StoryEditorOCM
Crna kronikamorat će odležati

Klišanin koji je davio vlastito dijete voli zatvor: nakon presude je izašao na slobodu, a onda je zbog prijetnji bivšoj supruzi nakon samo nekoliko dana vraćen iza rešetaka

Piše Vladimir Urukalo
25. kolovoza 2022. - 00:00

Marijo Usanović, 33-godišnji bivši pripadnik HRM-a i nekadašnji sudionik televizijskog šoua “Samo nebo zna”, koji je široj javnosti postao poznatiji nakon što je u prosincu prošle godine uhićen zbog pokušaja teškog ubojstva svoje šestomjesečne kćerkice, nije se dugo zadržao na slobodi.

U utorak je, naime, nešto više od mjesec dana otkako je izišao iz zatvora, ponovno uhićen i pritvoren zbog prijetnji smrću svojoj bivšoj izvanbračnoj supruzi.

Usanović je, podsjetimo, bio uhićen početkom prosinca prošle godine nakon policijske potjere na Klisu. Županijsko državno odvjetništvo je protiv njega pokrenulo istragu zbog pokušaja teškog ubojstva (za što je propisano najmanje deset godina zatvora – op.a.), pod optužbom da je toga dana, oko 16 sati, u kući u Klisu konzumirao veću količinu droga, kada je njegova šestomjesečna djevojčica počela plakati.

On je tada, nazivajući sebe Luciferom, svojoj izvanbračnoj supruzi i djetetovoj majci S.S. kazao: “Sotono, tko je ona (naveo je ime djeteta), ako se nećeš ti pobrinuti za nju, ja ću...” te je uzeo dijete i otišao u kupaonicu i zaključao se. Više je puta nemoćno dijete uronio u hladnu vodu, a tek nakon što je supruga lupala po vratima i dozivala ga, naposljetku je otvorio vrata i u rukama je držao bebu koja je već pomodrila.

Rekao je svojoj partnerici: “Mislim da ti je za Hitnu, ako je s Božje strane, preživjet će, ako je kao i ti, neće...” Nemoćno je dijete zbog svega došlo u stanje pothlađenosti i hipoksije te je otežano disalo i život mu je bio ugrožen, a spašeno je zahvaljujući liječničkoj intervenciji.

Žena je s djetetom istrčala van, zaustavila vozača automobila, koji ih je prevezao do Hitne pomoću u Solinu. Nakon što su liječnici alarmirali policiju, Usanović je pobjegao iz kuće te su ga tražili po Klisu i Solinu nekoliko sati. Uhićen je uz uporabu sile te večeri oko 22 sata, kad se gol do pojasa vratio kući, te je tada napao i jednog od policajaca.

image

Policijski očevid u prosincu pred kućom u kojoj je Usanović davio bebu
 

Paun Paunović/Cropix

Istraga je, međutim, pokazala da se nije radilo o pokušaju teškog ubojstva, nego o nanošenju osobito teške tjelesne ozljede osobi posebno ranjivoj zbog svoje dobi, te je predmet “spušten” na Općinsko državno odvjetništvo koje ga je optužilo za to djelo, ali i za napad na službenu osobu koju je ozlijedio, za povredu djetetovih prava te za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama s obzirom da je u kući na Klisu pronađeno više vrećica s drogom MDMA i amfetamin te digitalna vaga.

’Volim zatvor’

Bio je u istražnom zatvoru sve do 19. srpnja ove godine, kada mu je na Općinskom sudu u Splitu sudac Ante Unković izrekao nepravomoćnu presudu od ukupno dvije i pol godine zatvora. Za osobito tešku tjelesnu ozljedu nanesenu svom djetetu osuđen je na godinu i pol dana (iako je po KZ-u minimalna kazna tri godine), za prisilu prema službenoj osobi dobio je godinu dana i isto toliko za povredu djetetovih prava, odnosno ukupno dvije i pol godine.

image

Usanović je ostavio poruku na svojem Instagram profilu

Paun Paunović/Cropix

Istog je dana pušten iz istražnog zatvora uz mjere opreza zabrane približavanja na manje od 50 metara svojoj bivšoj supruzi te zabrane uspostavljanja bilo kakvog kontakta s njom. Naravno, splitski ODO odmah se žalio na odluku o ukidanju istražnog zatvora napominjući, među ostalim, da postoji opasnost da će ponoviti djelo.

Odluka o toj žalbi do danas nije donesena, a Usanović je u utorak ponovno pritvoren zbog prijetnji smrću svojoj nekadašnjoj partnerici, odnosno zbog mogućnosti od ponavljanja djela. Naravno, tužiteljstvo će, kad dobije pisani otpravak, uložiti žalbu i na presudu.

Naime, utvrđeno je da je 31. srpnja na svom Instagram profilu, ispod fotografije na kojoj se nalaze on i njegova bivša partnerica, među ostalim napisao: “Da barem zna koliko je nesretna i zavarava se. Kad bi barem znala tko ona uistinu je... Uskoro Mario će Hrvatsku okrenut naopako će... Mrtve prebrojiti će... Ona svijesna nije da izgubiti Mario nema što više. Smrti se ne bojim, a zatvor volim...”

I tako se Usanović, umjesto da “zahvali nebesima” što u zatvoru nije zaglavio najmanje jedno desetljeće, zbog izrečenih prijetnji vrlo brzo nakon izlaska na slobodu opet vratio u zatvor, koji, kako je napisao, voli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 19:19