StoryEditor
Crna kronikaPRIVEDEN NADZORNIKU

Jerko Malvasija uhićen zbog pokušaja iznude Giljanovićevog oca: prijavljen je i za krađu auta u kojem je zatečena poznata osoba iz splitskog podzemlja

27. veljače 2020. - 11:32
Privatni album

Uhićen je Jerko Malvasija (34) iz Splita zbog pokušaja iznude Zvonka Giljanovića (63), oca Ivana Giljanovića zvanog Giljo, poznatog splitskog iznuđivača, osuđenog za pokušaj ubojstva Marka Bekavca.

Jerko Malvasija je osim po presudi za dilanje marihuane poznat i kao preživjeli iz krvavog pohoda u splitskom Varošu početkom siječnja kada je Filip Zavadlav ubio tri osobe, a njega je navodno tražio na kućnom pragu. 

Splitska policija je dovršila kriminalističko istraživanje nad Malvasijom te je utvrđena sumnja da je u više navrata telefonskim putem prijetio 63-godišnjem Giljanoviću.

Prema kaznenoj prijavi je, tražio od njega novac radi navodnog duga člana njegove obitelji, vjerojatno sina mu. Tijekom kriminalističkog istraživanja obavljena je pretraga stana i drugih prostorija koje Malvasija koristi te je tom prilikom pronađeno i oduzeto 7,7 grama marihuane.

Osim za pokušaj iznude Malvasija se sumnjiči i za kazneno djelo krađe osobnog vozila Golf 5 19. veljače u Splitu koje je u srijedu uočeno i zaustavljeno u prometu. Vozilom je upravljao B.S. (46), lik poznat iz splitskog narko podzemlja, ali i sa snimke na kojoj se vidi kako ga pretučenog grli sada pokojni Ante Prnjak, bivši profesionalni vojnik ubijen na splitskom TTTS-u. Kako je policija imala prijavu da je Golf ukrao upravo Jerko Malvasija, a B.S. je kazao da ga je posudio od njega, podnijeta je prijava zbog kaznenog djela krađe.

Uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela Jerko Malvasija je predan policijskom pritvorskom nadzorniku. Nakon ispitivanja na Općinskom državnom odvjetništvu odlučit će se o istražnom zatvoru. Zbog zlouporabe droge podnesen je optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu.

Jerko Malvasija je osuđen 2014. godine nakon što je uhićen s dva i pol kilograma marihuane u Splitu. Kako je to kazneno djelo počinio je dok mu je trajao rok kušnje po dvije presude za krađu i protupravnu naplatu, uvjetne kazne od godine i osam mjeseci zatvora su mu tada opozvane. U konačnici je za sva ta djela osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije i pol godine zatvora.

Njegov dosje i činjenica da je s obitelji živio u Kamenitoj ulici su razlog zašto je nakon trostrukog ubojstva on naveden kao jedan od meta Filipa Zavadlava. Sam Malvasija je negirao da ima ikakve veze s Filipom kojeg je vidio jednom u životu, a za brata mu Stanislava je rakao da ga poznaje iz viđenja. Mlađi brat Zavadlav je ovisnik o drogi čiji dugovi su najvjerojatniji razlog zbog kojeg je Filip uzeo kalašnjikov i smaknuo tri osobe.
 

Izdvojeno

14. srpanj 2020 09:09