StoryEditor
Crna kronikaje li ubio prijatelja?

Kikiju Stojanoviću po treći put se sudi za ubojstvo na Kočinjem brdu; Optuženi tvrdi da je u to vrijeme bio u teretani: Tu je neka ozbiljnija priča...

Piše Vladimir Urukalo
14. listopada 2019. - 20:04
stojanovic_presuda1-190916

Na splitskom Županijskom sudu u ponedjeljak je održano pripremno ročište kao dio trećeg po redu suđenje Kristijanu Stojanoviću Kikiju za ubojstvo tada 22-godišnjeg Ive Stipetića na Kočinjem brdu poviše Klisa početkom prosinca 2010. godine.

Kako smo neslužbeno doznali, a obzirom da je ročište bilo zatvoreno za javnost, novo suđenje zakazano za početak prosinca ne bi trebalo trajati duže od nekoliko sati.

Naime, Rene Laura, zamjenica ŽDO-a i Željko Gulišija, Stojanovićev odvjetnik složili su se danas pred sucem Dinkom Mešinom da se u postupku pročitaju svi do sad izvedeni dokazi i iskazi svjedoka tako da se oni neće morati ponovno pozivati na sud.

Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu Kikiju Stojanoviću, opet će mu se suditi za ubojstvo Ive Stipetića

Kiki Stojanović: Nisan ja cviće, ali nisan ubija svog prijatelja, diteta mi. Tu je neka ozbiljnija priča...

Suđenje Kikiju Stojanoviću: otac ubijenog 'raspao' se kad je čuo glas svoga sina

Obzirom na to, jedino što preostaje je Stojanovićeva obrana koja će, nema sumnje, biti ista kao i u prethodnim postupcima te završne riječi tužiteljice i obrane. Očito je, dakle, da si i jedna i druga strana uvjerene u svoju pobjedu u ovom trećem sudskom okršaju.

Podsjetimo, optužnica ŽDO-a Split tereti Stojanovića za teško ubojstvo počinjeno na krajnje podmukao način, odnosno da je 3. prosinca 2010. godine nakon 18 sati odvezao svojim vozilom seat leon Ivu Stipetića na Kočinje brdo da isprobaju strojnicu nepoznate marke, te ga je tamo ubio s dva hica u glavu iz pištolja.

Stojanović Lozini: Suče, spasi me! Strah me tužiteljice!

Suđenje Stojanoviću: ubojstvo iz 2010. i dalje bez pravih odgovora

Kikijev svjedok izgubio pamćenje: ne zna više komu je i kada oprao auto​

Prema optužnici, Stojanović je odmah, čim je pokojni Stipetić izišao iz vozila i dok je isprobavao strojnicu, iz pištolja kalibra 9 milimetara ispalio svojem prijatelju dva hica u glavu. Stipetićevo je tijelo pronađeno nakon tri dana, a dva dana poslije Stojanović je prvi put uhićen.

Stojanoviću se već dva puta sudilo. Prvi put u prosincu 2014. godine sudac Zoran Kežić osudio ga je na 14 godina zatvora, no Vrhovni je sud tu odluku ukinuo, obrazloživši da je preuranjen zaključak da je Stojanović ubio Stipetića te da je nekritički prihvaćen iskaz njegova kuma Ivice Šerića, koji je policiji prijavio da se Stojanović na jednoj večeri hvalio kako je likvidirao Stipetića.

Slučaj je potom došao pred suca Slavka Lozinu, koji je u rujnu 2016. godine oslobodio Stojanovića utvrdivši da nije dokazano da je Stojanović to mogao učiniti jer "da u vremenu koliko je bio odsutan iz teretane objektivno nije mogao otići vozilom do Kočinjeg brda, ubiti osobu, odvesti vozilo na pranje i vratiti se u teretanu, i to sve u vremenu od 18 do 18.30. sati".

Vrhovni je sud i tu presudu ukinuo zbog nepotpunog i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja istaknuvši da sud nije "sastavio vremensku i prostornu analizu kretanja optuženika u kritično vrijeme, a upravo je na potrebu takve analize upozorio Vrhovni sud, ističući da je ona nužna".

A Stojanović je na oba suđenja, pa nema sumnje da će se tako braniti i za mjesec i po dana, tvrdio da je u sporno vrijeme bio u teretani na Pujankama te da je njegov mobitel cijelo vrijeme bio u teretani, gdje nema signala.

- Mene se drži u zatvoru već 40 mjeseci, i to potpuno nevinoga, a zanimljivo je da je NN osoba koja se spominjala u kaznenoj prijavi policije kao supočinitelj netragom nestala na potvrđivanju optužnice.

Nisan ja cviće, ima san problema sa zakonom, ali nisan ubija svog prijatelja. Pa, mi nikad nismo imali niti najmanju svađicu međusobno, a kamoli da bi jedan drugom išli činiti zlo.

Nije mi jasno kako se odlučilo teretiti mene za ovo, možda zato jer sam ja pogodan biti crna ovca. Ja san mislija da mene Šerić (Kikijev vjenčani kum koji je ključni svjedok u postupku i koji je nekoliko puta mijenjao iskaz tijekom postupka) tereti zbog duga od 20 tisuća eura, što ne sporim, ali sad vidim da on ima puno dublje upetljane prste u ovo ubojstvo, da nije u pitanju samo dug.

Tu je neka ozbiljnija priča, jer je prvo ubijen Ivo, pa je nestao naš prijatelj Petar Gilić, za kojeg se do danas ne zna di je, a onda su na mene dva puta pucali i napadači nikad nisu otkriveni – kazao je Stojanović.

#KRISTIJAN STOJANOVIĆ#IVO STIPETIĆ#UBOJSTVO NA KOČINJEM BRDU

Izdvojeno

05. srpanj 2020 16:13