StoryEditorOCM
Crna kronikaprva optužnica

Josipa Rimac - nakon razvoda Čulina - pri izlasku s ročišta: ‘Govorit ću samo istinu, istina će nas osloboditi‘

Piše Marin Dešković/JL
27. travnja 2023. - 09:55

Bivša državna tajnica u ministarstvu Uprave, Josipa Rimac, sada pod svojim djevojačkim prezimenom Čulina, pojavila se zajedno s još 17 okrivljenika na sjednici optužnoga vijeća povodom USKOK-ove optužnice, piše Jutarnji.hr.

Tereti ih se za niz malverzacija uključujući namještanje državnih ispita, sređivanje dodjele potpora za područja naseljena nacionalnim manjinama, sređivanje izmjena uvjeta za zakup državnoga zemljišta i uzgoj stoke na krškim pašnjacima, i slično.

Riječ je o prvoj od optužnica koje je USKOK podignuo protiv Rimac, te još 26 osoba među kojima su i bivša ministrica bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Gabrijela Žalac, ali i ravnatelj Carinske uprave, pomoćnica ministra gospodarstva, dva državna tajnika u Ministarstvu branitelja, glavni tajnik Ministarstva zdravstva, šefica kabineta ministrice poljoprivrede, ravnatelj Policijske akademije, dvije načelnice općina, član uprave HEP-a, direktor HEP-ove podružnice, operater distribucijskog sustava, novinar. Međutim na dosadašnjim ročištima već se nagodilo 9 od početnih 27 okrivljenika.

Do sada su se s USKOK-om u ovome predmet nagodili bivši ravnatelj Uprave Carine Hrvoje Čović, bivši glavni tajnik u Ministarstvu zdravstva Velibor Drakulić, bivši ravnatelj Policijske akademije Dubravko Novak, bivša predstojnica Ureda državne uprave u šibensko-kninskoj županiji Edita Grubišić, pomoćnica Ministra gospodarstva Ana Mandac te Nevenka Benić, Terezija Marić i Ivana Fišter, te poduzetnik Ante Sladić.

Svi osim Sladića, koji je za davanje mita za sređivanje uvjeta za uzgoj stoke na krškim pašnjacima dobio djelomično uvjetnu kaznu od koje će sedam mjeseci morati provesti u zatvoru, nagodili su se za uvjetne kazne ili kazne zamijenjene radom za opće dobro.

Danas je objavljeno kako je nagodbu s USKOK-om sklopio i kninski gradski vijećnik Marinko Tokmakčija koji je optužen da je posredovao u davanju mita načelnici Gračaca Nataši Turbić koja je prilagodila natječaje za davanje državnog zemljišta u zakup za Josipa Ravlića i Antu Sladića.

Njegova nagodba deseta je u ovome predmetu u kojemu je optužnica dignuta protiv ukupno 27 osoba predvođenima Josipom Čulinom (ex Rimac) tako da bi trebalo ostati još 17 optuženika kojima će se suditi.

Tokmakčiji je izrečena djelomično uvjetna zatvorska kazna od 1,5 godine zatvora s četverogodišnjim rokom kušnje s time da 6 mjeseci mora u zatvor dok mu je ostatak uvjetovan time da u 4 godine ne počini novo kazneno djelo. Dobio je i novčanu kaznu od 10.400 eura.

Ostatak ročišta odgođen je za 15. lipnja.

Josipa Čulina (ex Rimac) i njena odvjetnica Lidija Horvat su nakon izlaska s ročišta dale izjave novinarima. Čulina  je, između ostalog, rekla kako poštuje hrvatske institucije i svoju domovinu te će se odazivati na sva ročišta.

Odgovorila je i na pitanje treba li netko strahovati od njenog dolaska na sud.

- Mogu samo reći da ću govoriti istinu. Istina će nas osloboditi - rekla je novinarima.

Horvat je komentirala činjenicu da se nagodio još jedan okrivljenik:

- Nagodba? Neobičan trenutak za to, ali svačije je pravo za sklopi takav sporazum - izjavila je.

image
Ronald Goršić/ Cropix
image
Ronald Goršić/ Cropix
image
Ronald Goršić/ Cropix
image
Ronald Goršić/ Cropix
image
Ronald Goršić/ Cropix
image
Ronald Goršić/ Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 09:49