StoryEditorOCM
Crna kronikatko je odgovoran?

Je li za tragediju u Metkoviću kriva i medicinska sestra? Sestrinska komora pokrenula postupak utvrđivanja odgovornosti, javili se i iz HLK, tvrde da oni nisu nikoga okrivili za smrt malenog Gabrijela

Piše Ivica Marković, Hina
15. siječnja 2019. - 23:04

Posljednjih nekoliko dana traže se odgovori zbog čega Hrvatska komora medicinskih sestara i tehničara nije, kao ni Hrvatska liječnička komora (HLK) napravila inspekciju i donijela svoje mišljenje vezano uz smrt devetogodišnjeg Gabrijela Bebića u Metkoviću.

U intervjuu za Slobodnu Dalmaciju Mišo Bebić, otac preminulog Gabrijela, kazao je da dio odgovornosti snosi i medicinska sestra koja radi u ambulanti pedijatra iz Metkovića, kod kojeg je on svog Gabrijela odveo u ponedjeljak (10. prosinca) ujutro, u namjeri da ga pedijatar pregleda, kada je zdravstveno stanje Gabrijela već bilo životno ugroženo. Medicinska sestra koja radi u toj pedijatrijskoj ordinaciji, prema izjavi Miše Bebića, nije htjela njegovog sina primiti na pregled, pod izgovorom da "njezin" pedijatar, koji dijete nije ni vidio, ima puno posla i da ih ne može primiti.

Prema Mišinim riječima, medicinska sestra ih je uputila u Hitnu pomoć i rekla im da ako tamo ne budu pregledani da se vrate kod njih, da će biti pregledani, ali da to ne mogu prije 11 sati.

Mišo i Gabrijel odlaze na Hitnu pomoć, a od tamo ih, a da nisu Gabrijela ni pregledali šalju "na kat" kod pedijatrice dr. Kaleb, koja, kako će se u konačnici pokazati, jedina prepoznaje teško zdravstveno stanje Gabrijela Bebića i reagira.
Konačni rezultat, nažalost, znaju svi.

Nismo zaboravili

E, sada zbog čega "sestrinska komora" nije već reagirala?

- Mi smo iz Komore zatražili od ravnatelja DZ-a Dubrovačko-neretvanske županije informacije, odnosno ime i prezime medicinske sestre koja radi kod pedijatra, čije se ime gotovo od početka afere spominjalo u medijima. Međutim, ravnatelj DZ nam nije, iz nama nepoznatih razloga, dostavio ime te sestre. Kada smo iz medija saznali ime liječnika kod kojeg radi medicinska sestra, koju se povezuje s ovim slučajem, reagirali smo, kazuje nam Slava Šepec, viša medicinska sestra, bivša glavna sestra bolnice "Jordanovac" u Zagrebu, a sada predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara.

Postupak utvrđivanja odgovornosti medicinske sestre je Komora pokrenula.

- Već smo tražili očitovanje. Sve ide svojim tokom i ništa nismo zaboravili. Sankcije, naravno, ovise o težini odgovornosti, a tu težinu odgovornosti utvrđuje Etičko povjerenstvo naše Komore, te nakon toga Časni sud prvog, pa potom, ako je potrebno, i Časni sud drugog stupnja - kazuje Slava Šepec.

Sankcije, koje izriče Komora medicinskih sestara i tehničara, mogu biti od opomene, pa sve do trajnog oduzimanja licencije medicinske sestre i dozvole za rad.

U utorak je reagirala Hrvatska liječnička komora, poručivši kako HLK ne određuje ničiju krivnju, niti odgovornost za smrt dječaka iz Metkovića, a zahtjeve stanovnika Metkovića o poboljšanju organizacije zdravstvene skrbi smatra utemeljenima.

"Stručno mišljenje HLK ne određuje ničiju krivnju, niti odgovornost za smrt dječaka, kao što već danima mediji netočno tumače. Stručno mišljenje nigdje ne spominje termin 'nesavjesno liječenje'", stoji u priopćenju HLK-a.

Poručuju da su tumačenja da je stručno mišljenje za slučaj smrti dječaka iz Metkovića nekoga "najteže okrivilo" u cijelosti neistinita te da je jedina osoba koja to ponavlja odvjetnik pedijatrice iz Metkovića, Antonio Volarević.

Stav HLK je da Volarević njihovoj članici "čini neizmjernu štetu sustavnim ponavljanjem neistine".

V.d. predsjednika Komore Krešimir Luetić u priopćenju je istaknuo kako se stručno mišljenje temelji na činjeničnim dokazima iz medicinske dokumentacije i potpisanim izjavama samih nadziranih liječnika, te da HLK ima nadležnost nadzirati isključivo stručni rad liječnika, a ne stupnjevati nečiju krivnju.

"S obzirom na to da je Komora nadzirala rad specijalista pedijatrije i hitne medicine, Komisija za nadzor bila je sastavljena od jednakog broja pedijatara i specijalista hitne medicine. Bilo kakva kaznena odgovornost i postupci isključivo su u nadležnosti Državnog odvjetništva i pravosudnih tijela Republike Hrvatske", ističe Luetić.

Podsjetili su da je Ministarstvo zdravstva objavilo da je njihova zdravstvena inspekcija zaključila da je propuste učinilo svih šest nadziranih liječnika u Metkoviću, među kojima su i troje liječnika čije je propuste utvrdio Stručni nadzor HLK-a.

Nadzor nad opremljenošću ambulante medicinskom opremom i lijekovima u ovlasti je Ministarstva zdravstva, dok odgovornost za opremanje ambulanti u domovima zdravlja nose ravnatelji tih institucija i njihovi osnivači, odnosno župani i županijske skupštine, stoga oni, dodaje HLK, moraju dati odgovor na pitanja o opremljenosti pedijatrijske ambulante u Metkoviću.

"Hrvatska liječnička komora u potpunosti smatra utemeljenim i opravdanim zahtjeve stanovnika Metkovića, izrečene na skupu u ponedjeljak, za boljom dostupnošću zdravstvene zaštite, uključivo laboratorijske dijagnostike u samim ordinacijama primarne zdravstvene zaštite", poručio je Luetić naglasivši da je Komora još 2016. Ministarstvu predložila da se u primarnoj zdravstvenoj zaštiti osigura laboratorijska dijagnostika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 03:14