StoryEditor
Crna kronikaKORNATSKA TRAGEDIJA

Kako je došlo do kaosa u prijevozu ranjenih i zbog čega su se vatrogasci prevozili helikopterom i policijskim brodom

Piše Božena Sviličić
22. studenog 2016. - 21:10
slava.JPG

U helikopter može stati dvanaest nosila, no na Kornatu smo ukrcali samo dva ranjena vatrogasca jer su ostali već bili otišli. Jedan je vatrogasac u helikopteru ležao meni ispod nogu, a drugi je sjeo na stolicu i tražio cigaretu. Nitko od njih nije kazao što im se dogodilo, a cijelo vrijeme su tražili i vodu - posvjedočio je u utorak na Županijskom sudu u Zadru Davor Lipovac, tehničar letač helikoptera, koji je nakon tragedije na Kornatu doletio na otok u pomoć stradalim vatrogascima.

Iako je u unutrašnjosti imao mjesta za dvanaest nosila, od sedam teško opečenih vatrogasaca taj je helikopter povezao samo dvojicu, dok je trećeg i jedinog preživjelogFranu Lučića na odlasku povezao drugi helikopter kojim je došao HGSS.

Četvoricu ranjenih ukrcao je na brod zadarske Pomorske policije zapovjednik broda Berislav Kutija koji nije niti znao da je u blizini bio helikopter iako je udaljenost između njih bila nekoliko stotina metara.

- Osobno sam odlučio da vozim tu četvoricu ranjenih jer su već dugo bili na tome mjestu, ležali na vratima skinutim s kuće. Nisam znao što bih. Nitko mi nije znao ništa reći, pa sam isplovio - posvjedočio je zapovjednik brzog broda kojem je trebalo više od sat i pol vremena da ranjene preveze do Sukošana gdje su ih na njegovo traženje čekala četiri vozila Hitne pomoći.

- Ante Juričev Mikulin bio je kompletno izgoren i na njemu je bila samo jedna krpica koja mu je prekrivala prepone. Sam je hodao, a drugu dvojicu su donijeli na brod. Četvrti je došao Marinko Knežević. Oko nogu je imao žutu ceradu u obliku trokuta. Legao je pokraj Ante Juričeva Mikulina jer je bio iznimno visok, skoro dva metra. Tijekom puta pitao sam Antu što se dogodilo i ima li još stradalih, na što mi je on kazao: "Prijatelju, ima najmanje pet mrtvih" što sam odmah javio zadarskoj policiji – kazao je Kutija nakon čega je član posade brzog broda Tonči Šužberić rekao kako vatrogasci nisu govorili što im se dogodilo, već su na brodu cijelo vrijeme pitali samo kada će stići u bolnicu.

Osjetio sam da ih njih izlazi dim. Htjeli su vodu, a jedan dečko mi je tražio da mu dam morfij jer ga boli. Nisam ga mogao prepoznati zbog težine ozljeda, ali mislim da je to bio maloljetnik – kazao je Šužberić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 04:27