StoryEditorOCM
Crna kronikapolicajcu oteo pišto

Knezović ponovo oslobođen za pokušaj ubojstva pripadnika Hordi zla: ključno je bilo svjedočenje ovog čovjeka

Piše Vladimir Urukalo
1. prosinca 2023. - 21:08

Na splitskom Županijskom sudu u petak je, u ponovljenom suđenju, za pokušaj ubojstva tijekom navijačkih nereda početkom listopada 2009. godine u Širokom Brijegu krivnje oslobođen Oliver Knezović, umirovljeni časnik i bivši pripadnik “Kažnjeničke bojne” HVO-a. On se nije pojavio na izricanju presude.

Knezoviću je suđenje u Hrvatskoj počelo još 2015. godine, nakon što je BiH pravosuđe predmet ustupilo Hrvatskoj. Prvo ga je ŽDO Zagreb optužio za ubojstvo navijača FK “Sarajevo”, tada 24-godišnjeg Vedrana Puljića i još šest pokušaja ubojstva pripadnika navijačke skupine “Horde zla”. No onda je, kako je to u petak u svom obrazloženju kazao splitski sudac Zoran Ivanišević, “nekim čudom Vrhovni sud, uz obrazloženje da će svjedocima biti lakše iz BiH doći u Split nego u Zagreb”, predmet prebacio na splitski sud.

image

Izricanje presude Oliveru Knezoviću za ubojstvo navijača FK Sarajeva na Županijskom sudu u Splitu

Ante Cizmic/Cropix

Knezovića se prvo teretilo da je tog 4. listopada 2009. godine, oko 15.25 sati, ispred stadiona “Pecara” u Širokom Brijegu, tijekom sukoba navijača “Širokoga” (“Škripara”) i “Hordi zla”, navijača “Sarajeva”, policajcu Draganu Vujeviću, koji je radio na osiguranju, iz korica istrgnuo službeni pištolj “Glock 19”, izišao na cestu te u smjeru sarajevskih navijača ispalio deset hitaca. Od tih je hitaca, po tadašnjoj optužnici, jedan pogodio Puljića u glavu i ubio ga, a još šest navijača je ranjeno.

Nakon što je bilo nemoguće nakon toliko godina napraviti rekonstrukciju zbivanja u Širokom Brijegu, angažiran je vještak Vojin Maštruko koji je pobio vještačenje svojih BiH kolega, mr. sc. Bruna Franjića, stalnog sudskog vještaka za balistiku i mehanoskopiju, i njegova kolege Alije Kotarevića, ustvrdivši nakon 3D rekonstrukcije da hitac koji je pogodio u glavu pokojnog mladića najvjerojatnije nije ispaljen s pozicije na kojoj je bio Knezović. Maštrukovo je vještvo pokazalo da samo tri čahure od 15 nađenih potječu iz Vujevićeva pištolja, a ostale iz pištolja drugih policajaca jer se tada pucalo iz ukupno sedam policijskih pištolja.

image

Izricanje presude Oliveru Knezoviću za ubojstvo navijača FK Sarajeva na Županijskom sudu u Splitu, na fotografiji odvjetnik Ivo Smrke

Ante Cizmic/Cropix

Zbog toga Nikši Wagneru, zamjeniku ŽDO-a, nije preostalo ništa drugo nego promijeniti kvalifikaciju optužnice i to u puno blaže djelo. Po toj izmijenjenoj optužnici, Knezović jest oduzeo službeni pištolj “Glock 19” policajcu Vujeviću te je ispalio najmanje deset hitaca “pristajući najmanje jednog navijača lišiti života, te ujedno ugroziti život i zdravlje drugih građana i policajaca koji su se tamo nalazili, ali nije utvrđeno da je ikoga pogodio...”.

U veljači prošle godine sudac Ivanišević oslobađa Knezovića za pokušaj ubojstva, ali mu zato za jedno kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom daje čak četiri godine bezuvjetnog zatvora. No, Visoki kazneni sud ukida oslobađajući dio presude i vraća na novo suđenje, dok bezuvjetnu četverogodišnju zatvorsku kaznu za općeopasnu radnju preinačuje u dvije godine zatvora, s tim da će godinu dana odslužiti, a preostalu godinu neće ako u roku od tri godine ne počini neko novo kazneno djelo.

image

Izricanje presude Oliveru Knezoviću za ubojstvo navijača FK Sarajeva na Županijskom sudu u Splitu

Ante Cizmic/Cropix

- Iz nalaza vještaka proizlazi, što je najvažnije, da se ne može utvrditi iz kojeg ili kojih pištolja su ispaljena zrna, odnosno fragmenti zrna pronađeni u glavi pokojnog Puljića i nozi ranjenog Eldara Spahića... Zbog čega je sud, unatoč činjenici da je neprijeporno utvrđeno da je okrivljenik, a nakon što je policajcu Draganu Vujeviću iz zaštitne futrole oteo službeni pištolj te u smjeru navijača FK Sarajevo ispalio više hitaca, odlučio osloboditi ga optužbe?... Budući da je pravomoćno utvrđeno da je okrivljenik s obzirom na svoju svijest i volju ispaljujući više hitaca prema navijačima FK Sarajevo bio svjestan da svojim postupanjem može izazvati opasnost za živote i zdravlje ljudi, a na što je pristao, ovaj sud smatra nedokazanim da bi istom radnjom pristao lišiti života nekog od navijača - kazao je, uz ostalo, u svom obrazloženju najnovije presude sudac Ivanišević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 14:16