StoryEditor
Crna kronikaObuka pomoraca

Kako lažirati potpis profesora: djelatnica ‘Antipirosa‘ prijavljena za kaznena djela krivotvorenja isprave i nedozvoljene uporabe osobnih podataka

29. rujna 2020. - 20:03

Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 43-godišnjom Sanjom V. iz Splita, koja je prijavljena za više kaznenih djela krivotvorenja isprave i nedozvoljene uporabe osobnih podataka.

Za nju je utvrđena sumnja da je kao zaposlenica trgovačkog društva "Antipiros" d.o.o. iz Splita u studenome 2018. godine uputila Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture zahtjeve za izdavanje dopusnica za održavanje programa izobrazbe za pomorce. Za neupućene, "Antipiros" je i učilište za izobrazbu pomoraca.

Kad je Ministarstvo od "Antipirosa" zatražilo dopunu tog zahtjeva s preslikom realiziranih ugovora između predavača – profesora na postojećim programima izobrazbe, ona je bez njihova znanja i odobrenja sačinila ugovore o djelu između direktora "Antipirosa" i više predavača na raznim programima izobrazbe koristeći u ugovorima njihove OIB-e, te brojeve tekućih i žiroračuna te druge osobne podatke. Te ugovore je u ime predavača i direktora vlastoručno potpisala te ih je poslala u Ministarstvo, sve u cilju ishođenja koncesije – odobrenja od Ministarstva za društvo "Antipiros".

Kapetani

Odgovorni ljudi u Ministarstvu, točnije u Upravi za sigurnost plovidbe, sumnjajući da bi se ovdje moglo raditi o kaznenim djelima, podnijeli su kaznenu prijavu, pa je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu naložilo Službi gospodarskog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske da obradi ovaj slučaj.

Direktor "Antipirosa" Tin Tomaš rekao nam je da prijavljena kolegica još radi kod njih, ali se trenutno nalazi na bolovanju.

– Nakon ovoga slučaja o kojem vi sada pišete premještena je na drugo, manje zahtjevno radno mjesto, a dobila je i upozorenje o teškom kršenju radne obaveze. Kad se malo bolje uđe u ovu priču, vidi se da "Antipiros" kao firma nije napravila nikakvo kazneno djelo, a i prijavljena kolegica je sve to napravila bez ikakvog stjecanja imovinske koristi za sebe – govori nam Tomaš, nadajući se da će javnost jasno razlučiti teret odgovornosti u ovoj priči.

Prijavljena je, kako neslužbeno doznajemo, sve ovo napravila jer su mnogi predavači bili kao kapetani po brodovima diljem svijeta u tom trenutku, a neki se nisu nalazili već dulje vrijeme u Splitu pa je njoj najlakše bilo "okupiti" ih krivotvorenjem njihovih potpisa, a to joj nije bilo teško jer je sve te podatke profesora imala iz prethodnih programa i aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2021 19:24