StoryEditor

JEDNOMJESEČNI PRITVOR Sin poginulih Talijana: Nadam se da ćemo se osloboditi takvih ljudi

Piše PSD.
19. kolovoza 2011. - 19:03

Istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku Branko Ivić u potpunosti je prihvatio istražni zahtjev Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku te je Tomislavu Horvatinčiću (63) odredio 30-dnevno zadržavanje u pritvoru.

U istražnom je zahtjevu, naime, predloženo da se protiv osumnjičenika odredi pritvor temeljem čl. 102. st. 1. toč. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku (opasnost od utjecaja na svjedoke i opasnost od ponavljanja istih ili sličnih kaznenih djela).

ODO u Šibeniku, inače, Horvatinčića sumnjiči za počinjenje dvaju kaznenih djela-izazivanje nedavne pomorske nesreće u kojoj je talijanski bračni par, Francesco Salpietro te njegova supruga liječnica Marinelda Patella Salpietro izgubio život te nepružanja pomoći teško ozljeđenima u nesreći.

Federico Salpietro

ODO, u svom zahtjevu obrazlaže kako je Horvatinčić kao zapovjednik motorne jahte "Santa Marina" glisirao primoštenskim akvatorijem nedaleko otoka Barilac i Maslinovik brzinom od najmanje 25 čvorova što je protivno odredbama Pomorskog zakonika i Pravilnika o izbjegavanju sudara na moru. Uključio je, dodaje se u zahtjevu, automatski pilot, no potom nije nadzirao plovidbu u skladu sa dužnostima propisanima pravilima navigacije.

„Uslijed toga je pramčanim dijelom jahte u punoj plovidbenoj brzini naletio na lijevi krmeni dio trupa jedrilice lomeći pritom upravljačke mehanizme i druge uređaje na jedrilici, a potom cijelom dužinom prešao preko jedrilice“.

Talijanski državljani koji su se u to vrijeme nalazili na jedrilici zadobili su višestruke teške tjelesne ozljede i odbačeni su u more. ODO Šibenik drži da je Horvatinčić bio svjestan kako je naletom jahte teško ozlijedio putnike, no unatoč tomu ih je ostavio bez pomoći „jer se nije vratio do jedrilice i nije poduzeo ni jednu radnju radi pružanja pomoći stradalim osobama“.

Istražni sudac Ivić, inače, ispitao je zagrebačkog poduzetnika no on se, kao i u dosadašnjem tijeku postupka branio šutnjom.

Prema riječima Branka Baice, uz Velimira Došena, Horvatinčićevog odvjetnika, tek se očitovao na navode istražnog zahtjeva Državnog odvjetništva za produljenjem pritvora za koje je ustvrdio da nisu točni.

- Drugi osnov za produljenje pritvora nam i to  opasnosti od ponavljanja istog djela nam je posve apsurdan. Nema izgleda da se to dogodi - kazao je Baica.

Njegov kolega u Horvatinčićevom odvjetničkom timu, Velimir Došen, pak, obznanio je da se zajednički im branjenik osjeća loše te da mu je žao zbog nesreće, ali i da nije u stanju ništa iskazivati.

Federico Salpietro je u Marini Kremik u petak poslijepodne boravio na jedrilici Santa Pazienza. / Foto: Duje Klarić / CROPIX

Inače, Federico Salpietro (27), sin u pomorskoj nesreći stradalog bračnog para posjetio je jučer policiju kako bi, kazao je, doznao detalje tragedije te shvatio što se zapravo dogodilo.

- To ne radim samo zbog sebe i svoje sestre, već svih vas u Hrvatskoj u kojoj sam sa roditeljima ljetovao 27 godina. Želja mi je da se zajedno, i mi i vi, oslobodimo ljudi koji misle da mogu raditi što hoće - kazao je Salprietro.

Na odjelu patologije šibensko-kninske opće bolnice, napravljena je obdukcija tijela stradalog bračnog para no, izvješće još nije dostavljeno sudu.

m. jurković
foto: marija mihić / cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2022 21:56