StoryEditor
Crna kronikavrtjele novac

Kako je iz banke u Metkoviću nestalo pet milijuna kuna?! Osumnjičene bankarice 'pljačku' su lukavo istempirale, ali razotkrila ih je kontrola iz Zagreba; Brojni detalji su sumnjivi

24. travnja 2019. - 19:31

Dvije zaposlenice opljačkale su poslovnicu RBA banke u Metkoviću. Nije to bila klasična pljačka ili razbojstvo, nego protuzakonite transakcije bančinim novcem koje su provodile osumnjičenice. Navodno je pronevjeren veći iznos novca, a neslužbene informacije govore o iznosu od pet milijuna kuna.

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske potvrdili su nam da je istraga ovoga slučaju u tijeku. Zapravo, radi se o početnoj fazi istrage koju zajednički provode policija i Županijsko državno odvjetništvo, kazala je glasnogovornica Davorka Bečić.

O čemu se zapravo radi i kako je nestao novac iz trezora poslovnice RBA u Ulici Ante Starčevića u Metkoviću?

Zaposlenice opljačkale poznatu banku u Metkoviću: pronevjerile su ogromnu svotu novca, policija potvrdila da se provodi istraga

Dvije zaposlenice su, narodski rečeno, "vrtjele" bančin novac, točnije novčane rezerve koje su se nalazile u trezoru i koje svaka poslovnica ima da bi mogla normalno funkcionirati, te ga poslije ulagale u dionice i investicijske fondove.

Kako RBA banka periodično obavlja vanjsku provjeru trezora, a osumnjičene kao zaposlenice banke su raspolagale takvom informacijom, "pljačku" su tempirale upravo između dva takva mjerenja.

Neslužbeno, riječ je o polugodišnjem razdoblju u kojem su ulagale otuđeni novac želeći dodatno zaraditi. Ali nešto je očito krenulo po zlu pa su otkrivene internom kontrolom iz Zagreba, koja je banula u poslovnicu u Metkoviću.

Doznajemo da je u poslovnici tada nastala opća pomutnja i kaos, a glavnim akterima ove priče je pozlilo pa je morala intervenirati i Hitna pomoć. Zatim se u priču uključila policija i DORH, koji provode izvide.

Vrlo zamršeno

Zanimljivo je da nitko u ovoj aferi još nije pritvoren iako je riječ o iznosu od pet milijuna kuna. Stoga se otvaraju pitanja na koja upozoravaju i financijski vještaci – jesu li zaposlenice možda imale odobrenje za transakcije bančinim novcem, koji je ionako stajao deponiran, pa su se malo zaigrale, odnosno prekoračile dopuštene ovlasti.

Isto tako, ključno pitanje na koje odgovor mogu dati odgovorne osobe u RBA banci jest kako nitko ranije nije primijetio da nestaje novac iz trezora. Sve to slučaj čini još zamršenijim i kompliciranijim.

Iz središnjice Raiffeisen banke poručuju da je riječ o internoj pronevjeri novca u poslovnici u Metkoviću te da je došlo do otuđenja većeg iznosa, isključivo gotovine iz trezora poslovnice.

Provođenjem interne kontrole stanja u trezoru, otkrivene su nepravilnosti, te su odmah po saznanju pokrenute interne procedure, ali i istražne radnje pravosudnih tijela RH protiv osumnjičenika, ističe se u odgovoru na naš upit upućen u Raiffeisen banku, koji potpisuje Ozren Tabaković.

– Zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela pronevjere, te zbog činjenice da smo podnijeli kaznenu prijavu, nismo u mogućnosti komentirati detalje istrage, kao ni osobne podatke o osumnjičenicima za ovo kazneno djelo – zaključuje se u priopćenju Raiffeisen banke.

Iako RBA ublažava slučaj u poslovnici Metković pozivajući medije na razumijevanje jer se radi o maloj sredini, vijest da su zaposlenice opljačkale trezor munjevito se proširila od Metkovića do Ploča. Osumnjičene djelatnice su udaljene s radnog mjesta, a o kvalifikaciji kaznenog djela odlučit će Županijsko državno odvjetništvo.

Ako im se dokaže krivnja u zlouporabi položaja i ovlasti s obzirom na pribavljenu znatnu imovinsku korist od pet milijuna kuna, bankarice bi mogle dobiti i do dvanaest godina zatvora.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. siječanj 2021 00:59