StoryEditor
Crna kronikagospodarski kriminal

Istraga zbog izvlačenja 40 milijuna kuna iz Jadranske banke: Tužiteljstvo objavilo za što se sve tereti osumnjičenu četvorku

12. studenog 2019. - 12:39

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv Gorana Prgina, direktora i vlasnika NCP-grupe, Ive Šinka, bivšeg predsjednika Uprave propale Jadranske banke, direktora (43) jedne od tvrtki u sastavu NPC-grupe, kao i Prginove kćeri (39).

Tužiteljstvo, koje, inače, u priopćenju ne navodi identitet osumnjičenika, ali je šibenskoj javnosti slučaj otprije poznat, osnovano sumnja da su njih četvero poslovim malverzacijama oštetili i trgovačko društvo i šibensku domicilnu banku za više od 39 milijuna kuna. Za Prgina se konkretno sumnja da je počinio kazneno djelo poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, dok će se Šinko i preostalo dvoje osumnjičenika naći u fokusu zanimanja istražitelja zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Garancije i kredit

- Postoji osnovana sumnja da je od 2007. do 2010. godine u Šibeniku, prvookrivljenik, kao direktor i vlasnik jednog trgovačkog društva, nagovorio drugookrivljenika kao predsjednika uprave jedne banke da banka izda četiri bankovne garancije za kredit koji je to trgovačko društvo tražilo od jedne strane banke, što je drugookrivljenik, protivno zakonu i internim propisima banke, i učinio. Budući da trgovačko društvo nije uredno vraćalo kredit, strana banka je aktivirala bankovne garancije i na taj način je banka podmirila neotplaćeni dio kredita te su okrivljenici opisanim postupanjem oštetili banku za iznos od oko 20.417.000,00 kuna - stoji u ŽDO-ovu priopćenju.

Iz neslužbenih, pak, izvora doznajemo da je u inozemnoj banci podignut kredit za NCP u iznosu od 10 milijuna švicarskih franaka, te da, protivno internim i pravilima bankarskog poslovanja, osim Šinka, za bankovne garancije nisu znali ostali članovi Uprave Jadranske banke.

Tužiteljstvo kroz standardne pravne formulacije navodi i to da su Prgin i njegova kći, kao rukovodeći kadar NCP-a, za sebe pribavili protupravnu imovinsku korist od pet milijuna i 52 tisuće kuna tako što su od kraja 2009. do 2012. godine kao fizičke osobe kupili dionice Jadranske banke, no zapravo ih nisu platili.

- Te su dionice bile u vlasništvu tog trgovačkog društva, pa kad su postali vlasnici dionica, nisu ih otplaćivali, a dividendu su zadržavali za sebe, a nakon znatnog pada vrijednosti dionica, vratili su ih trgovačkom društvu, ali po znatno višoj cijeni po kojoj su ih i kupili - pojašnjava se u priopćenju ŽDO-a.

Tužitelji uz to vjeruju da se Prgin protupravno domogao oko 14 milijuna kuna tako što je s četvrtoosumnjičenim partnerom u malverzacijama sklopio sporazum o prijenosu potraživanja NCP-a prema njemu na tvrtku 43-godišnjaka. Drugo je trgovačko društvo tako preuzelo dugovanje prvog trgovačkog društva prema prvoosumnjičeniku kao fizičkoj osobi u iznosu od oko 35 milijuna kuna iako su i Prgin i njegov mlađi poslovni suradnik znali da je stvarni iznos duga oko 21 milijun kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. rujan 2020 13:27