StoryEditor
Crna kronikapresuda u splitu

Kerumov nećak zbog arsenala oružja, kojeg se ne bi posramila ni četa partizana, osuđen na zatvor: našli mu puške, strojnicu, mobitele pretvorene u detonatore... A zbog droge se već nalazi iza rešetaka

Piše Katarina Marić Banje
28. lipnja 2019. - 21:06
Josip Kerum

Na godinu dana zatvora osuđen je na Općinskom sudu u Splitu Josip Kerum (30), nećak bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma, zbog posjedovanja 11 automatskih i dvije poluautomatske puške, zatim 10 pištolja i dva revolvera uz više od 13.000 metaka koje je držao u kući na Čiovu. Arsenal je pronađen na ljeto 2016. godine, a otprije ima već pet kazni zbog prekršaja Zakona o oružju.

Osim prekršajnih prijava, otegotna okolnost prilikom određivanja kazne mu je bilo i što je otprije  osuđen na godinu dana zatvora zbog 15 kilograma marihuane koji su nađeni u Audiju kojim je upravljao. Na suđenje zbog oružja ga je dovodila pravosudna policija jer mu je upravo u tijeku odsluženju kazne za  “travu”.

Josip Kerum naoružan kao četa partizana: u apartmanu mu pronađen čitav arsenal oružja i dva mobitela preinačena u eksplozivne naprave - on tvrdi da mu je to samo hobi!

Kerumov nećak osuđen na godinu dana zatvora! U automobilu mu pronašli 15 kilograma marihuane: 'Osramotio sam svoju obitelj, molim vas budite blagi jer me strah. Ja nisam kriminalac...'

Osim kazne zatvora, nepravomoćnom presudom splitskog suda je odlučeno i da mora platiti 30.000 kuna sudskih troškova od kojih je manji dio paušal, a veći dio troškovi balističkog vještačenja. 

Vještak je napravio nalaz i mišljenje za: 11 automatskih pušaka, dvije poluautomatske puške, 10 pištolja, dva revolvera, zračni pištolj, plinski pištolj, bajunetu, 71 puščani i pištoljski spremnik, dva nastavka cijevi za poluautomatsku pušku, tri prigušivača, 34 uloška za streljivo, sedam doboša, čak 13.297 komada puščanog i pištoljskog streljiva te jedan topnički projektil. U nalazu i mišljenju vještaka navedeno je kako je između ostalog imao strojnicu Hekler & Koch koja je velike vatrene moći te mobitele prepravljene u detonatore.

U svojoj obrani tijekom suđenja Josip Kerum je kazao kako je manji dio oružja dobio od svog djeda kao uspomenu na njegovo sudjelovanje u Drugom svjetskom ratu.

- Kajem se što oružje nisam legalizirao i donirao nekom muzeju. Ja sam ga posjedovao i nisam s njim trgovao. Vještačenje je pokazalo da iz oružja nije pucano duže vremena jer ga ja nisam nikada ni upotrijebio. Municiju sam naslijedio - kazao je u svojoj obrani optuženi.

Upravo njegovo priznanje i kajanje je sudac uzeo kao olakotnu okolnost te mu je dao pola godine nižu kaznu nego što je tražilo tužiteljstvo.

U studenom 2017. godine je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu osuđen na godinu dana zatvora jer je u Sesvetama uhićen s 15 kilograma marihuane koje je prevozio u Audiju A6 splitskih oznaka. Optužnica ga je teretila da je 10. travnja 2016. godine u 14,20 sati kod raskrižja sesvetske Međugorske i Krasnjanske ulice, ispred kafića Bulls zatečen u autu s 15 paketa marihuane u kojima je bilo nepunih 15 kilograma. Istragom je utvrđeno da je Josip Kerum drogu trebao preprodati, ali odakle je nabavio ostalo je nepoznato. I na tom suđenju je sve priznao i pokajao se.

 

#PRESUDA#JOSIP KERUM# SUĐENJE# DROGA# ORUŽJE#. ZATVORSKA KAZNA

Izdvojeno

05. srpanj 2020 04:34