StoryEditorOCM
Crna kronikanepravomoćno

Jedan od najbližih Bandićevih suradnika osuđen na zatvorsku kaznu: bio je ‘tajni ortak Bonnie i Clydea‘...

Piše Marin Dešković/JL
14. listopada 2024. - 17:34

Nakon četiri godine suđenja, Robert Ljutić, jedan od najbližih suradnika bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, danas je na zagrebačkom Županijskome sudu proglašen krivim te osuđen na 3 godine zatvora zbog optužbi da je prilikom organiziranja zagrebačkog Adventa od 2013. do 2016. izvukao 440.000 kuna, piše Jutarnji list.

Ljutića je USKOK u travnju 2018. optužio s još šest osoba, a svi ostali okrivljenici iz optužnice, uključujući i formalnu vlasnicu i direktoricu tvrtke Tvornica događaja preko koje se navodno izvlačio novac, Sanja Bančević Medenica, te predsjednika Zajednice folklornoga amaterizma Grada Zagreba (ZAFAZ) Drago Topolovec prije početka suđenja su priznali djelo te su na temelju nagodbi s USKOK-om osuđeni na uvjetne zatvorske kazne i dobrotvorni rad.

Ljutić je tako ostao jedini od okrivljenika koji je poricao USKOK-ove optužbe, a današnjom presudom mu je naloženo da mora vratiti i nepripadajuću imovinsku korist od 220.000 kuna te platiti oko 7000 eura sudskih troškova.

Ljutić se danas nije pojavio na objavi presude.

- Otegotne okolnosti su upornost kod činjenja kaznenih djela kao i njihova količina. Činjenica da je zlorabio položaj koju je imao kao gradski službenik, te je iskoristio tu poziciju koju je imao kao bliski suradnik gradonačelnika da stvori koruptivnu mrežu. Tako je narušena funkcionalnost društva jer se radi o koruptivnim djelima, a u pitanje je dovedena i ravnopravnost ostalih građana i povjerenje u sustav, rekla je danas sutkinja Mirjana Horvat obrazlažući visinu kazne koju je ‘odrezala‘ Ljutiću.

USKOK je teretio Ljutića da je u inkriminirano vrijeme, dok je formalno bio voditelj Odsjeka za odnose s javnošću u Bandićevom kabinetu, te zatim i stručni suradnik za protokol, zapravo bio i prikriveni vlasnik tvrtke Tvornica događaja koja se bavila organizacijom evenata koje je Grad Zagreb plaćao preko ZAFAZ-a, te da je koristeći svoj utjecaj kao Bandićev blizak suradnik tražio od ZAFAZ-a da ‘njegovoj‘ tvrtki plaća nepostojeće poslove.

Ljutić je u svojoj obrani porekao da je bio ‘tajni ortak‘ u ‘Tvornici događaja‘, međutim sud je njegovu obranu ocijenio neistinitom i usmjerenoj na otklanjanje krivnje od sebe, prije svega zbog sadržaja tajno snimljenih razgovora iz kojih prema mišljenju suda proizlazi da je Ljutić itekako sudjelovao u radu tvrtku.

- Iz razgovora je vidljivo kako Ljutić razgovora o postavljanju Adventskih kućica za tvrtku, organiziranju priključaka za struju, dogovaranju plaćanja dugova i slično, rekla je sutkinja obrazlažući zbog čega su USKOK-ove teze o Ljutićevom angažmanu u Tvornici događaja točne.

Tijekom postupka, rekla je sutkinja, dokazano je i izvlačenje novca jer je vidljivo da je Tvornici događaja ZAFAZ plaćao fiktivne usluge, a Sanja Bančević Medenica i predsjednik ZAFAZ-a Topolovec nisu bili u nekim dobrim odnosima, te je jedini logičan zaključak da je poveznica među njima bio Ljutić, navela je sutkinja citirajući i sadržaj jednoga tajnog razgovora u kojemu je Ljutić rekao Medenici kako sve radi da im bude bolje, nazvavši ih Bonnie i Clyde.

image
Ronald Goršić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. listopad 2024 17:41