StoryEditor
Crna kronikapresuda u splitu

Jozo Čabraja 'zahvalio' sucu i tužiteljici na 13 godina zatvora

Piše PSD.
5. listopada 2015. - 15:04
- Hvala suče. Hvala tužiteljici! - sarkastično je u ponedjeljak, dok su mu pravosudni policajci stavljali lisičine na ruke, u velikoj dvorani Županijskog suda u Splitu kazao Jozo Čabraja (23), nakon što je saslušao izricanje presude u kojoj ga je sudac Slavko Lozina nepravomoćno osudio na 13 godina zatvora zbog ubojstva Marina Matijaša (21) u lipnju prošle godine ispred stare zgrade "OŠ Bijači" u Kaštel Novom.

Za ovo je djelo, inače, predviđena kazna od pet do 20 godina zatvora.

Nakon što je začuo kaznu, Čabraja se okrenuo prema svojoj obitelji i rukom im kratko dao znak da se ne uzbuđuju, da je sve u redu.

Optužnica ŽDO-a je Čabraju teretila za ubojstvo s izravnom namjerom, odnosno da je 29. lipnja, oko 1 sat, u Ulici Polinovac ispred kućnog broja 5 u Kaštel Novom, s namjerom da usmrti Matijaša, iz pištolja marke Makarov kalibra 9 mm ispalio hitac u glavu Matijašu. Pogodio ga je u desnu stranu čela, a mladić je preminuo je dan kasnije, oko 9.45, na Jedinici intenzivnog liječenja u KBC-u Split.

Peteročlano sudsko vijeće prihvatilo je teze Čabrajinog odvjetnika Pere Tolića da se ovdje radilo o neizravnoj namjeri dok nije pristalo prekvalificirati djelo iz ubojstva na ugrožavanje sigurnosti općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Naime, obrana je tvrdila da je Čabraja pucao prema grupi mladića iz koje je, na automobil u kojem je bio s još nekoliko prijatelja i svojim bratom doletjela maca, ne vidjevši direktno Matijaša i ne ciljavši direktno u njega.

- Centralno je pitanje bilo da li je optuženi vidio osobu u koju puca? Obzirom da smo očevidom utvrdili, a to su i svjedoci rekli da je vidljivost u tom dijelu ulice bila gotovo nikakva odnosno da je svijetlila samo jedna svjetiljka, stava smo da u ovom slučaju nije bilo izravne namjere odnosno da on nije vidio u koga puca. Vrhovni sud je u svom rješenju o određivanju istražnog zatvora govorio o sukobu dvije skupine mladića na području Kaštela. Taj je sukob počeo davno prije ovog tragičnog događaja, a tko ga je započeo i tko je kriv, to nije bio predmet ovog postupka - kazao je sudac Lozina, na što se osuđeni Čabraja ubacio: "A to šta su mene izboli nožem, to ništa, jel?". Sudac ga je upozorio da ga ne prekida jer će ga izbaciti iz dvorane.

Lozina je također, nabrajajući iskaze svjedoka, kazao i da ima osjećaj da su svjedoci s obje strane bili educirani kako će svjedočiti. Sudsko je vijeće Čabraji kao olakotne okolnosti uzelo to što je otac dvoje maloljetne djece, to što je prilikom počinjenja djela bio smanjeno ubrojiv, ali ne u bitnom, potom to što je Čabraja zvao Hitnu pomoć nakon pucnjave te naposljetku "doprinos druge strane u cijelom događaju".

- Da nije bilo mace koju je bacio Duje Pivčević iz Matijaševe grupe, pitanje je bi li se dogodila ova tragedija. Vrlo mi je teško bilo pronaći otegotne okolnosti, no eto jednu sam pronašao, a to je bježanje s mjesta događaja - izložio je sudac Lozina.
V. URUKALO
Foto: T. Dubravec / CROPIX


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. kolovoz 2021 22:42