StoryEditor

Kova dobio 14 godina zatvora za pljačku mjenjačnice i ranjavanje vlasnika

Piše PSD.
20. studenog 2014. - 14:20
Na 14 godina zatvora osuđen je na Županijskom sudu u Splitu Željo Kovačević (40) zvani Kova iz Banja Luke za pljačku 440.000 kuna i ranjavanje vlasnika mjenjačnice "HIMA" d.o.o. u Kaštel Gomilici 2009. godine.

Odluku je donijelo sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Katije Blaće, a procijenili su kako je Kovačević kriv za razbojništvo i pokušaj teškog ubojstva kojim je namjeravao spriječiti otkrivanje pljačke novca te su sukladno tome odlučili o visini kazne. Željku Kovačeviću se sudi u odsutnosti, a s njim je u razbojstvu sudjelovala još jedna muška osoba koja je za sada nepoznata.

Prepad se dogodio 10. srpnja kada su dvojica muškaraca u trenerkama s kapama tzv. šiltericama na glavi i licima premazanim tamnom pastom presreli vlasnika mjenjačnice Milana Hrgu u ranim jutarnim satima kada je iz kuće krenuo prema garaži noseći torbu s novcem. U torbi je bilo razne valute ukupne vrijednosti 440.000 kuna, a vlasnik mjenjačnice je nosio novac kući svake noći sam jer mu je zaštitarska služba bila preskupa za plaćanje.

Imali su pištolje u rukama i zatražili su torbu od njega, počeli su ga udarati i bacili ga na pod, ali se Milan uspio dignuti nakon čega je jedan od napadača zgrabio torbu i pobjegao. Drugog napadača Željka Kovačevića je Milan, koji je ponovno pao na tlo, zgrabio za noge kako bi ga spriječio u bijegu, a on mu je kazao: "Ubit ću te!" i pucao mu u grudi. Od metka u grudima Milan je jedva ostao živ.

Unatoč opasnosti i ranjavanju Milan je pozorno pazio da upamti napadača te je tako policiji podrobno opisao Željka Kovačevića, a kasnije ga je prepoznao na fotografijama koje su mu pokazali. U nastavku postupka je otišao u Banja Luku gdje ga je i prepoznao među ostalim osobama poredanim ispred njega.

Za drugog napadača se do danas ne zna identitet.

Kako su razbojništvo i pokušaj ubojstva počinjeni prije potpisivanja Sporazuma o međusobnom izručenju s Hrvatske i Republike Srpske Željko Kovačević nije mogao biti izručen. Republika Srpska također nije željela preuzeti kazneni progon te je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu provelo kazeni postupak i podiglo optužnicu protiv Kovačevića i suučesnika i krenulo je suđenje u njihovoj odsutnosti.

Tijekom glavne rasprave se pokazalo kako je Kovačević s još tri osobe boravio upravo u vrijeme napada u jednom od hotela u Kaštelima. Postoje sumnje da je osoba koja je s njim bila to jutro njegov brat, ali nikada nije potvrđeno.

Kovačević je otprije osuđivan na području svoje države. U optužnici ga se tereti za pokušaj teškog ubojstva što je kvalificirani oblik krvnog delikta pošto je motiv pokušaja ubojstva vlasnika mjenjačnice bila namjera provođenja pljačke do kraja i spriječavanje da budu odmah otkriveni. Osim toga je optužen i za razbojstvo. Splitsko sudsko vijeće proglasilo ga je krivim o dosudilo mu 11 godina za pokušaj teškog ubojstva i 4 za razbojstvo te mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora od 14 godina.

Katarina MARIĆ BANJE
FOTO: CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. kolovoz 2022 04:04