StoryEditor
Crna kronikagovor tijela

Komunikacijska stručnjakinja o Zavadlavu: On sebe vidi kao zvijezdu, uživa u svojih pet minuta slave. No majku žrtve nije mogao pogledati u oči

13. kolovoza 2020. - 16:23
HANZA MEDIA

S rukavicama na rukama i maskom na licu, sukladno propisanim epidemiološkim mjerama, u košulji kratkih rukava i vidno jače tjelesne građe od one na fotografiji iz splitske bolnice nastale nakon krvave subote, 11. siječnja, Filip Zavadlav (25) čekao je u utorak ujutro u sudnici početak procesa za trostruko ubojstvo.

Nepomično je sjedio s dvostrukim lisičinama na nogama i za pojasom dok je u ruci držao jabuku iz lunch-paketa koji je dobio na putu iz gospićkog zatvora prema splitskom Županijskom sudu.

Prigodom ulaska u zgradu "ubojica s kalašnjikovom" ironično je dobacio okupljenima: "Jesu li ovo ulaznice?", a poslije je u sudnici, dok su mu skidali lisičine s ruku, namignuo okupljenim fotoreporterima. Suočavanje s roditeljima svojih žrtava (majka ubijenog Marina Bobana dugo ga je fiksirala pogledom) kao da ga nije osobito potreslo.

Na pitanje sutkinje Višnje Strinić osjeća li se krivim za trostruko ubojstvo, optuženi Zavadlav nije se htio izjasniti, a u komunikaciji s njome bio je, može se reći, dosta živahan.

image
Screenshot Nova Tv

– Okrivljeni Filip Zavadlav je sproveden iz zatvora u Gospiću... – govorila je sutkinja Strinić, dok joj je za to vrijeme mladi Splićanin mahnuo rukama u znak pozdrava, ispod maske mu se čak nazirao osmijeh.

– Vaš nadimak je Fićo, je l' tako, sin Ante i Etel? – upitala ga je Strinić, na što je Zavadlav kimnuo glavom i mahnuo rukama kao da je, primjerice, za volanom automobila.

– Malo ste me zatekli s tim pitanjem. A to je odvjetnik primija. Je, je, tu je. Je ka pouka da triba pravo na odgovor na optužnicu... – odgovorio je pomalo zbunjeno Zavadlav sutkinji kad ga je pitala je li primio i razumio pisanu poruku o pravima.

Gotovo cijelo vrijeme pogledavao je prema svom odvjetniku Branku Šeriću, koji je rekao da je zasad zadovoljan ponašanjem svoga štićenika, ujedno i potvrdivši da je pod terapijom.

Stručna suradnica Nove TV za govor doc. dr. sc. Gabrijela Kišiček, profesorica na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, na Odsjeku za fonetiku, kao i na Agronomskom fakultetu, smatra da Zavadlavu godi pažnja koju dobiva te da uživa biti u središtu pozornosti.

image
Nova Tv

Naočale kao modni detalj

– Baš bih to rekla. Filip sebe vidi kao svojevrsnu zvijezdu, što se može vidjeti kad je pred sudnicom dao onaj komentar za ulaznice. Uživa u toj pažnji. U trenutku kad je mahnuo sutkinji u znak pozdrava, po očima mu se mogao vidjeti osmijeh koji je skrivala maska.

Tumačim to kao uživanje u svojih pet minuta slave, sve praćeno ležernoću, ali i neozbiljnošću. Gotovo sam sigurna da u nastavku suđenja neće preuzeti ulogu pasivnog promatrača, nego će aktivno sudjelovati, verbalno i neverbalno, želeći uživati u pozornosti koju ima – kaže profesorica Kišiček.

Na današnjem drugom danu suđenja, Zavadlav se pojavio s naočalama. Pretpostavka je da se radi o onima za vid, što profesorica opet tumači kao privlačenje pažnje.

– Vjerujem da naočale vidi samo kao modni dodatak, jer mu je cijeli taj proces zapravo tek celebrity trenutak u kojem će on napraviti sve samo da bude što zgodniji, što zapaženiji, što pamtljiviji. Kako bi privukao pozornost i bio u središtu pažnje, koristit će popratne rekvizite, poput naočala, koje u određenim situacijima poput ove mogu dati "look" inteligentne osobe, ozbiljnosti i formalnosti.

image
Ante Čizmić/HANZA MEDIA

Iako je zbog maske na licu teško analizirati govor tijela, profesorica ističe kako je Filipovo čelo prvog dana suđenja odavalo njegovu zbunjenost pitanjima, čak i začuđenost, koje je karakteristično u trenucima kad se čelo nabora i obrve se dignu.

– Ono što je ključno jest da njegov govor tijela ni po čemu nije pokazivao prestrašenost ili poniznost, nešto što bismo inače očekivali da ćemo vidjeti kod takvih optuženika u sudskim procesima. To je jedna stresna situacija u kojoj se čovjek nađe, pa u prilog tome ide i govor tijela poput dignutih ramena, zatvorenih ruku, nogu... To su sve karakteristične geste zatvaranja.

Kod Filipa toga uopće nije bilo. Kad malo bolje pogledate, vidite da on ima raširene noge, dakle one nisu prekrižene, njemu je tijelo cijelo vrijeme nagnuto prema naprijed, što znači da je spreman na aktivno sudjelovanje. Za razliku kad je čovjek, recimo, naslonjen leđima ili zavaljen u stolac, što znači da je pasivan i ne želi sudjelovati.

Sve ovo meni je u suprotnosti s izjavom odvjetnika da je njegov branjenik na terapiji. Ne znam kakva bi to terapija bila, jer obično sedativi čovjeka malo uspavaju i smire ga.

U ovom slučaju, po Filipovu govoru tijela, to se nije moglo vidjeti. On je vrlo aktivan i energičan, otvorene gestikulacije. Pokazuje znakove ležernosti i poprilične opuštenosti, što je pokazao namigivanjem i mahanjem ruku. Zapravo, on kao da ne shvaća dovoljno ozbiljno cijeli proces – tvrdi profesorica.

image
Tom Dubravec/HANZA MEDIA

Izbjegavanje pogleda

Na pitanje kako to da se trudio izbjegavati pogled Marijane Knežević, majke ubijenog Marina Bobana, koja ga je nakon svjedočenja dugo pratila pogledom izlazeći iz sudnice, kaže:

– On bi se morao suočiti s majkom žrtve, bez obzira na njegovu ležernost, ipak je to jedna ozbiljna situacija u kojoj mu je teško pogledati tu majku. Izbjegavanje pogleda, općenito je, znak nesigurnosti, nelagode, neugode... Bilo bi zaista čudno, da ne kažem sociopatski, da on majku žrtve pogleda u oči i da pritom ne pokazuje nikakve osjećaje.

Njegovo izbjegavanje je ipak znak nelagode koliko god izvodio performanse u sudnici poput podsmjehivanja i namigivanja, čime želi pokazati lepršavost i bezbrižnost. Pogledati u oči nekoga tko je pogođen tragedijom znak je da osjeća nelagodu – zaključuje profesorica Kišiček.

Trostruko ubojstvo na splitskom Šperunu u siječnju zgrozilo je hrvatsku javnost. Filipu Zavadlavu zbog krvavog pohoda, kad je s 37 metaka ispaljenih iz automatske puške usmrtio Marina Bobana (24), Marina Ožića Paića (25) i Juricu Torlaka (38), prijeti kazna zatvora i do 50 godina.

Još je jedan sudski slučaj sve donedavno intrigirao javnost, tzv. slučaj "škrinja", u kojem je Smiljana Srnec za ubojstvo sestre Jasmine Dominić, čije je mrtvo tijelo 19 godina bilo zaleđeno u obiteljskoj škrinji, nepravomoćno osuđena na 15-godišnju zatvorsku kaznu.

Za razliku od Zavadlava, Smiljana se tijekom cijelog sudskog procesa nije libila plakati, a suze su joj neprestano tekle niz lice.

Izdvojeno

17. kolovoz 2020 22:54