug istrage pokrenut je pak prije pet dana kada je Kovačevića, ponovno uhićen, ovoga puta zbog novih optužbi da je od poduzetnika Ivana Širića primio stanove i automobile vrijedne 2,8 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2021 14:35