StoryEditor
Crna kronikajoš se čeka nalaz obdukcije

Javljaju se svjedoci Kristianovih muka u zatvorskoj bolnici i na Bilicama: 'Prvo što uprave urade je da nagovore druge zatvorenike da izjave i napišu ono što ide njima u prilog'

13. rujna 2019. - 22:52
Kristian Vukasović s roditeljimakv

Dvadeset dana nakon smrti Kristiana Vukasovića (18) još uvijek nije gotov nalaz obdukcije. Za to vrijeme odvjetniku Vinku Ljubičiću, koji zastupa obitelj Vukasović, javljaju se osobe koje su s Kristianom provele neko vrijeme tijekom četiri mjeseca koja su prethodila njegovoj smrti.

- Javilo mi se desetak osoba koje su spremne svjedočiti o uvjetima boravka Kristiana Vukasovića u zatvoru na Bilicama i u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu. Moram napomenuti kako se ne radi o osobama koje su pod kaznenim postupcima za primjerice krvne delikte ili zlouporabu droga. To su osobe koje su se našle pod postupanjem pravosudnog sustava zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela po prvi put, znači bez kriminalnih dosjea. Osim o samom postupanju prema njemu, spremni su svjedočiti i o okolnostima i uvjetima u zatvorskom sustavu koje nemaju veze sa sada pokojnim Kristianom, ali se odražavaju na sve koji se nađu u njemu - kazao nam je odvjetnik Ljubičić.

Otac tragično preminulog Kristiana Vukasovića: Znali su da ima tjelesna i mentalna oštećenja. Sad želim da krivci odgovaraju. Ubili su ga!

Kako je zadnje dane proveo Kristian Vukasović, dijete s teškoćama u razvoju: kljukali su ga lijekovima kao da je bijesna životinja, vezivali, više ni cimeri u ćeliji nisu mogli podnijeti njegove muke​

Institucije se skrivaju nakon tragedije u Splitu: ovo je pet ključnih pogrešaka koje su dovele do smrti 18-godišnjeg Kristiana

Prvo su mu se javile osobe koje su bile s Kristianom u zatvoru na splitskim Bilicama. U svojim pismima navode kako ih je nesretna sudbina mladića i sućut prema njegovoj obitelji navela da se jave kao svjedoci. Osim njih, ubrzo su se odvjetniku obratili i ostali koji su neko vrijeme proveli s Kristianom.

Radi se o osobama iz drugih zatvora koji su se našli u bolnici na Svetošimunskoj cesti u Zagrebu, i to ne kao psihijatrijski pacijenti, u isto vrijeme kada i Kristian. U zatvorskoj bolnici su ga upoznali te su čak dijelili sobu s njim i direkti su svjedoci postupanja prema njemu.

Svi oni žele posvjedočiti o okolnostima i uvjetima u kojima je boravio Kristian, ali i o manjkavostima zatvorskog sustava općenito, koje se zataškavaju. Tragedija obitelji Vukasović dirnula ih je u tolikoj mjeri da su pojedinci ponudili platiti troškove puta odvjetniku i njegovim suradnicima da dođu do zatvora u kojima borave i zabilježe njihovo svjedočanstvo o zadnjim danima 18-godišnjeg mladića.

Jedan od njih se osvrnuo i na izjavu ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića koji je izjavio da je razgovarao s drugim zatvorenicima u slučaju Kristiana Vukasovića i njegovog boravka na Bilicama.

- Dobro znam kako zatvorske uprave rade u svakom slučaju. Prvo što naprave je da nagovore druge zatvorenike da izjave i napišu ono što ide njima u prilog - izrijekom je napisao jedan od svjedoka.

Kristian Vukasović molio je za milost: Kad biste me pustili na slobodu, nikada više to ne bih napravio; Hladnokrvno su ga osudili u jedan dan, i opet strpali u zatvor iz kojeg se nikad nije vratio

Zakazali DORH, suci, zatvorska uprava: Kristian Vukasović umro je zbog - pet izgorenih maslina!; Mladić se od straha noćima tresao u krevetu na Bilicama, borio se sa suicidalnim mislima...​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. siječanj 2021 17:25