StoryEditor
Crna kronikaProcesne manipulacije

Kad god treba doći na sud, Zvonko naglo oboli: suđenje za pljačku mjenjačnice u Trogiru traje već 12 godina, a evo i kako je to moguće u Hrvatskoj

Piše Vladimir Urukalo
19. rujna 2019. - 23:33

Nakon što je na posljednjem ročištu naglo napustio sudnicu Županijskog suda u Splitu, otkazavši punomoć svom dotadašnjem branitelju Ringu Špaleti te je tako prekinuo raspravu na kojoj su trebale biti iznesene završne riječi, Zvonko Čevizović (51) iz Novske, kojem se sudi za pljačku vlasnika mjenjačnice u Trogiru koja se odigrala prije čak 12 godina, nije se niti prošlog tjedna pojavio na suđenju.

Sutkinji Ivoni Rupić poslao je liječničku potvrdu da je bolestan i da neće biti u mogućnosti doći od 9. do 16. rujna na sud. Na prošlom ročištu prije tri mjeseca Čevizović je izišao iz sudnice nezadovoljan time što je sutkinja odbila sve njegove dokazne prijedloge te je određeno da će mu biti postavljen branitelj po službenoj dužnosti, što se i dogodilo.

No već treća odvjetnica po službenoj dužnosti Ivanka Šamija treba vremena da se uputi u slučaj kako bi mogla pripremiti završne riječi, a sutkinji je jučer rekla da se proteklih mjesec dana nije vidjela s klijentom već su se samo jednom telefonski čuli.

Budući da se i zamjenik ŽDO-a Frane Bojčić složio s kratkom odgodom, sutkinja je za listopad zakazala raspravu koja će se, kako je najavila, održati bez obzira na to hoće li se Čevizović pojaviti ili ne.

- Očito je da okrivljeni i pred ovim sudskim vijećem manipulira svojim procesnim pravima. Podsjećam da je tijekom prijašnjeg postupka, nakon isteka istražnog zatvora, odnosno dok je bio na slobodi, od 17 održanih ročišta samo dva puta došao na sud - kazao je Bojčić.

Čevizovića optužnica tereti da je oko 10. srpnja 2007. godine palicom napao Miroslava Škaru, vlasnika mjenjačnice "Adrijana" u Trogiru, pokušavajući ga opljačkati. Škaro se odupirao napadu pa je uspio napadaču strgnuti kapu s glave, a ovaj je potom pucao iz pištolja te je ranio Škaru u prst i pobjegao s milijun i 800 tisuća kuna, iako ga je ovaj hvatao po cijelom gradu i čak skočio u more i plivao za njim. Drugi hitac pogodio je prolaznika.

Nakon tri mjeseca Čevizović je bio uhićen na graničnom prijelazu Lipnjak, dok je pokušavao ući u Sloveniju. Policija je otkrila da je on pljačkaš nakon što su vještačili vlasi koje su nađene u strgnutoj kapi te je otkriven njegov DNK. Tada mu je određen pritvor, u kojem je dočekao i podizanje optužnice.

Početkom srpnja 2008. godine sudac Zoran Matulović ukida pritvor Čevizoviću, no nakon žalbe ŽDO-a Vrhovni sud ponovno određuje istražni zatvor Čevizoviću navodeći, među ostalim, da postoji dokumentacija u spisu iz koje je očito da je otprije osuđen za pokušaj ubojstva u Njemačkoj, što pokazuje kako postoji opasnost da ponovi kazneno djelo.

Čevizović je tada već bio u Sloveniji, gdje je po tjeralici uhićen krajem 2009. te je u lipnju 2010. godine izručen Hrvatskoj. No, te godine mu je istekao maksimalni dvogodišnji pritvor pa je pušten da se brani sa slobode.

U 2015. godini predmet dolazi kod suca Damira Romca koji održava rasprave, a Čevizović se ne pojavljuje, uglavnom se pravdajući da je bolestan, pa sudac odlučuje zaključiti raspravu u njegovoj odsutnosti te ga osuđuje na četiri i pol godine zatvora za pljačku pola milijuna kuna, a ne 1,8 milijuna kuna, kako je navodila optužnica. No, Vrhovni sud ukida tu presudu kako bi se točno utvrdilo koliko je novca tada opljačkano.

Predmet dolazi trećem sucu, odnosno sutkinji Rupić koja ga je, nakon što je Čevizovića vidjela samo na jednom ročištu, privela kraju i sad ga namjerava zaključiti na isti način kao i njezin prethodnik.

U lipnju ove godine Čevizović je, nakon predstave u sudnici, na Facebooku objavio podužu poruku u kojoj je, među ostalim, napisao da "nije dostojno nekoga blatiti bez argumenata i dokaza" te se obrušio na sutkinju.

"Nikada se nisam nikome klanjao, a pogotovo ne izdajnicima Hrvatskih institucija, koji me blate lažima i svojim manipulativnim postupcima pod pokroviteljstvom Hrvatske Vlasti! Svatko tko imalo ima nešto u glavi, treba se zapitati kome je najviše pogodovalo ovo kazneno djelo i tko ima od toga najviše koristi? Niti jedan novinar kao ni sudac nisu spomenuli da policajci na uviđaju nisu pronašli niti jednu kap krvi, niti jednu čahuru ispaljenog metka, a povrh svega postoji i zapisnik policije i zdravstvena dokumentacija! Nisu spomenuli da se policija dala u potragu za vatrenim oružjem četiri dana nakon navodnog napada na Miroslava Škaru! Da nitko od prolaznika u vrhu sezone u Trogiru, usred ljeta nije čuo pucnje i nije ništa čudno primijetio osim slučajnog prolaznika za kojeg novinari znaju da je Škarin susjed i to nigdje ne navode.

Sutkinja Ivona Rupić odobrava Škari predaju dokumentacije iz 2007 godine o poslovanju njegove mjenjačnice, dok prijedloge moje obrane kategorički odbija, znajući svjesno da krši Zakon i Ustav RH, kao i Zakone Međunarodnih Konvencija, koji su iznad Zakona RH, ali to ju ne dira jer joj možda netko takav bahati i protuzakoniti način rada odobrava!", ogorčeno je prije tri mjeseca napisao Škaro.
 

#SUĐENJE#TROGIR#ZVONKO ČEVIZOVIĆ#PLJAČKA MJENJAČNICE

Izdvojeno

07. srpanj 2020 01:52