StoryEditor
Crna kronika'ljuta sam i žalosna'

Komšiću smanjenja kazna, majka ubijene Kristine šokirana: To je smijurija. Pa David je moju kćer usmrtio s 88 uboda, a ne s jednim! Idem na Ustavni sud'

Piše JL
10. svibnja 2019. - 20:45
Vesna Šimunić Krupljan i David Komšić

Vrhovni Sud Republike Hrvatske djelomično je prihvatio žalbu optuženog Davida Komšića i njegovih roditelja protiv presude Županijskog suda u Zagrebu te je preinačio prvostupanjsku presudu i optuženika osudio na kaznu dugotrajnog zatvora 25 godina za kazneno djela teškog ubojstva na okrutan način.

Podsjetimo, Komšić je u prvom stupnju dobio 30 godina zatvora za brutalno ubojstvo Kristine Krupljan.

- Mislila sam da će dobiti više ili jednako, a ne da mu kaznu smanje! Pa kćer mi je ubio s 88 uboda, a ne s jednim! Ljuta sam i žalosna. Sva se tresem. Neću stati na ovome. Idem na Ustavni sud, pa i do suda u Strasbourgu ako treba! Od policije još uvijek nisam dobila kćerkine stvari poput prstena, naušnica, torbi. Vratili su mi samo auto u kojem je ubijena. Oštećen i zakrvavljen. Kad sam sjela u njega, rasplakala sam se. Doslovno slomila jer sam sjedila na skorenoj krvi, na mjestu na kojem je moja kćer skončala život na najbrutalniji način – kaže za Jutarnji list Vesna Šimunić Krupljan, majka ubijene Kristine.

Zaprepaštena je dijelovima obrazloženja Vrhovnog suda radi kojeg je Komšiću kazna smanjena.

- On se pokajao nije. Meni nije uputio ni jedan pogled tijekom suđenja nego se od prvog dana smijao u sudnici. Činjenica da još nije pravomoćno bio osuđen za prometnu nesreću u vrijeme ubojstva, a što navodno ne može biti otegotna okolnost, je smijurija. Ja sam ga četiri puta do tada prijavljivala, a samo jednom smo povukli prijavu jer je kćer bila maloljetna i prijetili su joj – zaključuje majka ubijene koja, naglašava, “više nema što izgubiti pa ide do kraja.”

Podsjetimo, Komšić (20) je bivšu djevojku Kristinu Krupljan (19) ubio 22. veljače 2017. godine u Ulici Svetog Josipa Radnika 16 u Zagrebu. Zadao joj je ukupno 88 ubodno reznih rana u njezinoj Opel Astri nakon što mu je ona obznanila prekid veze.

"Kod izricanja ove kazne Vrhovni je sud Republike Hrvatske vodio računa u svim olakotnim i otegotnim okolnostima te ocijenio da olakotne okolnosti na strani optuženika nisu pravilno utvrđene niti dostatno vrednovane. Osim toga, neosnovano je uzeta u obzir osuda zbog kaznenog djela izazivanje prometne nesreće jer je ona postala pravomoćna nakon počinjenja kaznenog djela za koje je sada proglašen krivim. Uz sve olakotne i otegotne okolnosti, odiozan zločin kojim je mlada djevojka izgubila život pateći pri umiranju više nego li druge žrtve u sličnim situacijama, sigurno zaslužuje oštru kaznu", poručuju iz Vrhovnog suda i nastavljaju:

"Zato izrečena kazna dugotrajnog zatvora predstavlja primjerenu i nužnu kaznu koja može dostatno utjecati na optuženika, ali i na sve ostale građane da više ne čine kaznena djela te shvate da je njihovo činjenje pogibeljno, a kažnjavanje počinitelja pravedno. Tako odmjerena kazna sadrži odgovarajuću količinu moralne osude za zlo koje je optuženik nanio, ne samo obitelji žrtve, nego i društvu u cjelini", stoji u priopćenju Vrhovnog suda.

Kako se radi o kazni dugotrajnog zatvora, i protiv ove presude dopuštena je žalba. O žalbi odlučuje Veliko vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske kao trećestupanjski sud.

 

#PRESUDA#DAVID KOMŠIĆ# UBOJSTVO# KRISTINA KRUPLJAN# VRHOVNI SUD

Izdvojeno

26. lipanj 2020 19:16