StoryEditorOCM
Crna kronikaPRAVOMOĆNA ODLUKA

Klišaninu osuđenom zbog utapanja bebe i dilanja povećana kazna za prijetnje supruzi: ‘Brojit će mrtve, zatvor volim!‘

Piše Katarina Marić Banje
19. travnja 2023. - 06:42

Klišanin Mario Usanović (34) pravomoćno je osuđen na kaznu zatvora od jedne godine i pet mjeseci zbog prijetnji bivšoj nevjenčanoj supruzi s kojom ima dvoje malodobne djece. Prijetnje je napisao ispod njihove zajedničke fotografije na svom Instagram profilu u srpnju prošle godine, desetak dana nakon izlaska iz zatvora u kojem je završio pošto je njihovo šestomjesečno dijete doveo u opasnost po život.

Do umalo kobne situacije došlo je početkom prosinca 2021. godine u poslijepodnevnim satima nakon što je Usanović konzumirao veću količinu droge. Kada je beba počela plakati, a majka je nije uspijevala utišati, Mario Usanović je uzeo dijete, odnio ga u kupaonicu i uronio više puta u hladnu vodu.

image

Obiteljska kuća na Klisu u kojoj je Mario Usanović pod utjecajem droge bebu uranjao u hladnu vodu

Paun Paunović/Cropix

Nakon što je majka lupala po vratima kupaonice, on ih je otvorio držeći na rukama već pomodrjelu bebu. Žena je s djetetom istrčala vani gdje je zaustavila automobil čiji je vozač prevezao do Hitne pomoći u Solinu gdje su utvrdili da je beba u stanju pothlađenosti i hipoksije.

Dijete je otežano disalo i život mu je bio ugrožen te je spašeno je zahvaljujući liječničkoj intervenciji, nakon čega je hospitalizirano u KBC Split. Mario Usanović je pobjegao prije dolaska policije je za njim organizirana potjera koja je trajala do 22 sata.

Pronađen je gol do pojasa, odjeven samo u hlače, u blizini obiteljske kuće na Klisu. Kako se opirao uhićenju policajci su upotrijebili sredstva prisile da ga savladaju te je pritom Usanović jednog i ozlijedio.

Te večeri je prilikom pretrage kuće nađeno je 14 grama amfetamina, nekoliko grama MDMA-e i tri tablete ecstasyja te digitalna vaga. Smješten je u istražni zatvor te je protiv njega pokrenuta istraga zbog pokušaja ubojstva djeteta, zlouporabe opojne droge i povrede prava djeteta što se odnosilo na zapuštanje oba djeteta koja ima.

image

Mario Usanović na fotografiji koju je objavila policija dok je bio u bijegu

MUP

Saznalo se ubrzo kako je on bivši pripadnik Hrvatske vojske iz koje je otišao jer je zbog dilanja uhićen 2018. godine. Inspektori su ga zaskočili u Vinkovačkoj ulici u Splitu dok je imao vrećicu s amfetaminom speed mase 66 grama, zatim vrećicu s 33 dvobojne svijetlo roze tablete s natpisom "Bugatti" i vrećicu s 39 tableta s natpisom “Heineken“.

I jedne i druge tablete sadržavale su MDMA tzv. čisti ecstasy kao djelatni sastojak. Godinu dana prije toga je kao pripadnik ratne mornarice bio sudionik televizijskog šoua za traženje partnera.

Nakon pola godine je polovicom srpnja 2022. godine osuđen zbog događanja na Klisu. U međuvremenu je kvalifikacija pokušaja ubojstva djeteta umanjena na nanošenje teških tjelesnih ozljeda osobi posebno ranjivoj zbog svoje dobi.

Dobio je dvije i pol godine zatvora te je nad njim ukinut istražni zatvor do pravomoćnosti presude. Izrečena mu je zabrana približavanja bivšoj supruzi na manje od 50 metara i zabrana kontaktiranja s njom.

Krajem istog mjeseca je na svom Instagram profilu, ispod zajedničke fotografije s bivšom suprugom, napisao: “Da barem zna koliko je nesretna i zavarava se. Kad bi barem znala tko ona uistinu je... Uskoro Mario će Hrvatsku okrenut naopako će... Mrtve prebrojit će... Ona svjesna nije da izgubiti Mario nema što više. Smrti se ne bojim, a zatvor volim...”.

image

Ecstasy/Ilustracija

MUP

Kraje kolovoza je uhićen zbog navedenih prijetnji i zadržan u istražnom zatvoru u kojem je proveo četiri mjeseca. Na slobodu je pušten u prosincu prošle godine nakon što je na Općinskom sudu u Splitu osuđen na godinu i pet mjeseci zatvora zbog prijetnji putem Instagrama.

Određeno je da 5 mjeseci zatvora mora odslužiti, a ostatak od godine dana mu je pretvoren u uvjetnu kaznu. Taj dio sankcije optuženi Usanović neće morati provesti u zatvoru, ako u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo.

Na takvu presudu se žalio Općinsko državno odvjetništvo u Splitu tražeći ili novo suđenje ili višu kaznu. Njihovu žalbu je prihvatio Županijski sud u Zadru, kao viši sud, i preinačio obveznu kaznu zatvora s pet na šest mjeseci.

- Izrečen mu je neuvjetovani dio kazne zatvora u trajanju od šest mjeseci, dakle duljem trajanju, smatrajući da će se i ovako izrečenom kaznenom sankcijom ostvariti svrha, kako generalne tako i specijalne prevencije - naveli su u presudi.

Za preostali uvjetni dio kazne, koji je ovom odlukom umanjen na 11 mjeseci, ostavili su isti rok kušnje od tri godine. Mario Usanović je dužan i nadoknaditi troškove kaznenog postupka u ukupnom iznosu od 613 eura (4624 kn) od čega se iznos od 441 eura (3324 kuna)  odnosi na troškove  psihijatrijskog vještačenja, a iznos od  172 eura (1300 kuna) predstavlja paušalnu svotu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 16:48