StoryEditor
Crna kronika‘idete li u crkvu‘

Kaštelanski sudac vozio pijan i psovao stranke na sudu pa tražio da ga vrate na radno mjesto: zahtjev mu je odbijen, ali još nije razriješen dužnosti

17. veljače 2020. - 16:35

Na Upravnom sudu u Splitu odbijena je tužba Dalibora Vodanovića (68), kojom zahtjeve da se vrati na radno mjesto prekršajnog suca u Kaštel Sućurcu.

Tužbenim zahtjevom je tražio poništenje odluke Državnog sudbenog vijeća o njegovom privremenom udaljenju s dužnosti dok traje stegovni postupak koji se nad njim provodi zbog vožnje u pijanom stanju i vrijeđanja stranki na sudu.

Ovo je prva presuda u jednom od ukupno tri postupka koja je sudac pokrenuo na splitskom Upravnom sudu jer se odluka o udaljenju periodično obnavlja od srpnja prošle godine kada je za njega zatraženo pokretanje stegovnog postupka i razrješenje sudačke dužnosti.

Predsjednik Općinskog prekršajnog suda Split pod koji spada Stalna služba u Kaštelima je početkom srpnja od DSV-a zatražio pokretanje stegovnog postupka. U zahtjevu su navedena dva događaja zbog kojih Daliboru Vodanoviću prijeti razrješenje.

Prvi je iz polovice lipnja 2019. godine kada je na hodniku pred svojom sudnicom u Kaštelima, četvorici muškaraca privedenih zbog prekršaja javnog reda i mira kazao: “govna, idete li u crkvu, p...a vam materina”. To su sve vidjeli i čuli dvojica policajaca koji su priveli muškarce te jedan odvjetnik. Nakon toga je Dalibor Vodanović u sudnici, stoji u zahtjevu, kazao jednom od privedenih muškaraca: “jebem ti mater” na što mu je ovaj odgovorio istom mjerom uz primjedbu da mu je majka umrla prije tri dana te da mu je ne psuje.

Drugi događaj je bio odmah sutradan oko 15,50 sati u Kaštel Sućurcu gdje je Dalibor Vodanović upravljajući osobnim automobilom VW Polo ušao u raskrižje prilikom čega je oduzeo prednost vozilima koja su se kretala cestom s prednošću prolaza i izazvao sudar s Hyundaijem i30. Nakon prometne nesreće je alkometrom “drager”utvrđeno da je imao 1,98 promila alkohola u krvi, stoji u zahtjevu, a zatim je odbio dati policajcu na uvid vozačku dozvolu.

Saznanja o događajima predsjednik suda je dobio od Postaje prometne policije Split te je u zahtjevu naveo kako je takvim ponašanjem počinjena šteta ugledu suda i sudačke dužnosti čime je počinjeno teško stegovno djelo. Stoga je za Dalibora Vodanovića zatraženo razrješenje od sudačke dužnosti. Do pravomoćnog okončanja stegovnog postupka zatraženo je izdavanje rješenje o privremenom udaljenju od obavljanja sudačke dužnosti.

Uz zahtjev je priloženo očitovanje suca koji negira vrijeđanje stranki, zatim izjave svjedoka o incidentu na hodniku suda i u sudnici te prekršajni nalog prometne policije protiv suca zbog prometne nesreće. DSV je pokrenulo stegovni postupak i izdalo rješenje o privremenom udaljenju s dužnosti 11. srpnja prošle godine na rok od tri mjeseca. Istom odlukom sudac za to vrijeme ima pravo na polovicu plaće.

Nakon protoka roka u listopadu je ponovno je donijeto rješenje te u siječnju ove godine još jedno, jer privremeno udaljenje s dužnosti može biti najdulje na tri mjeseca. Stoga je potrebno do okončanja stegovnog postupka svaka tri mjeseca ponovno donositi istu odluku.

Sudac Vodanović se žalio na sva tri rješenja tražeći od Upravnog suda u Splitu da se donese privremena mjera kojom se vraća na rad i da zabrani DSV-u daljnje produljivanje “suspenzije”. Između ostalog u tužbi Upravnom sudu je navedeno kako je ovakvim odlukama DSV-a ugrožena njegova materijalna egzistencija.

Presudom Upravnog suda Split njegov zahtjev je odbijen jer je procijenjeno kako u konkretnom slučaju nije povrijeđen Zakon na njegovu štetu. Sve to uzimajući u obzir: predloženo izricanje stegovne kazne razrješenja od dužnosti, težinu ponašanja te opravdanu bojazan da će se takvo ponašanje, koje dovodi do narušavanja ugleda suda i sudačke dužnosti ponoviti. Po ocjeni Upravnog suda u Splitu, DSV je pravilno procijenio da je potrebno i primjereno suca Dalibora Vodanovića privremeno, do pravomoćnog okončanja stegovnog postupka, udaljiti s dužnosti, stoji u presudi.

Na odluku splitskog suda ima pravo žalbe Visokom upravnom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2022 07:02