StoryEditorOCM
Crna kronikaNa ekskurziji

Kazneni progon 19-godišnjeg Austrijanca zbog silovanja u Istri ustupljen austrijskim vlastima: ‘Svi daljni pravni koraci u njihovoj su nadležnosti‘

14. srpnja 2021. - 19:18

Kazneni progon protiv 19-godišnjeg austrijskog državljana za kojeg je utvrđena sumnja da je 7. srpnja u turističkom naselju Lanterna u Tar-Vabrigi na Poreštini silovao mlađu punoljetnicu ustupljen je austrijskim vlastima, potvrdio je za Hinu županijski državni odvjetnik Eddy Putigna.

"Nakon što je osumnjičeni po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 8. srpnja, priveden u pritvorsku jedinicu PU istarske, on je saslušan u županijskom državnom odvjetništvu nakon čega je pušten na slobodu", naglasio je Putigna.

To su u priopćenju za javnost u srijedu potvrdili i iz austrijske tvrtke X-Jam, organizatora maturalnog putovanja na poluotoku Lanterna, navodeći da su "svi daljnji pravni koraci sada u nadležnosti austrijskih vlasti".

"Izražavamo žaljenje zbog događaja, podnijeli smo prijave protiv austrijskih zaštitara, naših zaposlenika koji su osumnjičeni za incident. Osim toga, žalimo zbog negativnih događaja koji su se dogodili tijekom velikog maturalnog putovanja u Hrvatsku", naveo je u priopćenju vlasnik X-Jama Aleksandar Knechtsberger, dodavši kako "intenzivno rade  na rasvjetljavanju cijelog slučaja".

"Naše zaposlenike, Austrijance, koji su kršili pravila i zakone, prijavili smo policiji u Austriji, a prijave ćemo nastaviti ukoliko bude potrebno. Također, policija u Hrvatskoj privela je na dva dana jednog austrijskog gosta X-Jama, nakon što je prijavljen od strane jedne austrijske gošće istog putovanja. Oboje mladih ljudi vratilo se u Austriju. O incidentu postoje proturječne izjave, no svi daljnji pravni koraci sada su u nadležnosti austrijskih vlasti", poručio je vlasnik X-Jama.

'Rado ćemo opet doći u Hrvatsku'

"Hrvatska je idealna destinacija za maturalna putovanja - gostoljubivost, lokalno stanovništvo, infrastruktura i priroda su jedinstveni. Radujemo se što tamo možemo biti gosti. Time još više žalimo što se neki od naših austrijskih zaposlenika nisu ponašali korektno i što su ostavili negativan utisak", naveo je Knechtsberger u priopćenju za javnost.

Dodao je kako "X-Jam već revidira sigurnosni koncept kako se takvi incidenti ne bi ponovili". "Rado ćemo opet doći u Hrvatsku, ispričavam se u ime cijele tvrtke", zaključio je Knechtsberger.

Nakon napisa u austrijskom dnevnom listu da su istarski zaštitari drogirali i seksualno zlostavljali maturantice iz Austrije istarska policija potvrdila je da je zaprimila dvije prijave o nedjelima protiv spolne slobode u turističkom naselju Lanterna u Tar-Vabrigi na Poreštini.

Prema pisanju austrijskog Kronen Zeitunga na maturalnom putovanju u Istri dogodile su se nemile situacije tijekom kojih je došlo do, kako su naveli "maltretiranja, zlostavljanja pa čak i silovanja mladih djevojaka". S time u svezi istarska policija je potvrdila da je od 20. lipnja do 10. srpnja zaprimila dvije prijave o kaznenim djelima protiv spolne slobode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 00:55