StoryEditorOCM
Crna kronikapozadina zločina

Koloperov prijatelj: Nije planirao ubojstva, pa dogovarali smo se da ćemo ovaj tjedan na lignje; Na dan krvoprolića poslao je mail sudu: Nije prijetio...

1. veljače 2021. - 21:38

Sa svojim vrlo bliskim prijateljem iz jednog manjeg srednjodalmatinskog mjesta (puni identitet poznat redakciji, op. Z.Š.), posrnuli poduzetnik Branko Koloper družio se tri dana prije kobne subote kada je likvidirao četiri osobe u Šibeniku i Vodicama i na koncu samom sebi presudio pucnjem iz kalašnjikova.

– Došao je tu kod mene u srijedu. Proveli smo cijeli dan zajedno. Šetali, sjedili, pričali, pogledali na TV-u derbi Dinama i Hajduka. Na kraju je nasmijan otišao doma. Da bi nešto tako počinio ničim se nije dalo naslutiti – kazao nam je taj njegov prijatelj, još vidljivo potresen onim što se zbilo.

Kolopera opisuje kao pozitivnu osobu, uvijek spremnog pomoći prijateljima i svima drugima.

– Sada vidim da ga svi znaju, novinari o njemu pišu svašta, pun ga je Facebook. Nije situacija za puno govoriti, neka se sve slegne. Četiri obitelji su zavijene u crno, puno je djece ostalo bez jednog ili oba roditelja – veli. Iako su bili često skupa i provodili dosta vremena zajedno, kaže da mu Branko nije puno govorio o propalom biznisu s "Matkolom". Nije ga pitao ni za pomoć, iako mu je možda iz svoje pozicije onu nematerijalnu i mogao pružiti.

'Sad ga svi znaju...'

– Puno ih sada tvrdi da je on imao skovan plan u svojoj glavi za ove likvidacije. Pa da je imao, ne bismo za ovaj tjedan bili čvrsto dogovorili da pođemo na lignje i ribe. Zato je malo prije svega ovoga kupio udicu i blinker. Baš tada kada je bio kod mene, otišli smo i do jedne lijepe uvale i sebi rekli da se tamo moramo vratiti ovog ljeta na kupanje i ribu. Zato vam i kažem da nikakav obračun ni osvetu nije imao prethodno isplaniranu. Ne znam što mu je puklo u glavi?! – uvjerava nas i istodobno samom sebi postavlja pitanje naš sugovornik.

Prema njegovu pričanju, Branka Kolopera propast "Matkola" je načela, ali ga je dotukao novi i na koncu izjalovljeni pokušaj s novom tvrtkom i biznisom.

– Osnovao ju je malo prije izbijanja pandemije i nazvao "Vidici". Trebao je krenuti raditi s brzom hranom, imati dostavu. On je čovjek koji je znao tu struku, imao jednu od najboljih pekara, suvremene strojeve... Na to je došla korona i satrala ga, jer nije mogao pokrenuti posao. A da je uspio, malo-pomalo krenuo bi naprijed, vraćao dugove – uvjerava nas Koloperov bliski prijatelj.

Poznavao ga je, kao i još troje ubijenih, poznati šibenski odvjetnik Ivan Rude. U poslu sa stečajevima je godinama. I sam je dobivao puno prijetnji, ali, kako kaže, ne ovog tipa i takve brutalnosti.

Rude: 'Imao je fiks ideju'

image
Ivan Rude odbija špekulacije da je povod mogla biti procjena imovine
 
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

– Meni se, gledajući ovako s distance – reći će Rude – čini da je ubojica imao fiks ideju da su mu za sve krivi stečajni upravitelj i onaj koji je imovinu kupovao u stečajnom postupku. Pišu se gluposti po medijima i društvenim mrežama, ne znajući o čemu se zapravo radi. Pravosuđe vam s ovim i ima i nema veze, ali puno više ne, jer stečajni mehanizam, pogotovo u novom zakonu, sve radi softverski, ne dopušta da nešto radiš na svoju ruku, nešto mutiš i slično.

Rude odbija i špekulacije da je povod mogla biti procjena imovine, što se našlo na dnevnom redu ročišta održanog prošlog tjedna na Trgovačkom sudu u Zadru.

– Tu nije zapelo ništa. Ja sam iščitao zapisnik po kojemu je Koloper predložio da se ide na vještačenje i to su mu sud i banka prihvatili. Bio se žalio na cijenu, iako početna cijena i nije važna. Sve i da staviš da je nešto 10 kuna, na dražbi cijena može otići i do dvije tisuće, jer limita nema. Ali, ako nešto ne vrijedi, cijena može biti i puno manja od početne. Bitan je, znači, interes tržišta.

Što se samih nekretnina tiče, sud, stečajni upravitelj, niti bilo tko treći s tim nema veze, jer njih prodaje Fina. Sve je digitalizirano. Tko će se javiti, ne može se ni pretpostaviti. Bilo tko iz Hrvatske i EU-a, tri sekunde prije ponoći i isteka roka, može kliknuti i dati ovu ili onu cijenu. Jedino je hipotekarni vjerovnik u poziciji izjasniti se da preuzima nekretninu i suprotstaviti se prodaji. To ima za pravo po zakonu – pojašnjava Rude.

Teško se mire

I njegovo iskustvo, kao i drugih stečajnih upravitelja, govori da je vlasnicima propalih biznisa najteže pomiriti se s činjenicom da nešto što su pokretali i stvarali u jednom trenutku više nije njihovo.

– Mene bi oni ili radnici znali dočekati s pričom da je sve to njihovo, da su oni godinama stvarali. Ja sam im, karikirano govoreći, znao odgovoriti da uzmu strojeve, ali onda da moraju i dugove. Ne može se biti vlasnik jednog ili drugog, znači imovine bez nastalih dugova. To je brutalna istina – veli.

Za ubijenu kolegicu Radojku Danek još je dodao kako je bile korektna profesionalka i da nikada nije čuo za ikakve njezine repove iz stečajnih postupaka.

– Ako je skupština vjerovnika, banka, podržala da se ide na vještačenje, meni nije jasno zašto se Koloper fiksirao na nju? Dobio je što je htio sto posto – na kraju će konstatirati Rude.

U mailu nije bilo ni prijetnji, niti bilo kakve naznake da bi se moglo dogoditi ovakvo krvoproliće


Branko Koloper poslao je zahtjev zadarskom sudu za poništenjem stečajnog postupka u deset sati, točno u vrijeme za kada je zakazao sastanak u skladištu u Šibeniku i potom počinio nezapamćeno krvoproliće, javlja Večernji list.

- Tražio je u mailu od predsjednika trgovačkog suda u Zadru da poništi stečajni postupak protiv njegove tvrtke!? U dopisu se žalio na stečajni postupke i stečajnu upraviteljicu da mu prodaje tvrtku u bescjenje... - riječi su ovo policijskog inspektora iz istrage nakon konferencije za novinare u Šibeniku, a koju je o nezapamćenom krvoproliću održala Šibenska policija.

- Bilo je puno njegovih dopisa koje smo izuzeli iz opširne dokumentaciju o stečajnom postupku tvrtke Matkol i činjenica je da se on do posljednjeg trenutka nadao da će temeljem vrijednosti svojih nekretnina i pokretnina uspjeti vratiti svoje dugove.

Ovo je neslužbena informacija, no imamo podatak da se sudu obratio i odmah poslije stečajnog postupka u srijedu 27.01. U Zadru gdje se i na samom ročištu nije slagao s visinom procijenjene imovine.

On pri tom nije prijetio Radojki Danek i njezin također ubijeni suprug nije bio s njom da je štiti nego ju je uvijek vozio na sastanke. Da je prijetio mi bi ga priveli, kao što smo ga priveli i u dva navrata kada je bio prijavljen za obiteljsko nasilje 2009.godine i 2018. godine, tada smo mu i oduzeli oružje, a ovo s kojim je počinio ubojstva, kineski kalašnjikov, kao i pištolj, lovačku, zračnu pušku i brojno streljivo je posjedovao ilegalno - rekao je policijski izvor za Večernji.

Nakon informacija da je dan ili dva ranije zatražio poništenje stečaja, da se žalio na Radojku Danek, novinari Večernjeg nazvali su trgovački sud u Zadru, a na njihov upit iz suda su odgovorili promptno:

- Vezano za Vaš današnji upit, mogu Vas izvijestiti da navod policijskog inspektora na koji se pozivate nije točan, i to u jednom vrlo bitnom dijelu. Branko Koloper poslao je mail ovom sudu i to uredu predsjednika, ali ne dan ili dva prije krvoprolića kako to "precizno" navodi policijski inspektor, već je to učinio u subotu, 30. siječnja 2021. oko 10 sati.

S obzirom da je podnesak poslan na službeni mail u neradni dan, ja sam ga vidio kući oko 19 sati i to sasvim slučajno jer imam običaj navečer na mobitelu provjeravati službeni mail.

Odmah po saznanju stupio sam u kontakt sa PU Zadarskom, a kasnije i sa šibenskim policajcima koji su radili na tom predmetu. U dogovoru s krim-policajcima iz Šibenika navedeni mail sam proslijedio na dvije adrese e-Pošte u MUP-u RH, što se može lako provjeriti.

Inače, bez namjere da otkrivam sadržaj tog dopisa, on je bio naslovljen na stečajnu sutkinju, a poslan je putem ureda predsjednika suda.

U mailu nije bilo ni prijetnji, niti bilo kakve naznake da bi se moglo dogoditi ovakvo krvoproliće. Radi se o uobičajenom podnesku, kakvih je u stečajnim postupcima na stotine.

Bilo bi dobro da svi sudionici postupaka vezanih uz ovaj strašni događaj budu vrlo oprezni i vrlo precizni u svojim izjavama. Ne mogu reći, bez uvida u spis, je li bilo zahtjeva za razrješenje stečajne upraviteljice, takav podatak može Vam naknadno dati glasnogovornica suda, svakako nakon uvida u spis - stoji u dopisu Predsjednika suda Tomislava Jurline. (PSD)
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 10:50